NEMÍŇAJME TERAZ ENERGIU NA REVANŠIZMUS, POVEDALA PREZIDENTKA ZUZANA ČAPUTOVÁ

author
2 minutes, 3 seconds Read
Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová bola jednou z hostí nedeľnej relácie O päť minút 12. Hlavnou témou rozhovoru bol, pochopiteľne, nový koronavírus. „Bude dôležité sa z tejto situácie veľmi poučiť do budúcna,“ povedala prezidentka s tým, že v prvom rade sa teraz treba pozerať na prítomnosť, zomknúť sa a až potom sa pozerať, kedy kto prípadne urobil chybu. „Nemíňajme teraz energiu na revanšizmus,“ dodala.
Čaputová povedala, že síce nepatrí k výkonnej moci, ale bude sa snažiť pomôcť so zabezpečovaním zdravotníckeho materiálu cez svoje kontakty. Doplnila, že cez týždeň bude komunikovať napríklad s estónskou prezidentkou. Český prezident Miloš Zeman sa výraznou mierou pričinil o zabezpečenie zdravotníckeho materiálu z Čínskej ľudovej republiky. Čaputová je presvedčená, že výmenou vlády nie je teraz Slovensko odtrhnuté od kontaktov. „Neobávam sa toho, že by Slovenská republika tým, že to preberajú iní ľudia, akoby dočasne zmizla z mapy,“ povedala s tým, že napr. zdôraznila aj kontakty budúceho ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka.
Prezidentka SR ocenila preventívne opatrenia, ktoré sú v tejto situácii veľmi dôležité. „Tie prísne opatrenia znamenajú rozloženie problému v čase. Môžeme sa tak vyhnúť tragickým scenárom,“ povedala s tým, že musíme byť disciplinovaní. Pripomenula, že preventívne bezpečnostné opatrenia sú nevyhnutné.
Tie prísne opatrenia znamenajú rozloženie problému v čase. Môžeme sa tak vyhnúť tragickým scenárom.
Hlava štátu pridala aj výzvu občanom SR. Zdôraznila, že čelíme veľkej výzve a bude závisieť od každého, ako ju zvládneme. Čaputová vidí nádej v preventívnych opatreniach, ktoré SR prijala veľmi skoro. Bol to podľa nej veľmi významný krok. „Všetci to máme v rukách, preto veľmi apelujem na disciplínu každého z nás, aby sme sa vyhýbali kontaktom,“ dodala s tým, že je veľmi vďačná všetkým, ktorí pomáhajú v boji s koronavírusom. „Neupadajme, držme sa, verím, že to zvládneme,“ uzavrela prezidentka SR.
M. Albert, zdroj: RTVS, O 5 minút 12, 22. 3. 2020, foto ilustračná unsplash.com / Martin Sanchez

Similar Posts