TOMÁŠ SÝKORA O POĽSKOM HOKEJI: NIČ NÁM TU NECHÝBA. NA KAŽDÝ ZÁPAS V TYCHÁCH CHODÍ 5-TISÍC ĽUDÍ. UKÁŽTE MI KDE NA SLOVENSKU CHODÍ TOĽKO ĽUDÍ

author
6 minutes, 25 seconds Read

Vyrastal v Banskej Bystrici, z ktorej odišiel pred deviatimi rokmi. Dnes zarezáva u poľského majstra GKS Tychy a v poľskej lige hrá už štvrtú sezónu. Ako vníma divácky záujem, aký je rozdiel hrať v lige, ktorá má limity na počet zahraničných hráčov, ako vníma divácky záujem o hokej v Poľsku a ďalšie zaujímavosti časopisu KĽÚČ OD… prezradil slovenský hokejista TOMÁŠ SÝKORA.

Aké je to hrať proti Banskej Bystrici, proti vášmu bývalému klubu, s ktorým ste sa stretli aj na podujatí Memoriál Pavla Zábojníka vo Zvolene?
Vyrastal som tam, mám tam známych. Ale neriešim to nejako, snažím sa zabúdať na to, či tam niekto je, alebo nie je. Snažím sa hrať ako najlepšie viem. Samozrejme, po zápase si ruky podáme. Ja som z Bystrice odchádzal v podstate veľmi mladý. Už je tomu 9 rokov. Ale už sa nesústredím na tie zápasy, lebo bolo ich veľa. Hral som v Poprade, v Žiline, veľa zápasov som proti nim odohral. Takže zápas ako každý iný.

Sledovali ste Bystricu po vašom odchode?
Zo začiatku a potom už väčšinou play-off. Ale samozrejme, že sledujem celý hokej v Európe aj v Amerike, v podstate ako každý hokejista.

Čo podľa vás rozhodlo, že Banská sa dostala na tú víťaznú vlnu, štyrikrát za sebou účasť vo finále, dva tituly. Čo sa tam zmenilo, alebo čo o tom rozhodlo?
Ťažko povedať. Nie som v tom tíme, už tretí rok nie som na Slovensku, takže neviem, ako to je, ale vidieť, že sťahujú veľmi kvalitných zahraničných hráčov, ktorí sú kvalitní a v podstate teraz rozhoduje aj to, ako sa poskladá tím. To je tak všade. Ale radšej by som hodnotil náš tím, ako bystrický. Takže neviem, ako to oni robia a čo robia.

Vidieť, že sťahujú veľmi kvalitných zahraničných hráčov, ktorí sú kvalitní a v podstate teraz rozhoduje aj to, ako sa poskladá tím.

Hovorí sa o tom, že keď je zahraničný hráč v tíme a naozaj taký rozdielový, tak hráčov veľa naučí. Prístupom a skúsenosťami.
Áno. Ja som sa v 19 rokoch vydal tou cestou, že som bol mimo materského klubu a je to dosť ťažká situácia pre hráča, ktorý prichádza medzi domáci kolektív. Mal by byť vždy o niečo lepší, ako ten domáci. Stále musí niečo potvrdzovať a je pod určitým väčším tlakom. A nie je to ľahké sa s tým vyrovnať. A niekedy to vyjde a niekedy nie. A, samozrejme, je to veľmi veľmi ťažký chlebík.

Tomáš Sýkora (vľavo) so šéfredaktorom portálu KĽÚČ OD…

Poliaci, zdá sa, išli inou cestou. Nemajú tam až tak veľa legionárov a je tam stále veľa tých poľských mien. A vidieť, že ten hokej napreduje.
Tak áno. V prvom rade si treba uvedomiť, že v Poľsku, ako aj vo všetkých európskych súťažiach je kvóta na zahraničných hráčov, kým na Slovensku nie je. Takže už len v poľskom hokeji v podstate môžu hrať len piati zahraniční hráči. Tak, ako v Čechách, alebo v ostatných ligách. A to robí ten rozdiel v tom, že oni sa snažia napredovať s vlastnými hráčmi. A idú podľa mňa veľmi rýchlo hore.

V Tipsport lige hrajú maďarské tímy. V minulosti sa hovorilo aj o poľských tímoch. Je toto cesta možno aj pre GKS Tychy, že sa bude o to usilovať? Alebo sú také možno šumy?
To neviem. Ja si myslím, že je to ťažká otázka na mňa. Určite sa oni snažia držať tú svoju líniu, pretože sú veľký národ a majú veľmi kvalitný šport a napredujú. A chcú napredovať aj v hokeji. Takže skôr si myslím, že asi budú držať túto svoju líniu.

Ak by ste mohli porovnať to hokejové zázemie v Poľsku a na Slovensku, samozrejme pokiaľ ide o záujem, je asi trochu menší, ale predsa len aké je to zázemie?
Keď napríklad konkrétne hovoríme o Tychách alebo o Krakove, kde som hral, tak na každý zápas v Tychách chodí 5-tisíc ľudí. Tak mi ukážte na Slovensku jeden štadión, kde chodí 5-tisíc ľudí. Na každý zápas je vypredané. V Krakove to bolo trochu menej, tam chodilo priemerne tak 1500, ale aj tak pekne. A v play-off boli vypredané štadióny. Takže návštevnosť, si myslím, je vyššia ako na Slovensku. A čo sa týka podmienok, ťažko povedať, aby som nebol nejaký jednostranný. Samozrejme, na Slovensku sa snažia vytvoriť dobré podmienky, ale nám tu nechýba nič, tak by som povedal.

Návštevnosť je vyššia ako na Slovensku. Samozrejme, na Slovensku sa snažia vytvoriť dobré podmienky, ale nám tu nechýba nič.

Už štvrtý rok ste v Poľsku. Ako ste na tom s poľštinou?
V podstate plynule rozprávam po poľsky. Musí sa to človek naučiť.

Zo začiatku boli aj vtipné príhody v súvislosti s jazykom?
Tak určite. Je to iná reč, ale sme Slovania a vieme sa dorozumieť. A keď človek nachytá nejaké základy, tak si myslím, že sa vie dorozumieť veľmi dobre, ak je snaživý. Niekedy sa stane, že človek povie niečo po slovensky a oni sa na tom smejú. Tak to je normálne.

Pokiaľ by na Slovensku prišlo nejaké obmedzenie v počte cudzincov, tak tá liga by určite vyzerala inak.

Americký brankár GKS Tychy John Murray (na fotografii vľavo) už má poľské občianstvo.

Dnes sa ukazuje, že je veľkou výhodou mať amerického alebo kanadského brankára. Vy máte Johna Murraya. Zvolenčania aj Bystričania majú Američana, rovnako aj Tychy.
Je to na konkrétnej lige. Niektorá liga si to môže dovoliť, pretože má neobmedzený počet cudzincov, takže môžete si zobrať hráčov koľko chcete. A niektorí stavajú na to, že je cudzinecký limit, kde sa rozhodnú pre brankára a tým majú menej možností pre hráčov. Takže to si treba uvedomiť, že pokiaľ by na Slovensku prišlo nejaké obmedzenie v počte cudzincov, tak tá liga by určite vyzerala inak. Či to už zahrňuje brankársky post či útočnícky, to je ten rozdiel, že tu si to ten klub musí rozpočítať, koho chce a koho nie. Takže ak zoberie brankára Američana, tak mu zostanú len štyri miesta pre útočníkov. Takže je to ťažké pre manažment.

(alb), foto autor

 

PREČÍTAJTE SI AJ ROZHOVOR S KAPITÁNOM GKS TYCHY:

ŠPORTOVÁ ÚROVEŇ LIGY BY IŠLA HORE, HOVORÍ O MOŽNOM ROZŠÍRENÍ LIGY O POĽSKÉ TÍMY KAPITÁN GKS TYCHY

VYPOČUJTE SI AJ ROZHOVOR S TOMÁŠOM ZIGOM V RELÁCII SLOBODNÝ ŠPORT, KDE PADLA POCHVALA ZO STRANY KAPITÁNA GKS TYCHY K BANSKEJ BYSTRICI.

https://www.youtube.com/watch?v=WZiMFXUmpuc

Similar Posts