Takto sa vedeli zomknúť partia Šatan, Bondra, Hossa… A konečne sa to stalo aj teraz, zdôraznila Simona Klieštiková

author
3 minutes, 33 seconds Read

K mozaike osobností, ktoré hodnotia historický slovenský hokejový úspech v podobe tretieho najcennejšieho kovu, ktorý zverenci Craiga Ramsayho získali v Pekingu, sa pridali Simona Klieštiková, Helena Heráková a Dušan Živický.

 

Bývalý basketbalista Dušan Živický si tiež zápas slovenských hokejistov o bronz užil. „Ja som zápas sledoval na mobile v aute cestou z Trenčína kde sme hrali zápas,“  povedal s tým, že ani následné oslavy si nič neodniesli. „Našťastie všetko ostalo pokope. Dúfam, že aj naši hráči sú po oslavách v celku,“ povedal s úsmevom bývalý hráč Levíc či Spišskej Novej Vsi. Dušan Živický si myslí, že základom úspechu v podobe cenného kovu, ktorý sme historicky získali, bol prístup k práci. „Jednoznačne to, že chalani išli na maximum a tiež nečakaný žolík Slafkovský,“ doplnil s dôvetkom, že síce v kolektíve boli aj hráči, ktorí síce nevynikli ako rodák z Košíc, ale ich prínos bol v inom. „Niektorí hrali vynikajúco iní ´iba´ dobre. Ale za úspechom stojí každý hráč a tiež realizačný tím,“ doplnil basketbalista, ktorý pôsobil aj v Nemecku. Milovník tohto športu si nedovolil ísť na oslavy bronzových chlapcov. „Z úspechu sa veľmi teším, ale teraz sú na prvom mieste moji hráči v B.S.C. Bratislava,“ uzavrel Živický.

Chalani išli na maximum a tiež nečakaný žolík Slafkovský.

Duch a pohoda

Fanúšička Helena Heráková priznala, že si nevedela pripustiť, že úspech v zápase o bronz by sa nedostavil. „Pozerala som s manželom a do konca sme verili v úspech,“ prezradila s tým, že úspech priniesol len mierne oslavy. „Oslavujeme a fandíme v rámci slušnosti a s ohľadom na susedov,“ zdôraznila. Helena Heráková si myslí, že základom úspechu v podobe cenného kovu, ktorý Slováci získali v Pekingu, bol „kolektívny duch a pohoda v tíme“. Nemyslí si ani to, že by sa dalo hovoriť o konkrétnych hráčoch, ktorí prispeli k úspechu zverencov Craiga Ramsayho. „To sa nedá určiť. Je to kolektívny šport, takže rozum trénera je najdôležitejší, ako dá dokopy formácie,“ uzavrela fanúšička.

Správny výber

Bývalá hádzanárka Čadce Simona Klieštiková priznala, že hokeje najradšej počúva. „Prvé dve tretiny som počúvala cez rádio, lebo som cestovala na zápas a potom som sa dozvedela výsledok. Veľmi mám rada komentovanie v rádiu, lebo s tým zanietením, ako to komentujú, si myslím, že každý útok ideme dať gól,“ uviedla s úsmevom. Nazdáva sa, že recept Šatana, Haščáka a Ramsayho bol jasný. „Správny výber hráčov, dlhoročná príprava zo strany trénerov. Myslím si, že veľa urobilo aj hranie Juraja Slafkovského. Je to mladík, ktorý veľmi chcel, ukázal, ako veľmi sa dá bojovať za sen a super bolo, že ostatní chalani sa pridali k nemu a tak výsledok je zásluha každého jedného,“ vysvetlila s tým, že takto sa to podarilo aj niekedy, a to našej zlatej generácii z roku 2002, alebo aj strieborná generácia z Helsínk. „Takto sa vedeli zomknúť partia Šatan, Bondra, Hossa…. A konečne sa to stalo aj teraz. A ešte si myslím, že funguje vzájomný vzťah tréneri a hráči, rešpektujú sa, povzbudzujú a dôverujú si,“ zdôraznila niekdajšia hádzanárka Čadce. A boli za úspechom aj individuálne výkony? Nemyslí si, že sa dá hovoriť len o konkrétnych jedincoch, napríklad o Slafkovskom. „Každý jeden, každý prispel svojim spôsobom. Na tie góly, musel niekto prihrať. Samozrejme, že Juraj si vydláždil cestu zlatom vo svojej hokejovej kariére,“ uzavrela Simona Klieštiková.

Michal Albert, foto ilustračná unsplash.com / Isi Parente

Pozrite si aj ďalšie články o ZOH v Číne.

Similar Posts