Monika Uhlerová o Sliači: Ešte hlboko do deväťdesiatych rokov sme na našej záhrade polievali zeleninu naftovou vodou

author
3 minutes, 25 seconds Read

Pred parlamentom protestovali predstavitelia viacerých strán a organizácií. Proti takzvanej Dohode o obrannej spolupráci s USA.

Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Monika Uhlerová bola jednou z účastníčok protestu pred Národnou radou SR, ktoré organizovali Socialisti.sk a pridali sa aj zástupcovia iných strán a organizácií.

Uhlerová v príhovore zdôraznila, že ona má skúsenosť s miesta z blízkosti letiska Sliač, keď tam bolo cítiť dozvuky pôsobenia iného vojska. „Táto zmluva v podstate závažným spôsobom ovplyvňuje, alebo bude ovplyvňovať, ak bude uzavretá a podpísaná, život bežných občanov celej Slovenskej republiky, ale aj dotknutého regiónu. A ja tu teraz stojím nielen ako odborárka, ale aj ako obyvateľka dotknutého regiónu,“ vysvetlila s tým, že napriek snahe niektorých politikov zľahčovať tento problém, obyvatelia majú oprávnené otázky. Tie napokon prezentovali aj primátori troch miest a odovzdali ich aj prezidentke SR Zuzane Čaputovej. „Pochádzam z Banskej Bystrice, celý život žijem v Banskej Bystrici, rada by som tam žila naďalej. A moja najbližšia rodina žije dva kilometre od letiska na Sliači,“ povedala s dôvetkom, že má skúsenosti s tým, čo to prinášalo bežným obyvateľom, keď tam pôsobili vojská Varšavskej zmluvy. „A vieme, čo to bolo, keď toto letisko bolo obsadené sovietskymi vojakmi. Ešte hlboko do deväťdesiatych rokov sme na našej záhrade polievali zeleninu naftovou vodou, čiže veľmi vážnym spôsobom sa dotkne táto zmluva bežného života ľudí.“

Viceprezidentka KOZ zdôraznila, že dohoda o obrannej spolupráci s USA oprávnene vyvoláva otázniky v mnohých ľuďoch obyvateľstva okolia Sliača. „A naozaj ako obyvateľka dotknutej aglomerácie zhruba okolo 200-tisíc ľudí by som sa rada pýtala, akým spôsobom bude ovplyvnená kvalita života obyvateľov tohto regiónu. Ako bude dotknutá kvalita ovzdušia, ako bude dotknutá infraštruktúra, ako sa bude rozvíjať cestovný ruch, kúpeľníctvo, čo je veľký potenciál práve dotknutého regiónu,“ zdôraznila na proteste pred Národnou radou SR. Je smutná z faktu, že sa tu nevedie odborná diskusia o tejto otázke a dohode. „Myslím, že práve tieto otázky a táto téma je značne marginalizovaná a už vôbec sa o nej nevedie diskusia,“ povedala s tým, že ocenila vyhlásenie primátorov Banskej Bystrice, Zvolena a Sliača, ktorí sa „obrátili na príslušných predstaviteľov vlády, či už je to ministerstvo obrany, alebo zahraničných vecí a požiadali o stretnutia na vysvetlenie týchto otázok“.

Obáva sa, že odpovede budú len nič neznamenajúcim ubezpečovaním, „že všetko bude v poriadku a nikomu sa nič nestane a možno príde na Sliač maximálne tridsať vojakov a jednoducho obyvatelia regiónu si to ani nevšimnú“.

Uhlerová pripomína silnú požiadavku voči všetkým zainteresovaným. „My sami sme žiadali a žiadame, aby o tak závažnej téme bola vedená vecná a fundovaná diskusia a debata so zainteresovaním naozaj odborníkov, občianskej spoločnosti, občianskych združení a podobne.“

Nazdáva sa však, že to, čo sa tu vedie ostatné dni, nie je diskusiou. „Pretože akékoľvek otázky a výhrady oponentov boli zosmiešňované, oponenti boli urážaní a jednoducho táto kvázi diskusia sa skôr zvrhla na arogantné osočovanie a arogantné odmietanie akéhokoľvek odporu a nesúhlasu s dohodou.“

Viceprezidentka KOZ dodala, že toto sa v demokratickej krajine nesmie stávať a musí sa viesť odborná debata. Aj preto súhlasí s aktivitami, ktoré prispejú k odmietnutiu takto postavenej dohody s USA.

(alb), zdroj youtube eReport, foto ilustračná unsplash.com / Steve Harvey

Similar Posts