S JAROSLAVOM TÖRÖKOM, KTORÝ ČOSKORO OSLÁVI VEĽKÉ ŽIVOTNÉ JUBILEUM, AJ O VYHROTENÝCH ZÁPOLENIACH MEDZI ZVOLENOM A BANSKOU BYSTRICOU

author
4 minutes, 21 seconds Read

Jaroslav Török, stálica hokeja v Martine a vo Zvolene, dvoch klubov, kde pôsobil najdlhšie, 1. decembra oslávi 50. narodeniny. Majster Slovenska z roku 2001 sa po skončení hokejovej kariéry  naďalej venuje hokeju – v klube úradujúceho slovenského šampióna HKM Zvolen pôsobí ako video-analytik. Rozprávali sme sa s ním aj o tejto jeho úlohe, o synovi Tomášovi, ktorý už hrá v meste pod Pustým hradom, ale aj o snáď najslávnejšom slovenskom zápolení – medzi „Bryndziarmi“ a „Pažravou“. Títo dvaja odvekí rivali si to v pomyselnom boji o Zvolenskú kotlinu rozdali aj v tejto novej sezóne Tipos extraligy. Zápas sa skončil remízou 3:3 a o dodatočnom bode pre Zvolenčanov rozhodli samostatné nájazdy. Jaroslav Török v rozhovore pre KĽÚČ OD…

 

O tom pohronskom derby… Ako ste to vnímali, lebo v minulosti tam boli aj také veci ako spadnutá stena a tak ďalej.

No tak, samozrejme, že to pohronské derby malo nádych COVIDU, pretože toľko ľudí tu nepustili, ale, myslím si, že tá tisícka ľudí, ktorá tu bola, že bola veľmi dobrá atmosféra. Takže boli sme radi, že nakoniec sa to takto skončilo pre nás výhrou. A každá výhra, či to je tak, alebo tak, poteší. Takže som veľmi šťastný, že sme to takto zvládli a určite prospeli k tomu aj tí diváci, či už naši, alebo aj bystrickí, čiže vždy v takýchto derby, ja si pamätám za mojich ér, že tu boli preplnené štadióny, takže je to trošku iná doba a tešme sa aj z takýchto vecí, ktoré naozaj teraz táto doba prináša.

Boli sme radi, že nakoniec sa to takto skončilo pre nás výhrou. A každá výhra, či to je tak, alebo tak, poteší.

 

A nejaké také možno situácie, ktoré sa tam odohrali v minulosti, okrem tej steny, si spomínate? Čo vám tak možno najviac utkvelo v pamäti?

Tak áno, je to taká dosť smutná záležitosť, samozrejme, ale verím tomu, že už je to trošku také pokojnejšie, nie je to také vyhrotené, ako to bolo kedysi. Ale, určite ten náboj má v iných medziach. A som rád, že takéto veci sa už hádam nebudú opakovať.

 

Minule sme robili rozhovor so synom, tak hovoril, že je spokojný, že je tu, že je doma a aj, že je to také špecifické, že otec sa na neho pozerá zhora, z toho novinárskeho. Ako to vnímate vy?

No, musí sa odosobniť. Ja mám na starosti toľko tých detailov v tom zápase, že nielen sledovať, ale aj prezentovať počas tretín v kabíne. Takže nemám až toľko veľa času, čo sa týka jeho repertoáru, sledovať, ale určite ma to teší a verím, že mu pomôže v jeho kariére to pôsobenie tu, aj ja, že mu pomôžem a že bude prínosom pre toto mužstvo.

 

Ako vnímate to, že noví, mladí hráči sa presadzujú? Teraz v Bystrici napríklad Jendroľ. Minulý rok Dvorský, čo je vlastne Zvolenčan.

Áno, je to veľmi dobré, ja sa teším takýmto veciam. Samozrejme, že niektoré kluby možno to aj troška obchádzajú takéto veci, to znamená, že radšej si nechávajú voľné miesta v zostavách, preto by som apeloval na všetkých tých činovníkov v kluboch, že by mali títo chlapci dostávať priestor a nie obchádzať takéto pravidlá. Takže som veľmi rád, že naozaj títo chlapci dostávajú priestor, pretože toto vlastne bolo vytvorené pre to, aby tí chlapci hrali a dostávali priestor a to je aj vidno, prípad Kolenič, ktorý síce odišiel, trošku nám je to z toho ľúto, ale takisto to bol chlapec, ktorý dostával priestor a išiel od zápasu k zápasu a stúpal výkonom.

 

Samozrejme, že niektoré kluby možno to aj troška obchádzajú takéto veci, to znamená, že radšej si nechávajú voľné miesta v zostavách, preto by som apeloval na všetkých tých činovníkov v kluboch, že by mali títo chlapci dostávať priestor a nie obchádzať takéto pravidlá.

 

A ako hodnotíte to, že už nemáme maďarské kluby. Pomohlo to? Nepomohlo?

Z hľadiska financií nevidím do toho. Ale určite by som privítal dve slovenské a nech tí najlepší hrajú vlastne v tých slovenských baštách a určite by som aj rád toto privítal miesto tých maďarských. Taký hokejový prínos, aký sme čakali, tak asi podľa môjho názoru nepriniesli.

Michal Albert, foto autor

Similar Posts