BRANKÁR, KTORÝ SA OBJAVIL AKO BLESK Z JASNÉHO NEBA PREZRADIL, KEDY SI PÚŠŤA DUEL, VĎAKA KTORÉMU VYSTRELIL DO EXTRALIGY

author
2 minutes, 54 seconds Read

Filip Belányi je brankár, ktorého ešte pred rokom hokejová verejnosť príliš nepoznala. Možno len tí fanúšikovia, ktorí intenzívne sledujú aj juniorský hokej. Prišiel však zápas v Žiline, kde proti favoritovi na postup do extraligy nastúpili hokejisti Levíc. Za klub z juhu Slovenska v bránke chytal práve Filip Belányi a Vlci z mesta pod Dubňom si na ňom vylámali zuby.

 

Tento duel vystrelil Filipa do extraligy. Okamžite po ňom siahla materská Banská Bystrica a on sa v extralige svojej šance chopil. A práve meranie síl so Žilinou, kde zachytal tak výborne, je pre neho akýmsi míľnikom, na ktorý si si síce nespomína príliš často, ale sú situácie, keď po videu zo stretnutia siahne. „Tak určite si ho rád pripomeniem, keď sa náhodou nedarí, alebo niečo také. Ale nejako extrémne nie,“ povedal Belányi, ktorý si aj na zvolenskom Memoriáli L. Zábojníka pripísal čisté konto, a to v zápase s UTE Újpest. A to si aj veľmi cení. „Tak určite áno. Zdvihlo mi to trošku sebavedomie, ale hráči hrali výborne predo mnou, takže pomohli mi,“ vysvetlil gólman, ktorý už bol aj v širšom výbere reprezentačného trénera Craiga Ramsaya.

Brankár, ktorý si počas kariéry v inom ako banskobystrickom drese zahral iba 5 duelov, a to práve s levickým levom na prsiach, nemá v hľadáčiku žiadny vysnený klub, kde by chcel chytať. Podpísal kontrakt s baranmi a v meste pod Urpínom je spokojný. Rád by si udržal pozíciu brankárskej jednotky aj naďalej, nad prestupom neuvažoval. „Neriešili sme nič, lebo som podpísal zmluvu s Banskou Bystricou a potom sme už neriešili nič,“ povedal s tým, že dôležitá je pre neho aj podpora zo strany fínskeho trénera Poikonena. Niekedy to tak býva, aj pri brankároch, že sa ten chalan snaží, ale chýba tam dôvera lodivoda. Ale Filip tú dôveru má. „Je to veľmi dôležité, veľmi si to vážim, aj s Maťom, sme asi jediní takí mladší brankári. Takže musíme tú šancu využiť,“ teší sa Belányi, ktorý dodal, že hoci vysnený klub nemá, tak má jeden kolektív, ktorému v NHL drží palce. A keďže aj Belányi sa objavil v extralige ako blesk, ani jeho klub nemôže byť iný, ako aktuálny držiteľ najcennejšej hokejovej trofeje. „Tampa Bay, tej asi tak najviac fandím,“ doplnil.

20-ročného brankára v lete potešilo aj účinkovanie slovenských reprezentantov do 18 rokov na Hlinka – Gretzky Cup. „Je to výborný výsledok. Pozeral som zopár zápasov,“ povedal s tým, že si pozornosť upriamoval aj na svojho bývalého spoluhráča. „Dala Dvorského som si asi najviac všímal, toho poznám, hral minulý rok u nás v Bystrici a fandil som mu, veľmi sa mi páčil,“ uzavrel Filip Belányi, ktorý si toto leto nenašiel svoju obľúbenú letnú pieseň. „Vôbec žiadnu. Ja vôbec hudbu nejako nepočúvam,“ uzavrel mladý strážca svätyne banskobystrického klubu HC´05.

Michal Albert, foto autor

 

Similar Posts