Robert Kaliňák: Ak teda platí, že sem žiadny vojak nemá prísť, tak načo ju uzatvárame?

author
1 minute, 39 seconds Read

V relácii Na telo na televízii Markíza boli exminister vnútra Robert Kaliňák a poslanec za Za ľudí Šeliga.

 

Moderátor Michal Kovačič sa v úvode opýtal, ako si vysvetľuje vyjadrenia americkej strany, že sa tu nejdú budovať základne. „Ja si myslím, že veľmi jednoducho. (…) Tu je jasná dohoda na desať rokov,“ povedal Kaliňák s tým, že naozaj sa nebuduje nová základňa, ale prijímajú naše, „že nad nimi budú mať operačné riadenie“.

Exminister vnútra Šeligovi povedal, že zmluva je absolútne nevýhodná a nevyvážená pre Slovensko. A informácia o tom, že americkí vojaci sem neprídu, je pre neho nepochopiteľná a nelogická. „Tak načo tá zmluva?“ pýta sa Kaliňák, že z akého dôvodu potom prijímame zmluvu.

Juraj Šeliga na Kaliňákove slová reagoval, že zmluva len posilňuje doterajšiu spoluprácu. „Tá zmluva je štandardnou zmluvou, ktoré má 23 krajín, ktoré sú v NATO,“ povedal Juraj Šeliga s tým, že to len rozvíja spoluprácu v NATO. Šeliga dodal, že každá prítomnosť vojakov podlieha schváleniu parlamentom.

Šeliga pripomenul, že v utorok, keď sa bude hlasovať o zmluve v NR SR sa ukáže, komu ide o bezpečnosť a komu len o populizmus. Šeliga zdôraznil, že zmluvu začali rokovať už za predchádzajúcej vláde a išli do USA kvôli fotke s vtedajším prezidentom Obamom.

„Vy neviete odôvodniť, prečo tú zmluvu je treba,“ oponoval Kaliňák. „Neviete to ľuďom povedať pravdu,“ doplnil s tým, že zopakoval, načo sa teda zmluva uzatvára, keď tu nebudú americkí vojaci. „Zmluva je v rozpore s Ústavou,“ dodal bývalý šéf rezortu vnútra.

(alb), zdroj živé vysielanie Na telo, Markíza, 6. 2. 2022, foto ilustr. unsplash.com / Jim Stapleton

Pozrite si aj ďalšie články o obrannej dohode a o USA.

Similar Posts