PRIMÁTOR BANSKEJ BYSTRICE: OBHÁJIŤ SVOJE ROZHODNUTIA, KTORÉ BOLI SPOCHYBŇOVANÉ ČASTO NA ZÁKLADE NEZNALOSTI PROBLÉMU

author
4 minutes, 25 seconds Read

JÁN NOSKO CHCE AJ ZVYŠOVANIE BEZPEČNOSTI, OBNOVU KULTÚRNYCH PAMIATOK ČI REVITALIZÁCIU VNÚTROBLOKOV. Obyvateľov trápi nedostatok miesta v škôlkach pre ich deti, staré a zanedbané budovy, rozbité cesty, čisté prostredie v okolí ich panelákov a domov, zničené budovy či pocit bezpečia v uliciach,“ hovorí kandidát na primátora Banskej Bystrice a súčasný primátor mesta JÁN NOSKO o ďalších prioritách, na ktoré sa chce zamerať.

Pristúpite vo svojom meste, v prípade, že budete zvolený, na nejaké netradičné riešenia?
Čo urobíte ako primátor ako prvé?
Nakoľko už mám za sebou štyri roky vo funkcii primátora, v prípade zvolenia budem plynule pokračovať vo svojej práci. Chcem pokračovať v rozbehnutých projektoch a  venovať sa aj ďalším oblastiam, ktoré som avizoval vo svojom volebnom programe.

Inšpirovali ste sa pri vytváraní volebného programu aj ľuďmi, ktorí vám mohli posielať svoje návrhy? Ktorý prípadný návrh vyšiel z ich pera?
Určite áno, nakoľko postrehy a potreby Banskobystričanov som mal možnosť sledovať celé štyri roky ako primátor, a to nielen na sociálnych sieťach, ale aj vďaka rôznym stretnutiam na občianskych radách či verejných prerokovaniach. Obyvateľov trápi nedostatok miesta v škôlkach pre ich deti, staré a zanedbané budovy, rozbité cesty, čisté prostredie v okolí ich panelákov a domov, zničené budovy či pocit bezpečia v uliciach. K mojim prioritám preto patria ďalšie rekonštrukcie materských a základných škôl. Pokračovať chcem aj v naplánovaných projektoch, ktoré sa týkajú revitalizácie vnútroblokov, starostlivosti o zeleň či dopravnej infraštruktúry. Dôležité je aj zvyšovanie bezpečnosti, obnova kultúrnych pamiatok a zaoberať sa budem tiež starostlivosťou o seniorov a mladé rodiny či čistotou v meste.

Obyvateľov trápi nedostatok miesta v škôlkach pre ich deti, staré a zanedbané budovy, rozbité cesty, čisté prostredie v okolí ich panelákov a domov, zničené budovy či pocit bezpečia v uliciach. K mojim prioritám preto patria ďalšie rekonštrukcie materských a základných škôl.

Plánujete byť primátorom len jedno funkčné obdobie (s oslobodzujúcim pocitom, že nebudete musieť robiť veci poď obavou, že znovu vás nezvolia), alebo cítite, že na svoje ozdravné procesy v meste potrebujete viac než len jedno volebné obdobie?
Už viackrát som avizoval, že jedno funkčné obdobie je podľa mňa krátke. Byť primátorom so sebou prináša aj riešenie mnohých komunálnych problémov a časový horizont medzi prípravou projektov a ich realizáciou je niekedy naozaj dlhý. Treba sa k veciam stavať racionálne aj keď nie vždy sa stretnú s pochopením. Na svoje rozhodnutia je potrebné hľadať podporu, mať argumenty a trpezlivo ich vysvetľovať.

Treba sa k veciam stavať racionálne aj keď nie vždy sa stretnú s pochopením. Na svoje rozhodnutia je potrebné hľadať podporu, mať argumenty a trpezlivo ich vysvetľovať.

Ozývali sa pred voľbami rôzni sponzori (napr. firmy) s ponukou, že vás budú finančne podporovať s tým, že za to chcú nejaké služby po voľbách? Ak áno, prečo a ako ste ich odmietli? Oznámili ste túto skutočnosť orgánom činným v trestnom konaní?

Nie, nedostal som takéto ponuky.

 

Aká bola táto kampaň? Objavili sa aj útoky prostredníctvom šírenia nepravdivých informácií o Vašej osobe? Ak áno, o čo konkrétne išlo a aké kroky ste učinili, aby ste danú fámu vyvrátili.
Ako v každej kampani, aj v tejto sa objavili rôzne dezinformácie či spochybňovanie prijatých rozhodnutí. Vždy sa však usilujem vecne argumentovať a obhájiť svoje rozhodnutia, ktoré boli inými spochybňované často na základe neznalosti problému.

Ako v každej kampani, aj v tejto sa objavili rôzne dezinformácie či spochybňovanie prijatých rozhodnutí.

Budete v prípade zvolenia pravidelne komunikovať s občanmi, stretávať sa s nimi? Vytvoríte napríklad jeden deň špeciálne na stretávanie sa s ľuďmi – za prítomnosti vás ako primátora, jednotlivých odborných garantov a podobne?

Takto pracujem počas celého svojho funkčného obdobia a mienim v tom pokračovať. Komunikácia a spolupráca s obyvateľmi, ale aj so zástupcami rôznych inštitúcií či občianskych rád, je veľmi dôležitá. V minulosti som mal na stretnutia s ľuďmi vyhradený jeden deň v mesiaci, tzv. Deň otvorených dverí. Skúsenosť však ukázala, že je to málo, a preto si plánujem stretnutia priebežne podľa potreby.

 

(alb), foto FB Jána Noska

Oslovili sme všetkých kandidátov na primátora Banskej Bystrice. Zatiaľ odpovedali Peter Peuker a Ján Nosko. Na odpovede ďalších kandidátov čakáme.