ZAČALO SA VYKUROVACIE OBDOBIE, PRETO MONITORUJEME FIRMY, KTORÉ MAJÚ MORÁLNE ÚLOHY VOČI NÁM VŠETKÝM. AKO PRVÚ SME SKONTROLOVALI MARTINSKÚ TEPLÁRENSKÚ

author
4 minutes, 20 seconds Read

Ako v spoločnosti Martinská teplárenská, a.s. zabezpečujú ochranu pred svojvoľným opúšťaním pracoviska a koľko takých prípadov zaznamenali za posledné 4 roky? Viac sa dozviete v článku, ktorý je súčasťou série kontroly firiem, ktoré majú morálne povinnosti voči obyvateľstvu. Je preto vo verejnom záujme kontrolovať aj ich zamestnancov, aby v pracovnom čase svojvoľne pre súkromné potreby neopúšťali pracovisko. Ich zlyhanie totiž môže mať aj katastrofálne následky voči obyvateľom mesta. Zároveň žiadame čitateľov, ktorí vedia o svojvoľnom využívaní pracovného času v podobných firmách na súkromné účely, alebo máte vedomosť, že opúšťajú pracovisko počas vykonávania morálne dôležitej práce, aby ste nás informovali na kontakte sefredaktor (zavináč) klucod.sk. Vaša totožnosť zostane v anonymite v zmysle medzinárodne uznanej novinárskej povinnosti a práva chrániť zdroj.

Spoločnosť Martinská teplárenská zabezpečuje výrobu a rozvod tepla pre mesto Martin. A tak jej úloha sa preto, predovšetkým počas vykurovacích období, nachádza aj v morálnej rovine. Pri prípadnom zlyhaní ich činností, na ktoré sa zameriavajú, môžu ohroziť zdravie a životy mnohých ľudí. A to aj vďaka možnej pracovnej nespoľahlivosti ich zamestnancov, vrátane svojvoľnému opúšťaniu pracoviska v pracovnej dobe. Je preto v záujme verejnosti takéto spoločnosti kontrolovať.

„Po zrušení Fondu národného majetku Slovenskej republiky, sa stopercentným akcionárom Martinskej teplárenskej, a.s. stala od 1.1.2016 spoločnosť MH Manažment, a.s.,“ uvádza stránka mtas.sk, ktorá dopĺňa, že „novodobá história teplárenskej výroby v Martine je spojená so zrušením štátneho podniku SSE Žilina, pod ktorý Martinská tepláreň patrila. Transformácia na akciovú spoločnosť sa uskutočnila k 1. januáru 2002. Novozaložená spoločnosť Martinská teplárenská a.s. pokračuje vo výrobe a rozvode tepla a elektriny v Martine“.

Je preto právom a povinnosťou médií zaujímať sa o to, ako takéto spoločnosti, ktoré robia verejnú službu, preventívne zabraňujú tomu, aby sa napríklad svojvoľným opustením pracoviska ohrozila výroba a dodávka tepla obyvateľom mesta.

Vo vami uvedenom období sme nezaznamenali prípad porušenia pracovnej disciplíny, keď zamestnanec využil pracovný čas na súkromné účely, alebo prípad hrubého porušenia pracovnej disciplíny, keď v rámci pracovného času zamestnanec opustil pracovisko.

Michal Polóni

Martinská teplárenská, a.s., tvrdí, že „kontrolu účasti resp. neúčasti zamestnancov v ich pracovnom čase na ich pracovisku vykonávame na základe údajov z elektronického dochádzkového systému. Fyzickú kontrolu uskutočňujú priebežne vedúci zamestnanci útvaru v rámci svojej právomoci,“ povedal Michal Polóni, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Martinská teplárenská, a.s. Pýtali sme sa, koľko takýchto prípadov svojvoľného opustenia pracoviska v pracovnom čase, resp. koľko prípadov využitia pracovného času na súkromné účely, teda v čase, keď je povinnosť zamestnanca dbať o riadne plnenie si úloh spoločnosti, zaznamenali za posledné 4 roky. „Vo vami uvedenom období sme nezaznamenali prípad porušenia pracovnej disciplíny, keď zamestnanec využil pracovný čas na súkromné účely, alebo prípad hrubého porušenia pracovnej disciplíny, keď v rámci pracovného času zamestnanec opustil pracovisko,“ dodal Polóni s tým, že spoločnosť Martinská teplárenská dochádzku a účasť na pracovisku pozorne monitoruje. „V našej spoločnosti existuje dochádzkový systém vedený elektronicky. Pracovný poriadok bod 12.4 stanovuje: ´Za dĺžku odpracovaného mesačného pracovného času zodpovedá pracovník. Príchod do práce (objektu zamestnávateľa) a odchod z práce (objektu zamestnávateľa) po ukončení pracovnej doby zaznačí pracovník do príslušného dochádzkového systému, ktorý je vedený elektronicky. Záznam dochádzky vykoná zamestnanec pomocou osobnej elektronickej karty,“ hovorí Polóni s tým, že sú aj situácie, keď sa začiatok a koniec práce nezačína na pracovisku. Vtedy „započítavanie dĺžky odpracovaného času posudzuje vedúci zamestnanec – priamy nadriadený zamestnanca, ktorý ho vyslal mimo pracoviska. V takomto prípade časový údaj o príchode alebo odchode z práce zapíše do dochádzkového systému správca PC siete na základe pokynu vedúceho zamestnanca dotknutého pracovníka. Rovnako správca PC siete zapíše príchod zamestnanca do práce a odchod zamestnanca z práce, na základe pokynu vedúceho zamestnanca takéhoto pracovníka, v prípade ak si dotknutý pracovník zabudne osobnú elektronickú kartu, teda príchod a odchod nebude schopný zaznačiť štandardným spôsobom,“ cituje Polóni bod 12.4 pracovného poriadku spoločnosti Martinská teplárenská, a.s.

(alb), ilustračná fotografia fotokoláž pixnio.com

Similar Posts