SOM ZA TO, ABY ZVOLENIE PREZIDENTA SR NEBOLO OVPLYVŇOVANÉ VYTVORENÍM JEHO ZNALOSTI V SPOLOČNOSTI CEZ ZAKÚPENIE MEDIÁLNEHO PRIESTORU, HOVORÍ BOHUMILA TAUCHMANNOVÁ – KANDIDÁTKA NA POST HLAVY ŠTÁTU

author
7 minutes, 20 seconds Read

Občianska aktivistka BOHUMILA TAUCHMANNOVÁ je už niekoľko rokov tvárou a srdcom projektov Kvalita z našich regiónov a Pýtajme si slovenské, za čo získala aj dve nominácie na ocenenie Krištáľové krídlo. Dnes kandiduje na prezidentku. V zaujímavom rozhovore pre KĽÚČ OD… prezradila aj nesúhlas s tým, že o voľbách prakticky rozhoduje množstvo reklám či bilbordov, vďaka ktorým je kandidát permanentne na očiach verejnosti.

Pani Tauchmannová, ste za to, aby sa upravila volebná kampaň v prospech povinnosti kandidáta odovzdávať ucelené informácie, informácie, ako danú vec chcú spraviť, či na ňu má kompetencie, atď, nielen hrať na city rôznymi plagátmi a bilbordami navyše s vecami, ktoré ako prezident ovplyvniť nemôžu, lebo na to nemajú kompetencie?
– Áno som za to, aby zvolenie prezidenta SR nebolo ovplyvňované vytvorením jeho znalosti v spoločnosti cez zakúpenie mediálneho priestoru. Podporujem kvalitatívny súboj jednotlivých kandidátov, prostredníctvom rovnomerne rozdeleného mediálneho priestoru medzi nich, kde by mohli voličom predstaviť svoje postoje a ciele.

Podporujem kvalitatívny súboj jednotlivých kandidátov, prostredníctvom rovnomerne rozdeleného mediálneho priestoru medzi nich, kde by mohli voličom predstaviť svoje postoje a ciele.

Ste za to, aby sa v zmysle šetrenia finančnými prostriedkami, resp. v zmysle vyrovnania možností všetkých kandidátov znížil počet peňazí, ktoré je možné použiť v kampani, resp. úplne zakázala volebná kampaň, aby mal každý rovnaké podmienky? Aby sa výdavky v kampani obmedzili len na nevyhnutné veci a nie na bilbordy, ktoré potom ovplyvňujú aj celé voľby?
– Určite by takýto spôsob prispel k lepšej orientácii voličov a rozhodovaním sa medzi prezidentskými kandidátmi, keby mali všetci rovnaké podmienky. Ja za rok a pol snaženia miniem na všetky položky kampane približne 30 000 eur z nášho rodinného rozpočtu.

Ste za to, aby sa zakázalo vzdávanie v prospech iného pri platne zaregistrovaných kandidátoch, pretože vzdávaním sa umožňuje volebný fígel a neumožnenie rovnakých podmienok pre všetkých účastníkov, nakoľko aj ten kandidát, ktorý sa vzdá, už vykonal nejakú činnosť, minul nejaké prostriedky a tie sú potom akoby použité – síce nepriamo, ale predsa – v prospech iného kandidáta.
– Áno, to je jedna stránka veci. Takýmto spôsobom sa kumulujú do istej miery finančné prostriedky pre kandidáta, ktorého podporia iní kandidáti. Druhou a pre mňa ešte menej akceptovateľnou stránkou je to, že to po terajších voľbách vnímam ako dohody politických strán a nastavenia spolupráce do budúcna. Prezident má byť, a to nielen podľa ústavy, ale aj morálky, nezávislý.

Takýmto spôsobom sa kumulujú do istej miery finančné prostriedky pre kandidáta, ktorého podporia iní kandidáti.

Ste za to, aby sa mobbing a bossing stali trestným činom a budete ako prezident vyzývať vládu, aby prijatie takejto právnej normy prijal na vláde a neskôr v parlamente a podmienil tým vymenovanie vlády?
Nie nepodmienila by som. Som skôr názoru, že sa nemá v spoločnosti riadiť a nastavovať legislatívnymi pravidlami. Ja si myslím, že treba obrodu morálnych hodnôt v spoločnosti, kde by prirodzene spoločnosť takéto praktiky odsúdila a človeka takéhoto konania odsunula na okraj spoločnosti. Viem, že to je ale dlhá cesta, cesta výchovy. Ale si myslím, že by bola v konečnom dôsledku účinnejšia.

Koho podporíte v druhom kole? Budete dávať nejaké odporučenie, v prípade, že sa do druhého kola nedostanete?
– Podľa toho, kto by sa dostal do druhého kola. Ale ja si myslím, že moji voliči nepotrebujú vodiť za ruku a vedia sa aj sami rozhodnúť.

Ste za to, aby RTVS resp. iné tzv. verejnoprávne mediálne inštitúcie mali povinnosť odvysielať jednu ucelenú televíznu rozhlasovú či inú diskusiu s povinnosťou pozvania všetkých kandidátov a dania každému rovnaký relevantný priestor bez toho, aby im bolo skákané do rečí a umožnené povedať ucelené vyjadrenie na danú otázku?
– Určite súhlasím.

Ktorý prezident vrámci celého sveta a všetkých období je vaším najväčším vzorom a prečo?
– Zo svetových politikov je to Mahátma Gándhí. Tých dôvodov je viac. Stotožňujem sa s jeho presadzovaním cieľov prospešných pre spoločnosť formou nenásilnej politiky a nenásilného odporu občanov voči moci. Tiež s tým, že cesta k dosiahnutiu pozitívnych zmien , je cestou trpezlivosti a spolupráce. Taktiež sa stotožňujem s tým, že morálka je základom všetkého a pravda je podstatou morálky. S tým, že politici majú slúžiť ľuďom a nie im vládnuť a tiež s tým, že relokalizácia produkcie potravín a výroby tovarov na národnú a regionálnu úroveň zabezpečí nielen ekonomickú rovnováhu, ale prispeje aj k politickej stabilite a má vplyv aj na zdravie, ekológiu, šťastie a spokojnosť ľudí.
Sama idem touto cestou podpory nákupného patriotizmu cez projekty spoločenskej zodpovednosti. Už viac ako desaťročie píšem a organizujem vzdelávanie občanov Slovenska cez projekty „Kvalita z našich regiónov a Pýtajme si slovenské“ , za čo som už dvakrát bola nominovaná na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii hospodárstvo.

Zo svetových politikov je to Mahátma Gándhí. Tých dôvodov je viac. Stotožňujem sa s jeho presadzovaním cieľov prospešných pre spoločnosť formou nenásilnej politiky a nenásilného odporu občanov voči moci. Tiež s tým, že cesta k dosiahnutiu pozitívnych zmien , je cestou trpezlivosti a spolupráce.

Čo by ste ako prezident chceli a mohli urobiť proti diskrimináciám na rôznych úrovniach?
– Poukazovať na reálnych príkladoch, čo je dobré a čo odsúdeniahodné. Hovoriť o veciach pravdu a spravodlivo potrestať tých, ktorí sa v tejto oblasti dopustili pochybenia. Len tak, že potrestáme vinníkov, vrátime dôveru ľudí v štát.

Čo ako prezident by ste chceli a mohli urobiť proti chudobe?
– Zastaviť rozkrádanie verejných financií aj tým, že sa kardinálne potrestajú vinníci. Odhaľovať podvody podnikateľov. Makroekonómovia hovoria, že polovica HDP sa ročne na Slovensku rozkradne. Nuž potom by sa na Slovensku ináč žilo aj bežným občanom Slovenska.

Relokalizácia produkcie potravín a výroby tovarov na národnú a regionálnu úroveň zabezpečí nielen ekonomickú rovnováhu, ale prispeje aj k politickej stabilite a má vplyv aj na zdravie, ekológiu, šťastie a spokojnosť ľudí.

Čo by ste ako prezident chceli a mohli urobiť proti šikane na pracovisku (mobbing, bossing)?
– Hovoriť o tejto téme, aby sa stala spoločensky významnou a začalo sa meniť na pracovisku aj takéto nevhodné správanie.

V súvislosti s prezidentským mandátom zavediete aj nejakú unikátnu novinku? (Napr. Martin Daňo chce rotujúcu prvú dámu, alebo otvoriť Grassalkovichov palác pre bezdomovcov, prípadne zapojiť do rozhodovania všetkých občanov). Čo inovatívne alebo nové zavediete, alebo chcete zaviesť vy?
– Nič šokujúce nechystám. Len mravenčiu , intenzívnu prácu na všetkých úrovniach. Obyčajnú službu občanom.

PhDr. M. Albert, PhD.
zdroj foto http://www.zazdravyrozum.sk/ a https://www.instagram.com/bohumilatauchmannova/

 

 

 

Titulná fotografia je z návštevy prezidentskej kandidátky B. Tauchmannovej v Zaježovej. K fotografii na svojom instragrame napísala: „Rada si popri kampani na prezidentku SR nájdem čas navštíviť krásne miesta a pamatihodnosti Slovenska. Dostala som pozvanie, prísť sa pozrieť na farmu do Zaježovej. Už aj cesta cez lazy, bol zážitok pre všetky zmysly. Zastavila som sa pri mladých ľuďoch. Ale neboli domáci. Avšak, radi by sa sem presťahovali. Potešila som sa, lebo čoraz viac ľudí sa zaujíma o poľnohospodárstvo a zdravý sposob života.“ https://www.instagram.com/bohumilatauchmannova/

Similar Posts