Budajovo ministerstvo si prenajíma dôležitý symbol, po použití tak neuhynie. Rezort aj takto pomáha prírode

author
2 minutes, 58 seconds Read

Na tému vianočných stromčekov z pohľadu ekológie sme požiadali aj o stanovisko Ministerstva životného prostredia.

V čase pred Vianocami, po Vianociach, ale aj počas týchto najkrajších sviatkov roka sa neraz hovorí a diskutuje aj na tému vianočných stromčekov. Niekto vianočné stromčeky zbožňuje živé, miluje vôňu ihličia, iné sú za ekologické riešenia. V čase pred sviatkami sme oslovili viaceré mestá, aby sa vyjadrili k ich vzťahu k vianočnej výzdobe a či využívajú živé stromčeky. Väčšina odpovedala v tom duchu, že vianočný stromček na námestí je darom a aj tak by skončil vyrúbaný.

Na túto tému sme oslovili aj rezort, ktorý rieši ochranu prírody. „Ministerstvo životného prostredia (MŽP) vníma otázku ekológie a využívania vianočných stromčekov na námestiach miest a obcí, ale tiež v domácnostiach. Mestá a obce by skôr mali siahnuť po vyzdobení živo rastúceho stromčeka,“ uvádza sa v stanovisku MŽP. Takýto apel sme nepriamo dávali v každom príspevku o stromčekoch. „Keď už si majú samosprávy vybrať rezaný strom, malo by ísť o taký, ktorý by lesníci aj tak museli vyrúbať, napríklad z dôvodu bezpečnosti alebo rastúce pod vedením vysokého napätia,“ zdôraznil rezort o nepísanej eko-friendly podmienke, ktorá sa už v mnohých mestách takto realizuje.

Mestá a obce by skôr mali siahnuť po vyzdobení živo rastúceho stromčeka.

Rezort životného prostredia dodal, že dnes sa už k živým stromčekom, ktoré smerujú do domácností, pristupuje inak, ako v minulosti, keď sa mnohí rozhodli stromček vypíliť v lese. „Faktom je, že dnes už živé vianočné stromčeky v domácnostiach pochádzajú zo špeciálnych lesných škôlok alebo z plánovaného prerezávania lesa,“ zdôraznili. Zvykne sa hovoriť, že ani umelý stromček nie je úplne najideálnejším riešením. „Pri umelých stromčekoch je napríklad dôležité si zvážiť koľkokrát ich použijeme, keďže pri ich výrobe vznikajú emisie. Pri živých je zas kľúčové, aby nepochádzali z voľnej prírody a tiež, aby bolo s týmito stromčekmi po sviatkoch správne naložené,“ doplnili v stanovisku pracovníci mediálneho odboru ministerstva.

A ako to počas najkrajších sviatkov v roku a okolo nich majú so stromčekom na ministerstve? „MŽP počas Vianoc využíva stromček, ktorý je s celým koreňovým systémom zasadený vo veľkom kvetináči. Vďaka tomu ho ochranári zo Štátnej ochrany prírody SR budú vedieť po Vianociach vrátiť opäť do prírody,“ zdôraznili. A o takejto možnosti sa začína hovoriť čoraz častejšie. „Podobné služby ´prenájmu vianočných stromčekov´ môžu využiť i občania, keďže ich ponúkajú aj niektoré firmy na Slovensku. To je pravdepodobne najekologickejší variant pre ľudí a inštitúcie, ktorým nestačí pre navodenie vianočnej atmosféry len pár vetvičiek,“ uzavrelo Ministerstvo životného prostredia.

Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com / Vashishtha Jogi

Pozrite si aj ďalšie články o tom, ako jednotlivé mestá pristupujú k vianočným stromčekom. 

 

Similar Posts