Simona Klieštiková: Organizovať veľa turnajov, kde sa družstvá konfrontujú, pozorovať talenty

author
2 minutes, 52 seconds Read

Simona Klieštiková, bývalá hádzanárka Čadce a v súčasnosti hádzanárska rozhodkyňa mám prezradila svoje dojmy z nedávno odohratého svetového šampionátu v hádzanej žien, ktorý sa uskutočnil v Španielsku. Myslí si, že pre budúcnosť potrebujeme čo najčastejšie, aby odznievali podobné slová: „ty si veľmi šikovný, šikovná, trénuj ďalej, budeme si ťa všímať, aby si to ďaleko dotiahol, dotiahla…“

 

Od  1. do 19. decembra 2021 sa v Španielsku uskutočnili MS v hádzanej žien. Ako hodnotíte tento nedávno skončený turnaj?

Veľmi pekný zaujímavý turnaj. Hodnotím ho pozitívne. Mám rada MS, lebo môžem vidieť aj krajiny z inej časti sveta a porovnať ich kvalitu s európskou.

 

Ako sa vám páčilo finále Francúzok s víťaznými Nórkami?

Bolo presne také, aké finále má byť, plné prekvapivých momentov. Toto by sa malo púšťať mladých športovcom, aby videli, že všetko je v hlave. Aké je nebezpečné si myslieť, že po prvom polčase sme už majsterkami sveta a aké je úžasné, že nad každým sa dá vyhrať, keď to chcem.

Toto by sa malo púšťať mladých športovcom, aby videli, že všetko je v hlave.

 

Náš najdôležitejší zápas v E skupine bol duel Česko – Slovensko 24:23, ktorý sme tesne prehrali a nepostúpili sme. Čo podľa vás rozhodlo o tomto neúspechu?

Myslím, že rozhodlo komu sa viac roztriasli ruky z dosiahnuteľného víťazstva. Chyby rozhodli.

Ako ste vnímali fakt, že sme sa už v priebehu turnaja museli uspokojiť s bojom o 25. až 32. miesto?

Že je to presný obraz slovenskej hádzanej. Nemyslím len reprezentačný tím, ale hádzaná od malých po dospelých.

 

Čo je podľa vás hlavnou nádejou pre slovenskú ženskú hádzanú do najbližších rokov?

Nádejou by mohlo byť:

– budovať a rekonštruovať haly nie len vo veľkých mestách, ale v každej obci by mala byť hala na športovanie

– finančne motivovať trénerov od žiackych kategórií, robiť pre nich tréningy, posielať im metodické materiály, poskytovať športové pomôcky, jednoducho sa o nich starať, lebo tam sú hlavne laici, ktorých hádzaná baví a so žiakmi môžu veľa urobiť, alebo naopak aj pokaziť. Potrebujú podporu.

– organizovať veľa turnajov, kde sa družstvá konfrontujú, pozorovať talenty, povedať im „ty si veľmi šikovný, šikovná, trénuj ďalej, budeme si ťa všímať, aby si to ďaleko dotiahol, dotiahla…“ pozorovať tieto talenty, lebo z nich sa potom robia reprezentačné družstvá

– podporovať v deťoch hádzanú a pozývať ich na medzištátne prípravné zápasy, ale aj ligové zápasy.

Budovať a rekonštruovať haly nie len vo veľkých mestách, ale v každej obci by mala byť hala na športovanie.

 

Prvé víťazstvo zverenky Pavla Streichera dosiahli až v zápase II. skupiny o Prezidentský pohár, keď Tunisanky porazili 31:27. Ako sa vám páčil tento duel?

Veľmi sa mi páčil tento duel kvôli Tunisankám, hrali veľmi sympaticky a naše mali čo robiť, aby ich porazili.

(alb), foto ilustračné unsplash.com

 

Similar Posts