TAKÝTO ODKAZ DAL EDUARD HEGER PRACOVNÍKOM MINISTERSTVA FINANCIÍ

author
2 minutes, 41 seconds Read

Minister financií Eduard Heger sa v televíznej diskusnej relácii O päť minút dvanásť rozprával s jeho predchodcom Ladislavom Kamenickým. V diskusii okrem iného odzneli aj argumenty, že sme otvorená ekonomika a aj preto si korona-kríza na Slovensku vyžiada obrovské ekonomické škody. Z oboch strán odzneli aj úvahy o tom, že slovenský priemysel by mal byť rôznorodejší. Dnes sme síce svetovou automobilovou veľmocou, ale práve to je veľké riziko.

Podľa exministra financií Ladislava Kamenického sa Heger „večne vyhovára na to, čo bolo v minulosti“. Kamenický poznamenal, že za vlády strany Smer-SD verejný dlh klesal 7 rokov za sebou. „My sa musíme dostať do stavu pred koronou,“ zdôraznil Kamenický s tým, že pri pohľade na situáciu okolo priamej pomoci podnikateľom, ktorú vláda sľubovala, je stále pomoc nedostatočná. Exminister si želá, aby Slovensko ekonomickú krízu v súvislosti s pandémiou COVID-19 zvládli, „ale na to potrebujeme naštartovať ekonomiku do stavu pred krízou“.

My sa musíme dostať do stavu pred koronou. L. Kamenický

Minister financií Eduard Heger (OĽANO) opäť zdôraznil, že po nástupe novej vlády nebol dostatok financií. Aj preto musela ísť pomoc podnikateľom práve cez byrokraticky náročnejšie mechanizmy Európskej únie. Heger dodal, že ekonomika sa nielen, že má dostať do stavu, v akom bola pred koronavírusom, ale do ešte lepšieho stavu. Zdôraznil, že podnikatelia sa na predchádzajúce vlády hnevajú. Najmä daňovo-odvodové zaťaženie je podľa nich v najhoršom možnom stave. A nová vláda sa podľa Hegera musela boriť s viacerými kritickými bodmi. Napriek tomu je presvedčený, že Slovensko si počínalo v súvislosti so samotnou zdravotnou stránkou pandémie výborne. „Zvládli sme to najlepšie v Európe. Ukázali sme, že nám záleží na životoch ľudí,“ povedal Heger v relácii na RTVS v nedeľu 14. 6. 2020.

Zvládli sme to najlepšie v Európe. Ukázali sme, že nám záleží na životoch ľudí. E. Heger

Moderátor relácie však pripomenul, že dnes sme až na 59. mieste. Heger nadviazal aj na samotnú pomoc podnikateľom, okolo ktorej bolo medializované, že je pomalá. Podľa Hegera dnes už podnikatelia sami hovoria, že do troch dní majú peniaze. Minister dodal, že je dôležité zamerať sa teraz na domáci sektor, domáce investície, stavebníctvo či služby. „Ja som aj povedal na ministerstve, neplánujte si dovolenky na leto, čaká nás veľa práce.“

Ja som aj povedal na ministerstve, neplánujte si dovolenky na leto, čaká nás veľa práce. E. Heger

Podľa exministra Kamenického by sa diskusia mala viesť vo faktickej forme. Ku snahám vlády rozhýbať spotrebu súčasný poslanec NR SR poznamenal, že vláda najprv musí dať ľuďom peniaze a až následne od nich chcieť, aby spotrebovávali. (alb), zdroj: O päť minút dvanásť, RTVS, 14. 6. 2020, foto print screen relácie

Similar Posts