99% – OBČIANSKY HLAS: MALÉ STRANY SA V SÚČASNOM SYSTÉME ŤAŽKO DOSTANÚ DO MÉDIÍ A DO POVEDOMIA ĽUDÍ

author
4 minutes, 36 seconds Read

V seriáli predstavenia kandidujúcich politických strán vo voľbách do Národnej rady SR, ktoré sa uskutočnia 29. februára, pokračujeme stranou 99% – občiansky hlas. Nazdávajú sa, že aj volebný systém prispieva k bulvarizácii slovenskej politiky. „Kampaň bude bohužiaľ viac a viac cirkusantské predstavenie a menej a menej o úprimnej ľudskej komunikácii,“ odznelo v jednej z odpovedí na otázky, ktoré sme položili všetkým stranám. Takéto sú odpovede strany 99% – občiansky hlas.

 

Čo je najväčším ťahákom (lákadlom) vášho programu? (Môžete vymenovať jeden, alebo aj viac).
V programe nepotrebujeme lákadlá. Potrebujeme reálne možnosti pre vykonávanie zmien. V programe strany 99% je primárnym bodom zvýšiť životnú úroveň všetkých občanov. A to by malo byt “lákadlom“ pre každého z nás.
Avšak nie je možné niekomu pridať bez toho, aby sme to niekde nezobrali. V tom sme iní, my jasne definujeme kde to zobrať. Aj keď to možno nie je vždy populárna téma.

Na čo ste najviac hrdí z opatrení, ktoré ste pre Slovensko presadili v minulosti. (Môžete vymenovať jeden, alebo aj viac).
Lídrom strany 99% – občiansky hlas je Ing. Pavel Weiss. Toto meno je spojené s množstvom správnych rozhodnutí, ktoré Slovenská republika podstúpila. Prerod ČSR do nového zriadenia, rozdelenia štátu, vznik štátnej pokladne, oddlženie bánk, zrušenie povinnej vojenskej služby. My sme chceli zvýšiť minimálnu mzdu na 600 eur už pred 8 rokmi. V tom čase sa nám smiali a teraz je to realita.

My sme chceli zvýšiť minimálnu mzdu na 600 eur už pred 8 rokmi. V tom čase sa nám smiali a teraz je to realita.

Akú novinku do predvolebnej kampane ste priniesli?
Neprinášame novinky do predvolebnej kampane. Držíme sa toho, čo je reálna zmena. Toho, čo prinesie občanom vyššiu životnú úroveň. Je to ako pevná reťaz. Ak zvýšime životnú úroveň, zníži sa miera korupcie, zvýši sa zdravotná starostlivosť, narastú starobné dôchodky a zvýši sa kvalita vzdelávania.

Oslovujete voličov nejakou novou formou? Ak nie, ako najmä voličov oslovujete?
Áno. Oslovujeme voličov formou, ktorá sa na Slovensku nepoužíva – rozprávame sa s nimi. Neprednášame z pódia a neprednášame z obrazoviek. Aj vďaka minimálnemu rozpočtu sa venujeme najmä osobným rozhovorom s ľuďmi a nehanbíme sa ani priznať, že sme urobili z núdze cnosť.

Čo robíte pre oslovenie voličov, ktorí voliť už nechodia? Čím ich chcete zmobilizovať?
Malé strany sa v súčasnom systéme ťažko dostanú do médií a do povedomia ľudí. Pracujeme hlavne medzi našimi členmi a sympatizantmi. Stranu sme nerozpustili, nezlúčili ani nepredali ako to urobili iné subjekty, ktoré sa naozaj dajú považovať za umelé.
Občanov oslovujeme prostredníctvom internetu, sociálnych sietí. Nevtláčame hanlivé ani urážajúce a dehonestujúce videá na iné kandidujúce strany. Propagujeme ciele strany a volebný program, ktorý sa dá zrealizovať a prinesie reálnu zmenu. To by mal byť primárny cieľ každého voliča voliť.

Nevtláčame hanlivé ani urážajúce a dehonestujúce videá na iné kandidujúce strany.

Stretávate sa určite počas kampane s množstvom nahnevaných voličov. Zapisujete si niekam všetky ich postrehy a pretavíte ich v budúcnosti do navrhovaných riešení?
Vnímame problémy všetkých skupín voličov. Väčšinou sú to problémy, ktoré aktuálna vláda a každá strana chce riešiť a sľubuje nápravu. My strana 99% jasne definujeme ako to chceme urobiť a viacerí z nás mame z minulých období aj skúsenosti. Sme existujúca strana ktorá nevznikla účelovo pre tieto voľby.

Čo hovoríte na trend súčasnej bulvarizácie politiky, keď strany predkladajú voličom často len pár hesiel, max. 3-4 slová na billboard, vedomí si toho, že voliči sú znechutení a nič siahodlhé sa im čítať nechce?
To je politika. To, že poukazujú na zlé rozhodnutia iných strán je v politike dovolené. Voliči nečítajú programy. Buď preto že sa im nechce, alebo preto, že neveria že sa tými programami bude neskôr vláda riadiť. Kým sa nezmení náš volebný systém, bude to pretrvávať a prehlbovať sa. Kampaň bude bohužiaľ viac a viac cirkusantské predstavenie a menej a menej o úprimnej ľudskej komunikácii. Snažíme sa prispieť našou troškou a stretnutiami s ľuďmi ponúknuť inú cestu.

Kampaň bude bohužiaľ viac a viac cirkusantské predstavenie a menej a menej o úprimnej ľudskej komunikácii.

Pripravujete sa v strane aj na možný scenár patovej situácie, keď po voľbách 29. 2. nikto nedokáže získať väčšinu a budú predčasné voľby?
Áno, politika je náročný boj na dlhé trate. Zmena k lepšiemu je o to náročnejšia. Neuspeli sme (99%) v roku 2012, pretože sa nás báli. Policajný prezident Spišiak prikázal 1000-kam policajtov osobne navštíviť všetkých našich sympatizantov, voličov. Teraz sa nevzdáme, my jediní zastupujeme mlčiacu väčšinu.

(alb), foto ilustračné autor

Similar Posts