Slovensko je možno ďalší cieľ, obáva sa generál Macko

author
2 minutes, 43 seconds Read

Rusko nemá záujem na veľkom konflikte, povedal predseda strany Občianski demokrati Slovenska a bývalý vysokopostavený generál NATO Pavol Macko, ktorý bol hosťom relácie Braňo Závodský na živo na rádiu Expres.

 

Zdôraznil, že v situácii okolo hroziaceho konfliktu Ruska s Ukrajinou má Rusko koncentrované vojská už takmer rok okolo hraníc. Dodal, že Rusi majú nemravnú požiadavku, aby sa krajiny ako Ukrajina, Fínsko či Švédsko nesmeli nikdy stať členmi NATO. „Putin si udržiava manévrový priestor (…) tlačí na pílu,“ povedal Macko s tým, že Putin využíva situáciu, že západ je rozdelený. „Rusko tlačí na pílu a cíti akoby šancu že teraz je ten čas vydobyť si lepšiu pozíciu. (…) Prezident Putin sa nezmieril nikdy so zánikom Sovietskeho zväzu (…) Je to také imperiálne myslenie,“ doplnil Macko s dôvetkom, že Putin je nespokojný, že Rusko stratilo svoju sféru vplyvu.

 

Rozbuška

Môže to byť zdanlivo nevýznamná rozbuška, ktorá to celé môže spustiť. „K tomu som smeroval,“ povedal Macko. „Rusko dalo nejaké požiadavky na stôl, ktoré sú, ako som naznačil nemravným návrhom,“ povedal s tým, že Ukrajinci sa nesmú stať členom NATO nikdy, a tak budú podľa Macka len vazalským štátom. Putin podľa Macka smúti za Sovietskym zväzom. „Rusko s tým nie je spokojné,“ povedal s tým, že Putin chce reinkarnovať ZSSR. „My musíme tieto požiadavky odmietnuť,“ povedal s tým, že žiadať od Švédov, Fínov a Ukrajincov, že nesmú byť členmi NATO, je vazalstvom. Aj my môžeme ako krajiny druhej kategórie v NATO dopadnúť, myslí si.

 

Uznanie odštiepencov?

Macko naznačuje, ako by rozbuška mohla vyzerať. V ruskej Dume sa má podľa neho rozhodovať o uznaní odštiepeneckých republík na ukrajinskom území. Potom by mohli prísť do odštepeneckých vojsk ruské sily ako mierové. A práve to môže byť provokácia voči Ukrajine. „Stále je priestor na rokovanie,“ povedal Macko s tým, že Rusi musia urobiť prvý krok. „A rokovať a zmieriť sa s tým, že tieto požiadavky, ktoré dalo, sú nereálne.“

 

Aj nečakaná streľba môže byť použitá ako rozbuška. Ale Macko opäť zdôraznil, že Rusi nesmú mať také požiadavky na stratu suverenity iných krajín. „Krajiny majú právo sa slobodne rozhodnúť,“ zdôraznil Macko s tým, že Švédi aj Fíni do NATO síce nechcú, ale nechcú si ani dať diktovať od Ruska. Existuje aj možnosť, že rozbuškou bude, keď zaútočia vojaci pod inou vlajkou. „Rusko ide podľa učebnicovej stratégie,“ doplnil s dôvetkom, že toto si budú udržiavať aj proti Ukrajine. Dodal, že ak Ukrajina padne, staneme sa priamym susedom agresívneho Ruska. A potom hrozí, že budeme ďalším cieľom Rusov aj my, lebo sme slabým článkom. (alb), zdroj Expres, 25. 1. 2022, foto ilustračná foto Moskvy unsplash.com / Alexander Smagin

Pozrite si aj články o obrannej dohode s USA.

Similar Posts