Zuzana Čaputová: Rozmýšľajme kráľovsky, nie nevoľnícky

author
1 minute, 59 seconds Read

Hlava štátu sa v deň výročia vzniku SR a pri príležitosti nového roka 2022 predniesla novoročný prejav. Zapriala v roku 2022 predovšetkým zdravie. „Dnes uplynulo 29 rokov, odkedy sa SR stala samostatným štátom,“ povedala s tým, že aj teraz sme pripravení na situácie, aké sme nezažili.

Súdržnosť spoločnosti je veľmi dôležitá podľa nej, aby sme zvládli akúkoľvek krízu. „Vyrastajú nám deti, ktoré nepoznajú tváre učiteliek v škole, lebo sú zahalené rúškami,“ povedala s tým, že aj seniorov postili problémy, ale aj tie, že nemôžu vidieť svoje vnúčence. „Možno si obyčajné vecí, ktoré nám teraz nie sú dopriate, budeme vážiť oveľa viac,“ zdôraznila s tým, že mnohí dnes ukazujú príklad obetavosti a ľudskosti. Ukazuje sa, že najsilnejší sme práve tam, kde dokážeme byť empatickí, myslí si Čaputová. A zraniteľní sme v predsudkoch a opovrhnutí druhými. „Čeliť najväčšej novodobej zdravotnej hrozbe môžeme len ako spoločenstvo,“ zdôraznila s tým, že máme hľadať to, čo nás spája. „V tomto by sme mali byť za jedno. Všetci chceme byť zdraví,“ vysvetlila.

Podľa hlavy štátu by sme sa mali pokúsiť riadiť sa vlastným srdcom, svedomím, naznačila prezidentka a dodala, že máme. „Nerobme iným to, čo nechceme, aby iní robili nám,“ zdôraznila. Počas príhovoru tiež povedala, že musíme prekonať aj náš pohľad na vzťah vlády a obyvateľstva. Nesmieme sa pozerať na to ako na poddanský spôsob. Nemáme sa pozerať na obmedzenia ako na diktát. „Rozmýšľajme kráľovsky, nie nevoľnícky,“ povedala s tým, že vďaka tomu potom Slovensko môže byť lepším miestom pre život. Prezradila aj o tom, čo jej povedali počas rozhovorov Slováci žijúci v Škótsku. Vraj pre konflikty v spoločnosti sa nechcú vracať títo ľudia na Slovensko. Máme všetko v novom roku 2022 urobiť pre človečenstvo, pre ľudskosť, aby naše Slovensko bolo suverénne a hrdé.

Michal Albert, foto print screen RTVS

Takto na slová prezidentky reagoval Ľuboš Blaha.

Takýto príhovor mal čínsky prezident.

 

Similar Posts