Odborník z Lekárskej fakulty Univerzity Palackého aj o možných bolestiach hlavy

author
2 minutes, 28 seconds Read

Vakcinológ prof. Turánek hovoril aj o prozápalovom proteíne: Je schopný prekročiť mozgovú bariéru

 

Vakcinológ, imunológ a imunofarmakológ  prof. Jaroslav Turánek pripomenul, že existuje aj rozdiel medzi dvoma typmi vakcín proti COVID-19. A dodal, že ak hovoríme o potrebe opakovaných vakcinácií, automaticky sú vylúčené vektorové vakcíny, medzi ktoré patrí napríklad Sputnik V. „Pokiaľ by bolo nutné opakovať vakcináciu každý polrok, tak vektorové vakcíny vrátane aj Sputniku sú z hry von, pretože budú indikované protilátky proti tomu vektoru a nie je možné teda úspešne podať znovu, pretože bude eliminovaný samotný vektor, ktorý nesie tú DNA spike-proteín.“

Profesor z Lekárskej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci pripomenul, že tieto vakcíny sú iné, než tie, ktorými sme sa roky očkovali. „Je potrebné oddeliť také tie všeobecné znalosti o vakcínach, ktoré sa osvedčili a v minulosti zabránili opakovaniu veľkých infekčných epidémií a pandémií a je potrebné sa baviť konkrétne len o tejto vakcíne, alebo o vakcínach, ktorú sú vyvinuté a používané proti COVID,“ povedal s tým, že v súčasnosti proti COVID-19 sú aj vakcíny, ktoré má Čína, India a používajú sa najmä v ázijských krajinách. „Tá indická vakcína sa používa v tých veľkých krajinách, ako je napríklad Irán, Mexiko, Brazília, samozrejme v Indii,“ doplnil s dôvetkom, že v SR a ČR povolili len štyri typy vakcín.

Turánek v relácii Hovorme spolu, dostupnej na youtube, vysvetlil, že „my nemáme kontrolu nad expresiou tohto proteínu a ten proteín má veľa vlastností, ktoré už poznáme“. V rozhovore aj pred ďalšími lekármi povedal, aké dostáva informácie. „Podľa vyjadrení známych lekárov, ktorých poznám, horšia sa im onkologickí pacienti. Čo by presne korešpondovalo s tým, že sa tie častice kumulujú tiež v nádoroch, tam dôjde k expresii toho spike-proteínu a nikto vlastne nevie, aký vplyv tento s-proteín má na celkový stav toho nádoru,“ doplnil Turánek a zdôraznil, že problémy spôsobuje súčasná vakcína proti COVID-19 aj, že ide o zápaly podporujúci proteín. „Prozápalový proteín, je schopný prekročiť mozgovú bariéru, to znamená, je schopný navodiť zápal v mozgu, to by mohli byť migrény a bolesti hlavy napríklad, u tých ľudí, ktorí buď majú COVID, alebo sú vakcinovaní. Potom ten proteín jednak klinici popisujú, celú radu zápalov srdca a srdcového svalu,“ doplnil v relácii Hovorme spolu.

(alb), zdroj Jaroslav Turánek v Hovorme spolu č. 6, očkovanie      https://www.youtube.com/watch?v=7R1dwgtLmcA  

Foto ilustračné unsplash.com / Kyle Broad

Similar Posts