MÝLILA SA. INŠTITÚCIE NIE SÚ ZÁRUKOU. STOJÍ A PADÁ TO NA ĽUĎOCH, HOVORÍ EXPREMIÉRKA IVETA RADIČOVÁ

author
2 minutes, 9 seconds Read

Iveta Radičová stála na čele ministerstva, ale aj vlády. Počas výkonu svojich funkcií, ale aj následným sledovaním diania vo veciach verejných si uvedomila, že vytvorenie dobrých zákonných noriem nestačí. Povedala to rozhovore pre denník SME. „Inštitúcie nestačia, to už všetci veľmi dobre vieme. Ja sama za seba priznávam, a musela som seba sama opraviť, nielen v tejto jednej veci. Mýlila som sa, keď som si myslela, že keď vytvoríme demokratické inštitúcie, ktoré budú strážiť právo a spravodlivosť, že to bude postačujúce,“ povedala s tým, že keď napr. v roku 2000 vytvorili Úrad pre verejné obstarávanie, „tak zabezpečíme fér-súťaž, až na výnimky, to sa vždy deje, hej“.

Bývalá premiérka v relácii TV SME povedala, že realita bola iná, než v tejto súvislosti očakávala. „No mýlila som sa. Všetky inštitúcie sme vytvorili a dnes si myslím, po skúsenostiach, ktoré máme za sebou, že to stojí a padá na ľuďoch,“ povedala bývalá líderka SDKÚ-DS s tým, že napríklad nepomohlo napr. ani zadefinovanie úloh Protimonopolného úradu. „Môžete mať v zákone zákaz krížového vlastníctva médií, v realite to beží, zásahy nie sú, alebo nie sú dotiahnuté do konca, hovoríme o tam tečú stámilióny, tam tečie iná miliarda, nevidíme ich späť,“ dodala a doplnila, že dnes síce vidíme, ako sú už niektorí aktéri potrestaní, „ale ich majetok zrazu správkyňa s ním nič nerobí“.

Bez toho, aby personálne zodpovednými ľuďmi a profesionálmi, ktorí majú zelenú kartu na výkon toho, za čo nesú zodpovednosť, aby sme toto zabezpečili, nemáme šancu na nápravu vecí verejných.

Radičová v rozhovore s Kovačič-Hanzelovou doplnila, že okrem zákonov je nevyhnutné aj personálne obsadenie, aby sa zabezpečilo napĺňanie zákonných noriem. „A preto si dovolím povedať, že bez toho, aby personálne zodpovednými ľuďmi a profesionálmi, ktorí majú zelenú kartu na výkon toho, za čo nesú zodpovednosť, aby sme toto zabezpečili, nemáme šancu na nápravu vecí verejných,“ dodala expremiérka a exministerka práce, sociálnych vecí a rodiny. (alb), foto archív KĽÚČ OD…, zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=dyAIOUMEHYY&t=553s

Similar Posts