BÝVALÝ HOKEJOVÝ BRANKÁR JARO MAJZEL: MÔŽETE UROBIŤ ŠPORTOVISKÁ, AKÉ CHCETE. TIE DETI TAM NEPRÍDU

author
2 minutes, 53 seconds Read

Športovanie je aj prevenciou – nepochybne zdravotnou, ale aj protidrogovou či prevenciou proti iným závislostiam. Každé euro investované do pohybu a do prevencie potom prinesie ušetrenie v zdravotníctve, v školstve, vo všetkom. JAROSLAV MAJZEL, ktorý svojho času chránil svätyňu Banskej Bystrice, Popradu či Zvolena, je presvedčený, že problémom je aj nastavenie slovenskej spoločnosti.

Áno, malo by to tak byť, len…“ spustil bývalý hokejový brankár Jaro Majzel k úvodnému konštatovaniu v perexe. „Hovorím, táto spoločnosť na Slovensku je chorá. A mne je to ľúto. Lebo som zarytý Slovák, patriot. Nacionalista až príliš veľký, ale som taký. Mňa samého mrzí, že to takto je. Mrzí ma aj to, že keď sa nám napríklad na nejakom šampionáte niečo nepodarí, tak ľudia dokážu očierniť pod zem tých hráčov, zhaniť ich. A nikto sa nepozrie, že toto je to najlepšie, čo máme. A zvyknite si na to, lebo lepšie momentálne ani nie je,“ prezradil bývalý brankár Banskej Bystrice, Popradu či Zvolena. „A lepšie môže len vyrásť,“ zdôraznil nevyhnutnosť práce s mládežou.

Viem, že Cíger robil kopec vecí, napríklad s tými deťmi, ktoré sú sociálne slabšie. Čo neurobil ani jeden jediný z tých hráčov, ktorí hrali NHL.

Majzel pochválil robotu trénera Zdena Cígera s mladými a vyzdvihol, že sa venoval aj sociálne slabším hokejistom. „Viem, že Cíger robil kopec vecí, napríklad s tými deťmi, ktoré sú sociálne slabšie. Čo neurobil ani jeden jediný z tých hráčov, ktorí hrali NHL,“ netajil nadšenie Majzel, ktorý je dobrým kamarátom s Mišom Handzušom. Práve ten sa výrazne spolupodieľaľ na vytvorení Arény Barani, hokejbalového ihriska, ktoré vzniklo v areáli banskobystrickej ZŠ Golianovej, v ktorej vyrástlo veľa hráčov NHL. „Ale ja som im vtedy na začiatku povedal: môžte športoviská akékoľvek spraviť. Tie deti tam neprídu. Lebo dnes naozaj tie deti majú možnosti. My sme hrali hokej medzi autami. Dnes majú deti profesionálne športoviská s mantinelmi. A nechodia. Deti sa nestretávajú vonku, deti sa stretávajú na sociálnych sieťach,“ povedal s tým, že si vyberajú ľahšiu cestu aj vzhľadom k uvedomovaniu si možných vlastných zlyhaní.

My sme hrali hokej medzi autami. Dnes majú deti profesionálne športoviská s mantinelmi. A nechodia.

„Tie deti ťažko nesú sklamanie. Keď napríklad idú na ľad prvýkrát a nie sú v niečom dobré, tak ony odídu. Za tým počítačom ich nikto nevidí, keď nie sú úspešné,“ uzavrel bývalý mládežnícky tréner, ktorý vytvoril projekt odovzdávania starej hokejovej výstroje sociálne slabším hokejistom. Aj po rozhovore, ktorý mal pre noviny KĽÚČ OD… a pre reláciu Slobodný šport na Slobodnom vysielači, išiel za jedným mladým hokejistom, ktorému viezol staré brankárske betóny z Nórska.

(alb), foto archív autora

 

VYPOČUJTE SI JARA MAJZELA V ROZHLASOVEJ RELÁCII SLOBODNÝ ŠPORT:

https://www.youtube.com/watch?v=MCztTioDwlg

 

PREČÍTAJTE SI AJ:

PRE BYSTRICU BY SOM SPRAVIL ČOKOĽVEK, HOVORÍ BÝVALÝ HOKEJOVÝ BRANKÁR A BYSTRICKÝ PATRIOT JARO MAJZEL

Similar Posts