dav

LEKÁRKA VYSVETLILA ROZDIEL MEDZI VAKCÍNAMI: STRUČNE A PREHĽADNE

author
2 minutes, 26 seconds Read

Doktorka Anna Sotáková v ostatnom vydaní periodika Kroky k spravodlivosti opísala, aké sú rozdiely medzi očkovacími látkami a pomohla tak čitateľom lepšie sa orientovať v problematike, ktorá je dnes predmetom propagandy, mýtov, dokonca aj rozdeľovania ľudí či priam až rodín medzi sebou.

 

Sputnik V.

Sotáková zdôraznila, že ruská vakcína bola prvá, ktorá sa začala používať vo svete. „Funguje na podklade toho, že nosičom je ľudský adenovírus, z ktorého DNA boli odstránené chorobné gény a bola do nej vnesená DNA sekvencia, ktorá kóduje tvorbu tzv. S – proteinu,“ vysvetlila s tým, že upravené adenovírusy sa tak práve pomocou vakcinácie dostanú do buniek. „V bunkách sa z nich uvoľňuje príslušná mRNA, ktorá slúži ako matrica na výrobu koronavírusového antigénu v ribozómoch ľudskej bunky,“ doplnila s tým, že jej užívanie je v dvoch fázach a má ideálnejšie skladovacie podmienky od 0 do plus 8 stupňov Celzia.

V bunkách sa z nich uvoľňuje príslušná mRNA, ktorá slúži ako matrica na výrobu koronavírusového antigénu v ribozómoch ľudskej bunky.

 

Pfizer a BioNTech

Opísala aj očkovacie látky od konzorcia Pfizer a BioNTech. Vysvetlila, že ide o akého si poslíčka RNA, ktorý „dáva bunke príkaz, aby stavala rovnaké proteíny, ako sú na hrotoch koronavírusu, ktoré vírus používa na infikovanie ľudských buniek“. No tu je veľkou nevýhodou jej skladovanie, keďže potrebuje až teplotu mínus 70.

 

Moderna

Sotáková opísala aj vakcínu Moderny. „Firma Moderna vytvorila svoju vakcínu tiež na princípe mRNA. Skladuje sa pri -20stupňoch Celzia,“ vysvetlila v periodiku Komunistickej strany Slovenska.

Firma Moderna vytvorila svoju vakcínu tiež na princípe mRNA.

 

Astra Zeneca

Napokon čitateľom priblížila aj vakcínu, ktorú vytvorilo konzorcium Astra Zeneca „Ide o adenovírusovú vakcínu, „ktorá vyvoláva imunitnú reakciu protilátkami a T-bunkami.“ Opäť je to dvojdávková očkovacia látka.

 

Rozdiely

A aký je rozdiel medzi nimi? Sotáková to vysvetlila veľmi jednoducho: „Rozdiel medzi ruskou a americkými vakcínami je ten , že ruská používa ako nosič na vnesenie mRNA do bunky, upravený ľudský adenovírus a americká špičkovú high tech nanotechnologickú umelú lipidovú časticu,“ doplnila s dôvetkom, že fungujú podobne.

Ruská používa ako nosič na vnesenie mRNA do bunky, upravený ľudský adenovírus a americká špičkovú high tech nanotechnologickú umelú lipidovú časticu.

„I napriek zrýchlenému tempu vývoja prešla klinická časť vývoja vakcín proti Covid -19 všetkými štandardnými fázami,“ doplnila Anna Sotáková v periodiku Kroky k spravodlivosti. (alb), foto ilustračné Michal Albert

Similar Posts