Slovenskí hádzanári porazili bojovníkov z Litvy, historicky prvýkrát na ME vyhrali

author
2 minutes, 37 seconds Read

Na domácich Majstrovstvách Európy v Košiciach naši hádzanári dokázali poraziť v dôležitom zápase hádzanárov Litvy. V poslednej desaťminútovke, keď to bol rozdiel len o 3 góly, ale 5 a pol minúty do konca to bolo už 28:22 a Slováci boli na dobrej ceste. Už len vydržať ten záverečný tlak Litvy, lebo tí sa ukázali, že sa nevzdávajú, ani keď prehrávajú o viac gólov. Proti Rusom dokázali zdramatizovať, ale v zápase s našimi reprezentantmi sa im to nepodarilo.

Keď Paul chytil sedmičku 3 a pol minúty pred koncom, rozdiel bol o 5 gólov a košická Steel Aréna i všetci diváci verili, že to vyjde. „Je to v pohode, je to odtiahnuté,“ povedal tréner Kukučka hráčov počas oddychového času okrem iných slov. „Zahráme od stredu trojku,“ aj tak zneli posledné taktické pokyny. Toto víťazstvo je historicky prvým víťazstvom Slovákov na ME. No dve a pol minúty do konca to bol rozdiel len 4 góly, tak predsa len istá dramatizácia prišla, ale Urban strelil ďalší gól a bolo to už veselšie.

Slaninka bol vylúčený a Litovčanom sa podarilo dať na rozdiel 5 gólov. Ale už len minúta zostávala a prišiel 30 gól Slovákov a bolo to 30:25.  „Budeme sa dnes radovať,“ hovoril jeden z komentátorov na RTVS ŠPORT. Nakoniec to bolo 31:26 a radovali sme sa.

Až jedenásty duel sme dokázali na ME získať výhru. Dovtedy to bol len jediný bod z ME. Hlavný tréner Slovákov Peter Kukučka vo výbornej pozápasovej atmosfére v košickej Steel aréne povedal, že je spokojný. A dobré pocity mal aj pri niektorých pasážach duelu s Nórskom, ktoré má rozhodne medailové ambície. Výborne zahral aj Tomáš Urban, ktorý sa stal najlepším hráčom zápasu s Litvou. Kukučka povedal, že má výborné pocity. „Skvelé, určite, my sme dnes urobili veľký krok k nášmu cieľu,“ povedal s tým, že sme sa snažili vypínať silnú druhú vlnu Litvy s jej dobrým ťahom. „Dnes sme boli lepší na ihrisku a zaslúžene sme vyhrali,“ doplnil v rozhovore pre RTVS ŠPORT s dôvetkom, že sa to podarilo aj napriek tomu, že „trošku sme mali ani nie, že sme zaspali úvod, ale oni extrémne rýchlo začali ťahať“. Kukučka vyjadril spokojnosť. „Ja si myslím, že môžeme byť spokojní s predvedenou hrou.“

Zdôraznil, že silnú pozíciu v zápase mala aj slovenská mentálna sila. „Dôležité bolo vyhrať viac ako o tri góly a to sa aj podarilo,“ doplnil lodivod Slovákov.

Pozajtra nás čaká zápas s Ruskom.

(alb), zdroj RTVS ŠPORT, foto ilustračná unsplash.com

Pozrite si aj článok o tom, čo očakávali pred šampionátom slovenskí hádzanárski odborníci.

Similar Posts