Podľa predsedu KSS sa dohoda o obrannej spolupráci presadzuje z tohto dôvodu

author
4 minutes, 21 seconds Read

Predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička v relácii Za rohom vysvetlil, aký je postoj komunistov v tzv. obrannej dohode medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými.

 

Jozef Hrdlička v dvadsiatej relácii neraz prízvukoval, že komunisti takúto dohodu nechcú. „Veľmi stručne a jednoznačne musím povedať, že my, komunisti, veľmi zásadne, jednoznačne a rozhodne odmietame, aby Slovenská republika prijala dohodu o nejakej, tak krásne nazvanej, zmluve o obrannej spolupráci medzi Slovenskou republikou a Spojenými štátmi americkými (USA),“ povedal absolvent Univerzity Mateja Bela a Technickej univerzity vo Zvolene. „Nevidíme dôvod, prečo by Slovenská republika, slovenská vláda mala podpisovať nejakú dohodu so Spojenými štátmi americkými,“ vysvetlil v relácii Za rohom s dôvetkom, že napriek silnej medializácii nevidieť žiadnu opodstatnenosť urobiť takýto krok, ale ani to, aby sa USA akýmkoľvek spôsobom „ a už vôbec nie v bezpečnosti angažovali v Európe“.

 

Žiadne ohrozenie

Jozef Hrdlička spomenul aj protiargumenty vládnych predstaviteľov. Hovoria, že sme ohrozovaní imperialistickým Ruskom. „My jednoznačne v Komunistickej strane Slovenska sme presvedčení, že Slovenská republika nie je v súčasnom období nikým ohrozovaná, myslím tým vojensky, bezpečnostne,“ doplnil s tým, že nevidí ohrozenie ani zo strany Ruskej federácie, ani Číny. Aj preto spomenul Rusov, lebo o tých sa ako o agresoroch hovorí dnes veľmi často v rôznych mainstreamových médiách. Je to podľa komunistov všetko umelo a tendenčne vykonštruované. „A všetko to má smerovať, a my sme o tom presvedčení, a história si myslím, že nám to dáva za pravdu, všetko to má smerovať, aj to, čo sa u nás na Slovensku a v Európe deje, a teda na Slovensku aj snaha o uzavretie takejto dohody medzi Slovenskom a USA, všetko sa to deje len pre posilňovanie mocenských pozícií Spojených štátov amerických a aj Severoatlantickej aliancie, ktorej, žiaľbohu, Slovenská republika je členom,“ doplnil historik, ktorý bol v minulosti aj poslancom Národnej rady SR.

Všetko sa to deje len pre posilňovanie mocenských pozícií Spojených štátov amerických a aj Severoatlantickej aliancie.

 

Žiadne základne

Nech sa to nazve akokoľvek, medzi ľuďmi bude rezonovať pojem základňa, ktorý je vo vojenskej oblasti často používaným slovom a často sa udomácnil aj v jazyku mnohých bežných ľudí. „Jednoznačne sme proti tomu, aby na území Slovenskej republiky boli akékoľvek základne,“ povedal s pripomienkou, že nezáleží na tom, či to niekto nazýva sklady či muničné sklady, alebo akokoľvek.

No minister zahraničných vecí Ivan Korčok argumentoval, že žiadny vojak bez súhlasu NR SR nepríde na územie SR. Zároveň tvrdí, že agresorom je Ruská federácia, ktorá má na svojom území oveľa viac vojakov, ktorých presúva. Oveľa viac, ako je vojakov NATO v blízkosti hraníc s Ruskou federáciou. Hrdlička mu oponuje. „Myslím si, že každý súdny človek , ktorý trošku pozná históriu, ktorý sa trošku snaží vnímať tie aktuálne udalosti, resp. vývoj po rozpade Varšavskej zmluvy,“ vysvetlil historik, ktorý v minulosti pôsobil aj v Múzeu SNP v Banskej Bystrici. Vysvetlil, že každý človek, čo situáciu sleduje, podľa neho musí vedieť, že argumenty ministra obrany Jaroslava Naďa či poslanca NR SR Juraja Krúpu sú nezmyselné. „Táto vládna partička podľa môjho názoru koná v rozpore s Ústavou a zákonmi a toto ich konanie považujem jednoznačne za vlastizradu,“ myslí si 44-ročný politik žijúci v Trenčíne.

 

Aj Rusi majú záujmy

Predseda KSS zároveň priznal, že Ruská federácia je veľmoc „a povedzme objektívne, že aj oni majú isté svoje veľmocenské záujmy, aby sme teda boli objektívni, toto musím zdôrazniť“. Ale nazdáva sa, že obviňovanie Rusov z presúvania svojich jednotiek v rámci vlastnej krajiny „je absolútne nezmyselné, oni presúvajú jednotky po svojom vlastnom území“. Rodák zo Žiliny dodáva, že ak presúvajú vojská z východu na západ, tak to robia opodstatnene, a to z dôvodu bezpečnosti. „Práve z toho dôvodu, že to agresívne správanie neprejavuje Ruská federácia za posledné roky, ale práve členské štáty Severoatlantickej aliancie a Spojené štáty americké,“ uzavrel Jozef Hrdlička s dôvetkom, že to ukazujú aj pohľady na mapy, kde sú rozkreslené vojenské pozície NATO a USA v Európe a po celom svete. (alb), zdroj Za rohom na Slobodnom vysielači  https://hearthis.at/slobodnyvysielac/za-rohom-20-2022-01-16/, 16. 1. 2022, foto ilustr. Michal Albert   Ďalšie relácie nájdete na tomto linku: https://hearthis.at/slobodnyvysielac/set/za-rohom/ 

Similar Posts