CHÝBAJÚ NÁM TU STÁTISÍCE NÁJOMNÝCH BYTOV, KTORÉ TREBA POSTAVIŤ, HOVORÍ ŠTEFAN HOLÝ ZO SME RODINA

author
2 minutes, 30 seconds Read

V predvolebnej debate Hospodárskych novín sa stretli Caroline Lišková z KDH, Miroslav Beblavý zo Spolu, Richard Sulík zo SaS, Veronika Remišová zo strany Za ľudí a Štefan Holý z hnutia SME RODINA.

Okrem iného sa rozprávali aj o podnikateľskom prostredí a čo je potrebné pre jeho zlepšenie. Caroline Lišková z KDH vypichla špecifiká programu kresťanských demokratov Reštart. „Máme záujem, aby sa navýšila hranica povinnosti registrácie DPH na 60-tisíc eur ročne,“ povedala s tým, že práve toto môže podľa nej zaujať malých a stredných podnikateľov. Za dôležité považuje, aby boli odbremenení od zbytočnej administrácie. „Vieme, že tá byrokratizácia je veľká,“ povedala s tým, že záujem KDH je aj to, aby sa zriadilo kontrolné zúčtovacie centrum. Registráciu chcú preniesť na jedno centrálne miesto. „A tým pádom odbremeniť od administratívnych vecí.“
Pre predsedu poslaneckého klubu Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Eduarda Hegera je dôležité pomáhať aj menším podnikateľom. „My sa zameriavame v rámci podnikania na pomoc menším hráčom,“ povedal s tým, že väčší hráči si vedia pomôcť. „Pre nás je v tomto dôležitý práve dialóg s podnikateľskou obcou,“ povedal s tým, že je dôležité odstrániť vnútorný boj a vnútornou komunikáciou priniesť dobré riešenia pre SR.
Podľa Veroniky Remišovej je v strane Za ľudí aj niekoľko zástupcov, ktorí robili v malých podnikoch, ale aj v rodinných farmách. Program v tejto oblasti majú v troch rovinách. „Jedna sa týka že zlepšenie regulačného prostredia. Zásadné zjednodušenie férovosti verejného obstarávania a zlepšenie kontroly,“ povedala bývalá poslankyňa NR SR za OĽANO. Veľkou nevýhodou podnikateľského prostredia je prísnosť. „Často sme pápežskejší ako pápež,“ povedala s tým, že často vyžadujeme od podnikateľov viac ako chce EK.
Pre Miroslava Beblavého je dôležité myslieť aj na ďalšie oblasti, a to zdravotníctvo a životné prostredie, lebo samotná starostlivosť o podnikateľské prostredie je síce podľa neho dôležitá, ale nestačí. „Nedostatočná kvalita pracovnej sily, to je školstvo,“ povedal s tým, že pomyselnými polenami pod nohami podnikateľov sú podľa neho aj zložitosť a výška odvodového zaťaženia. „Aj to chceme riešiť.“
Podľa Štefana Holého z hnutia SME RODINA je dôležité pri rozvoji podnikateľského prostredia pozerať sa aj na základné potreby občanov. „Chýbajú nám tu státisíce nájomných bytov, ktoré treba postaviť,“ povedal.
M. Albert, foto autor

zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=JSZcBe4Xfl0

Similar Posts