Kaliňák vysvetlil svoj právny názor, prečo sa vyhláškou nemôže udeliť pokuta

author
2 minutes, 49 seconds Read

Hovorí sa, že koľko právnikov, toľko názorov. Prinášame vám aj pohľad právnika, ktorý už v politike nepôsobí, ale do verejného života sa nedávno vrátil. Bývalý minister vnútra Robert Kaliňák vysvetlil, prečo policajti podľa jeho právneho názoru nesmú vyberať pokuty v súvislosti s vyhláškami a protipandemickými opatreniami.

Kaliňák vysvetlil v relácii ZVTV, že problém je v rozdiele medzi zákonom a vyhláškou. „Nikdy neplánoval zákon o núdzovom stave vyberať sankcie za to, to znamená, polícia nemôže ukladať sankcie,“ povedal Kaliňák s tým, že Hamranova polícia na to išla iným spôsobom a „si vymyslela, že bude ukladať sankcie podľa zákona o civilnej ochrane, čo nemá žiaden súvis so zákonom o núdzovom stave“.

Kaliňák je presvedčený, že všetky inkasované pokuty budú časom môcť byť týmto spôsobom pridané medzi ďalšie činy zneužívania právomocí verejného činiteľa. „A to práve preto, pretože ten zákon o civilnej ochrane vždy mal svoje špecifické postavenie,“ vysvetlil s dôvetkom, že má napríklad slúžiť počas prírodných katastrof. Spája sa tak s fyzickou činnosťou občana na pomoc pri nejakej katastrofe.

„Vyhláškou je možné uložiť nejakú povinnosť. Ale nemôžu tým nič zakazovať. Zakazovať je možné len zákonom,“ vysvetlil právnik Kaliňák s tým, že „aj Ústava pozná rozdiel medzi ukladaním povinnosti, ktorú je možné predložiť na základe zákona, teda vyhláškou, a zákaz, vzťahujúci sa na základné práva, je len zákon,“ doplnil Kaliňák.

Vyhláškou je možné uložiť nejakú povinnosť. Ale nemôžu tým nič zakazovať. Zakazovať je možné len zákonom.

Exministter vnútra právne zastupuje aj pána, ktorý utiekol z prvej štátnej karantény. „A nakoniec Ústavný súd teraz potvrdil to, čo my tvrdíme už rok a trošku to dlho Ústavnému súdu trvá,“ povedal Kaliňák, ktorý je presvedčený, že pri ľudských právach to musí zrýchliť, inak sa nezabrániť porušovaniu ľudských práv.

A dodal, že aj v minulosti mali problém, a to aj pri štátnej karanténe. „Oni zneužívali a ani si neprečítali vlastný zákon,“ povedal s tým, že keď vyhlásili štátnu karanténu, nemysleli už na to, „že majú vlastnú pojmológiu“ a tam je jasne uvedené, „že izolácia slúži na oddelenie chorých od zdravých“. Vysvetlil, že keďže zákon im v tom takto bráni, nemohli vyhlásiť štátnu karanténu. „To oni ignorovali, písali také nezmysly do tých rozhodnutí, keď… Ten pán dostal samozrejme pokutu, my sme sa odvolali, trikrát, a teraz to už bude bezvýznamné, pretože Ústavný súd rozhodol, že máme pravdu,“ dodal exminister vnútra v relácii ZVTV, vo videu, ktoré je dostupné pod názvom Špeciálnej prokuratúre preskočilo – Robert Kaliňák.

(alb), zdroj ZVTV https://www.youtube.com/watch?v=ShlD4UvW-3s foto Michal Albert

Similar Posts