HROB SV. CYRILA, AUDIENCIA U PÁPEŽA, STRETNUTIE S GUTERESOM V NEW YORKU A MICHELOM V BRUSELI: BUDE TO PELLEGRINIHO ROZLÚČKA?

author
2 minutes, 36 seconds Read

Byť predsedom vlády, to so sebou prináša aj množstvo pracovných ciest. Premiér Peter Pellegrini to má však posledné dni veľmi pestré – akoby sa lúčil s premiérskou pozíciou. Isto, o pozíciách sa bude rozprávať až po voľbách 29. februára. Či skončí Pellegrini ako jednotka na kandidátke Smer-u-SD len ako poslanec, prípade podpredseda parlamentu, alebo zostane v premiérskom kresle, o tom môžu rozhodnúť aj tieto dni. Preto Pellegrini počas cestovania po svete myslí na svoje PR.

Peter Pellegrini najprv navštívil Rím. „Hneď po prílete do Ríma som navštívil Baziliku sv. Klimenta, v ktorej je umiestnená kaplnka aj hrob sv. Cyrila. Bolo mi veľkou cťou položiť kyticu na hrob jedného zo slovanských vierozvestcov a šíriteľov prvého slovanského písma a kresťanstva na území Slovenska,“ napísal rodák z Banskej Bystrice s tým, že následne navštívil Slovenské pápežské kolégium sv. Cyrila a Metoda. Deň po tom ho na osobnej audiencii prijal pápež František. „Svätý Otec prijal predsedu vlády SR po dlhých 19 rokoch. Aj preto sme mali netradične dlhý 40 minútový rozhovor. Ocenil som úsilie Svätého Otca v jeho boji na ochranu ľudských práv, ľudskej dôstojnosti, podpore solidarity, vzájomného medzigeneračného porozumenia a medzináboženského dialógu,“ napísal 9. decembra s tým, že jemu i Slovensku to dalo veľa nádeje, inšpirácie či duchovnej sily.

Ocenil som úsilie Svätého Otca v jeho boji na ochranu ľudských práv, ľudskej dôstojnosti, podpore solidarity.

Následne z Ríma cestoval Pellegrini do Spojených štátov, kde sa 10. decembra stretol s generálnym tajomníkom OSN. „Generálny tajomník António Guterres vysoko ocenil záväzok Slovenska dosiahnuť uhlíkovú neutralitu do roku 2050. Slovensko je v tejto oblasti regionálnym lídrom,“ napísal Pellegrini, ktorý si tu urobil aj pár výletov. „Po pracovných povinnostiach v New Yorku a pred cestou na summit do Bruselu sme stihli načerpať aj trocha atmosféry “Veľkého jablka”, ako sa mestu, ktoré vraj nikdy nespí, hovorí,“ napísal bývalý štátny tajomník ministerstva financií, exminister školstva či bývalý predseda parlamentu.

Po pracovných povinnostiach v New Yorku a pred cestou na summit do Bruselu sme stihli načerpať aj trocha atmosféry “Veľkého jablka”.

Pellegrini sa frajersky poprechádzal po uliciach New Yorku, odkiaľ už letel do sídla Európskej únie, kde sa stretol s novým predsedom Európskej rady Charlesom Michelom, ktorý vo funkcii nahradil Poliaka Donalda Tuska. „Diskutovali sme o dvoch hlavných témach dnešného summitu – klimatickej agende a viacročnom finančnom rámci 2021 – 2027. Dohoda v oboch oblastiach je zatiaľ otázna, čakajú nás ťažké rokovania,“ napísal premiér.

(alb), zdroj a foto: https://www.facebook.com/pellegrini.peter/

Similar Posts