Jana Bittó Cigániková: Tieto weby sú naozaj nebezpečnými zbraňami Vladimíra Putina

author
4 minutes, 21 seconds Read

Národnej rade SR dnes rozprávali a v skrátenom legislatívnom konaní rozhodli o pomoci utečencom z Ukrajiny. Súčasťou dokumentu bol aj bod, aby sa weby s dezinformačným obsahom mohli vypnúť. Toto obhajovala vládna koalícia tým, že sú tu Rusmi platené weby, ktoré šíria proruskú propagandu a proruské dezinformácie v prospech Vladimíra Putina, ktorý je vrahom. Poslankyňa SaS Bittó Cigániková hovorila o Putinovych nebezpečných zbraniach. Proti je opozícia, ktorá hovorí o zavedení cenzúry. Vyjadril sa aj Robert Fico s tým, že dnešný deň je navyše aj symbolickým, lebo je výročím prevzatia moci komunistami v roku 1948.

 

Marian Kotleba sa v rozprave, ktorá prebehla v neskorších večerných hodinách, pýtal, prečo tak na to tlačia. „Prečo to tak tlačíte?“ Kotleba sa pýtal, prečo boli ochotní natiahnuť dnešné rokovanie do neskorých nočných hodín. Myslí si, že ak by išlo o pomoc Ukrajincom a ukrajinským deťom, bolo by to v dvoch rozličných dokumentoch a nenaťahovali by to a pomoc Ukrajine by podľa neho už bola dávno schválená. „Namiesto toho tu zdržiavate čas tým, že chcete za každú cenu zaviesť cenzúru na Slovensku,“ myslí si s tým, že vysvetlil aj body Ústavy, kde sa hovorí o tom, že cenzúra na Slovensku sa zakazuje. Poslanec Kristián Čekovský mu oponoval, že predsa sú aj odôvodnenia v Ústave, ktoré umožňujú túto slobodu obmedziť, keď sú na to takéto vážne dôvody. A tá situácia nastala.

Marian Kotleba nerozumie, prečo sa to muselo spojiť do jedného hlasovania. „Aký má súvis informačná Sloboda na Slovensku s tým či a ako budeme pomáhať ľuďom?“ Kotleba má pocit, že poslanci chcú zakázať a zničiť malé informačné servery, ktoré si mnohí robia sami, za vlastné náklady, v ťažkých podmienkach.

 

Oponoval mu Radovan Sloboda zo strany Sloboda a Solidarita. Sloboda mu povedal, že práva mu budú na nič, ak ich budú drviť ruské tanky na uliciach. Jarmila Halgašová zdôraznila, že portály sú financované z Ruska. A opýtala sa Kotlebu či podporuje tvrdenie, že ruská agresia je bratskou pomocou. „Klamstvo ústavou chránené nie je,“ dodala Halgašová a opýtala sa poslanca a predsedu ĽS NS: „Prečo chcete klamať slovenských občanov spolu s Ruskom?“

 

Poslanec SaS Žiak položil Kotlebovi otázku: „Vy by ste chcel slobodne hajlovať? Slobodne šíriť nacizmus?“ Na to mu neskôr Kotleba odpovedal, že on nacistom nikdy nebol.

Poslanec Tomáš Taraba je sklamaný, sa poslanci rozhodli vsunúť takýto bod. „Ešte nikto takto nemenil demokratické zriadenie cez sociálnu pomoc,“ povedal Taraba s tým, že my sme slobodný štát a nie sme vo vojne s nikým. Taraba sa opýtal či poslanci vládnej koalície sa nazdávajú, že práva ľudí, ktorí majú strach, majú prednosť pred slobodou iných. Tarabu mrzí, že sa podľa neho mení demokratické zriadenie a robí sa to cez sociálnu pomoc Ukrajine.

Ľuboš Krajčír zo strany SME RODINA sa rozčúlil a Kotlebovi povedal, že je tým posledným, kto sa má k tomu vyjadrovať. „Na Ukrajine je vojna.“ Odporučil poslancom, aby sa vzali a sami išli ľuďom pomáhať na hranice. Poslanec OĽaNO Kristián Čekovský je prekvapený, prečo toto už nezaviedli už na začiatku, alebo počas pandémie COVID-19, keď sa šírili dezinformácie o tomto ochorení.

Rastislav Schlosár z Kotlebovej ĽS NS si myslí, že toto je len prvý krok k zavedení absolútnej cenzúry na Slovensku. A žiada, aby v tom prípade boli vypnuté médiá hlavného prúdu, ktoré šírili dezinformácie, že v Iraku sú zbrane hromadného ničenia, čo nakoniec viedlo aj k vojne. Poslanec Ondrej Ďurica si nemyslí, že toto nebude vládnou mocou zneužívané.

Jana Bittó Cigániková zo SaS Kotlebovi pripomenula, že je tu oprávnená snaha zaviesť tento nástroj. „Tieto weby sú naozaj nebezpečnými zbraňami Vladimíra Putina. (…) Tento návrh je reakciou na Putinovu agresiu,“ povedala s tým, že pridala Kotlebovi aj otázku, dokedy bude chrániť Rusko. „Kedy prestanete chrániť vraha a agresora a kedy začnete chrániť našich občanov?“

Kotleba povedal, že nikdy ani on, ani jeho kolegovia nepovedali, že súhlasia s ruskou agresiou. „Hovoríme o tom, že sa treba na to pozerať veľmi triezvo,“ povedal s tým, že však nepodporujú ruský útok. Opýtal sa tiež, ako poslankyňa Halgašová vie, že tie weby sú proruské a platené Ruskom. „Ako to viete, ak o tom ešte žiadny súd nerozhodol?“ dodal Kotleba.

Poslanci NR SR nakoniec tento nástroj spolu aj s nástrojmi umožňujúcimi pomoc ukrajinským utečencom, schválili. (alb), zdroj živé vysielanie NR SR, foto ilustračné Michal Albert

Similar Posts