DÁRIUS RUSNÁK: VTEDY ŠTÁTU VEĽMI ZÁLEŽALO NA TOM, ABY SA NEROBILI NEJAKÉ PREHREŠKY

author
3 minutes, 5 seconds Read

Rozprávali sme sa s kapitánom majstrov sveta z roku 1985 Dáriusom Rusnákom o porovnaní životosprávy športovcov počas jeho éry a v súčasnosti. Ako to vtedy bolo s alkoholom, keďže poznáme príhodu, že raz im výnimočne tréner Bukač nalial borovičku, aby sa slovenskej formácii Lukáč – Rusnák – Liba začalo dariť. Rusnák tiež prezradil, ako bola v oblasti zdravotnej prevencie taktiež výhoda silného štátu.

Ako to bolo vtedy so životosprávou? Lebo predpokladám, že to bola len výnimka, že vám tréner Bukač nalial a určite ste niečo takéto bežne nemohli zažívať, možno len tak raz za rok, keď sa niečo oslavovalo. Takže tam sa to asi aj tak viacej kontrolovalo, keďže predsa len ste boli na tých bázach. Takže ako by ste to možno porovnali dnes a vtedy?
Tak, samozrejme, že to je úplne iná situácia teraz a predtým. Vtedy štátu veľmi záležalo na tom, aby sa nerobili nejaké prehrešky, to je jedna vec, druhá vec, že už vtedy sme boli, by som povedal, takými vzormi socialistického športovca, takže tiež toto nepripadalo do úvahy. Boli sme tí, ktorí sme nejakým spôsobom reprezentovali. Teraz je to trochu iné, každý sa asi zodpovedá za svoje šťastie, ale treba povedať jednu vec, že ani teraz by si nemal športovec niečo dovoliť. Áno, výnimky sa môžu stať a výnimky, ako sa hovorí, potvrdzujú pravidlo, že tí vrcholoví športovci také veci nerobia, ale, viete, vždy sa niečo nájde, taký príležitosť. Ale viem, že určite pri majstrovstvách sveta a takýchto akciách tá životospráva bola vždy, by som povedal, na jednotku.

Vtedy sme boli, by som povedal, takými vzormi socialistického športovca, takže tiež toto nepripadalo do úvahy.

Mohlo sa však športovcovi v jeho ére stať, že by napríklad zaspal na tréning?
Stať sa to mohlo. Aj my sme zaspali, lebo my sme dosť často museli, sme mali taký oddych pred tréningami, ale zase sme mali na to masérov a tí nás vždy chodievali budiť, tak z takéhoto dôvodu sa to stať nemohlo, to by bola len veľká náhoda.

Ale, inak, dnes, keď sa pozriete na tých celkovo športovcov, tak ten servis okolo nich a všelijaké tie doplnkové vitamíny. Ale takéto všelijaké doplnkové veci od výmyslu sveta ste vtedy asi nemali.
Veľmi sme to nemali, ale, samozrejme, také tie lekárske vyšetrenia, robili sa, najprv, čo sa týka zdravotných vecí a potom, či je ten človek naozaj zdravý, či vydrží tú veľkú záťaž a potom, druhá vec bola zase tým, čo ste natrénovali. To bolo zase niečo iné. Tam ste museli natrénovať a pozerali sa na vašu výkonnosť a tak ďalej, či sa zlepšila, alebo zhoršila. Čiže boli tieto veci a môžem povedať, že možno ešte najmä čo sa týka žiakov a potom dorastencov, sa to viacej robilo, než teraz. Lebo teraz si to každý musí zaplatiť a na to peniaze nie sú. A vtedy vám to platil štát. Takže to bolo niečo iné, ako je to teraz. Ale, samozrejme, také podporné lieky, vitamíny a také, tie v národnom mužstve boli, ale v tých oddieloch veľmi nie. (alb), foto ilutračná prt tvlux

Similar Posts