JALAL SULEIMAN: ČI SA REŽIM ZĽAKNE, ALEBO NIE, ZÁLEŽÍ OD ODHODLANIA VEDENIA KOMUNISTICKEJ STRANY KUBY

author
4 minutes, 38 seconds Read

Podľa informácií z médií sú na Kube demonštrácie proti súčasnému socialistickému režimu. Ľuďom má podľa informácií z médií prekážať zlá situácia s koronavírusom, ako aj výpadky elektrickej energie, preto niektorí vyšli do ulíc a protestujú. Súčasný prezident podľa medializovaných informácií mal vraj vyzývať aj komunisticky orientovaných občanov, aby tiež vyšli do ulíc a postavili sa proti opozícii. Podľa nášho zdroja blízkeho kubánskej ambasáde však žiadna takáto výzva nepadla a mnoho informácií v médiách je skreslených a má ísť vyslovene o dezinterpretácie.

Dôležité pojmy

Keďže revolúciou Kubánci nazývajú zvrhnutie predchádzajúceho režimu diktátora Batistu, k čomu nemalou mierou prispel Fidel Castro a Ernesto Che Guevara, tak, ak teraz dôjde k odstraňovaniu súčasného socialistického režimu, na mieste je hovoriť o kontrarevolúcii. Pokračovanie článku pod ilustračnou fotografiou zobrazujúcou Che Guevaru na jednom z námestí v Havane.

Kubánska revolúcia vs. Kontrarevolúcia

Aj komunisti celého sveta nazývajú revolúciou práve tú revolúciu, pri ktorej boli oni, resp. pri ktorej sa každodenne rozvíja socializmus. Revolúciou je aj samotná každodenná snaha o sociálnu spravodlivosť, boj proti útlaku, boj za sociálnu rovnosť, snaha o to, aby raz mohol nastať komunizmus, čo je beztriedna spoločnosť, čo však ešte nikde nenastalo a socializmus je len cestou k nemu. A každé zvrhnutie socializmu komunisti označujú za kontrarevolúciu.

 

Budovanie socializmu

Revolúcia na Kube v 60. rokoch minulého storočia priniesla aj odstránenie Batistovho režimu. A revolúciou je nazývané aj obdobie od roku 1959 až do súčasnosti, keďže nielen samotné nastoľovanie socialistického režimu, ale aj jeho každodenné budovanie sa tiež Kubáncami nazýva Kubánskou revolúciou. Aj preto by v súčasnosti akékoľvek povstanie nebolo vhodné nazývať revolúciou, ale skôr kontrarevolúciou. A to z úcty k tomu, čo pre Kubu a ľud tejto krajiny znamená pojem Kubánska revolúcia. Aj preto budeme v kontexte možných aktuálnych snáh o pád socializmu na Kube hovoriť o kontrarevolúcii. Pokračovanie článku hneď pod ilustračným obrázkom.

Na to, čo si o aktuálnej situácii na Kube myslí, sme sa pýtali aj slovenského komunistu sýrskeho pôvodu Jalala Suleimana, ktorý situáciu na Kube sleduje.

 

Aj vlastná vakcína

No situácia ešte nemusí byť zrelá na pád režimu. „Zatiaľ sa to nedá nazvať kontrarevolúciou, ale neskôr môže,“ povedal Jalal Suleiman s tým, že súčasné dianie podľa neho ešte nie je tak ďaleko. Ale zdôraznil, že k tomu môže pomáhať aj situácia, ktorá prakticky trápi väčšinu sveta. A to je COVID-19. A hoci je podľa médií nespokojnosť ľudí aj s vakcináciou či nedostatočným riešením koronakrízy, tak podľa zdrojov blízkych kubánskej ambasáde sa vláda Kuby snaží a dokonca vyvíja aj vlastnú  vakcínu, o ktorej médiá hlavného prúdu nehovoria a nepíšu takmer nič.

Embargo
Ostrov slobody, ktorý v médiách vykresľujú ako chudobnú diktatúru, je do značnej miery závislý od turistiky, ktorá je dnes z dôvodu koronavírusu obmedzovaná. No je tu aj ďalšia zásadná oblasť, ktorá krajine rumu a cigár škodí. A zdôraznil to aj rodák zo Sýrie. „Faktom ale je, že v dôsledku koronakrízy a nedostatku príjmov z turizmu, spolu so silným zbabelým embargom USA a EÚ, má krajina veľké ekonomické problémy,“ skonštatoval člen Komunistickej strany Slovenska (KSS), ktorý v krajine medzi Tatrami a Dunajom pôsobí ako tlmočník a angažuje sa aj ako aktivista za mier.
Faktom ale je, že v dôsledku koronakrízy a nedostatku príjmov z turizmu, spolu so silným zbabelým embargom USA a EÚ, má krajina veľké ekonomické problémy.
Vytvorte koridor!
Suleiman upozornil aj na ďalšiu dôležitú aktivitu, ktorá mediálne nahráva v prospech zdôrazňovania chudoby v krajine Fidela Castra a Che Guevaru. „Treba si všimnúť, že opozícia na Kube začala trúbiť na potrebu humanitárnych koridorov. Podobné heslá môžu vychádzať iba z hláv militaristov,“ nazdáva sa 55-ročný rodák zo sýrskej Wreidy.
Absolvent Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave vidí budúcnosť karibskej krajiny najmä v tom, ako bude súčasná komunistická vláda odvážna. „Či sa režim zľakne, alebo nie, záleží na odhodlaní vedenia Komunistickej strany Kuby. Nemyslím si, že by sa kubánske vedenie správalo zbabelo,“ uzavrel sýrsky rodák s dôvetkom, že má aj návrh na gesto, ktoré by sa malo zrealizovať zo strany slovenských milovníkov mieru, pacifistov, ale aj vlastencov a ľavicovo zmýšľajúcich občanov. „Kubáncom vieme pomôcť tým, že pôjdeme pred ambasádu a vyjadríme solidaritu s nimi,“ uzavrel Suleiman. (alb), foto ilustračné unsplash.com

 

 

Similar Posts