NEUVERÍTE, ČO ŠPEHUJE TÁTO ŠPIÓNKA!

author
2 minutes, 1 second Read

Poriadok a čistota v centrách miest sú veľmi dôležité nielen z hľadiska cestovného ruchu. Stav verejného priestranstva nepochybne vplýva na mladú generáciu, ale aj starších. Mladých motivuje k ich aktivite, starších povznáša. Ak je centrum mesta obzvracané a plné odpadkov, zle to vplýva na všetkých. V druhom najväčšom českom meste sa snažia o to, aby boli verejné priestranstvá kontrolované. A to nie kamerou! Ide o pracovníčku mestskej časti Brno-Střed, ktorá ako špiónka všetko skontroluje.

Podľa dosluhujúceho primátora Brna Petra Vokřála (hnutie ANO 2011) sa čistia centrum mesta ja verejnoprospešní pracovníci, ktorí „zbierajú pohodené odpadky a zametajú“. A všetko kontroluje žena! „Jedna pracovníčka MČ Brno-střed od skorého rána niekoľkokrát denne prechádza centrum mesta a kontroluje upratovanie, prípadne hlási novovzniknuté miesta, ktoré potrebujú okamžité upratanie. Tam následne idú stroje alebo verejno-prospešní pracovníci, podľa druhu znečistenia,“ informoval dosluhujúci primátor Brna s tým, že metropola Moravy sa snaží pôsobiť aj preventívne.

Jedna pracovníčka MČ Brno-střed od skorého rána niekoľkokrát denne prechádza centrum mesta a kontroluje upratovanie, prípadne hlási novovzniknuté miesta, ktoré potrebujú okamžité upratanie.

Brno je známe tým, že za použitie toaliet sa musí platiť, je to tak napríklad aj v obchodnom dome v centre mesta. „Vzniku neporiadku sa mestská časť snaží aj aktívne predísť. Od začiatku tohto roka preto všetky verejné toalety, ktoré prevádzkuje, sprístupnila zadarmo. Taktiež spustila projekt FREE WC, v ktorom oslovila prevádzkovateľov reštaurácií a ďalších občerstvovacích podnikov, aby umožnili bezplatný prístup na WC aj ľuďom mimo množstva svojich zákazníkov. Na výzvu zareagovalo šesť podnikov v širšom centre mesta,“ prezradil Vokřál, podľa ktorého je poriadok a čistota v uliciach dôležitou vizitkou každého mesta. „Brno sa v tomto ohľade snaží, aby verejné priestranstvá, ktoré denne využívajú desaťtisíce ľudí, pôsobili prívetivo a upravene. Je ale predovšetkým zodpovednosťou nás, občanov, aby sme sa v tomto ohľade správali ohľaduplne a šetrne,“ uzavrel.

(alb), foto ilustračné autor

Similar Posts