PREKVAPENIE ROKA – MONTREAL CANADIENS SÚ VO FINÁLE O STANLEY CUP

author
2 minutes, 40 seconds Read

Všetka tá sláva z návratu do finále o najslávnejšiu hokejovú trofej sa predpokladala pre Toronto Maple Leafs. Jedna z bášt hokeja s hviezdami ako Matthews, Marner či Tavares… Ale všetko je úplne inak. Do finále sa dostal Montreal Canadiens, klub s najväčším počtom pohárov lorda Stanleyho. Klub, ktorý impozantným spôsobom vyradil v 1. kole práve Austonovo Toronto, s ktorým na zápasy prehrával už 1:3, no otočil a išiel ďalej. Montreal následne vyradil aj ďalší favorizovaný klub Winnipeg. A napokon, do tretice ďalšieho papierového favorita – Vegas. Zlatých rytierov porazil 4:2 na zápasy a zatiaľ posledný diel v tejto impozantnej skladačke dokončil túto noc. Klub s najväčším počtom Stanley Cupov si vo finále NHL zahrá proti niekomu z dvojice Tampa Bay – New York Islanders. Hoci Montrealu veril len málokto, už prvé kolo proti Torontu ukázali výborný hokej, nátlakovú hru, aktivitu, neustále búšenie do súpera, až napokon Canadiens zvládli aj takú psychologickú nevýhodu ako stav 1:3 na zápasy, keď boli len malý krôčik od vyradenia. Ale oni to dali.

Hoci Montrealu veril len málokto, už prvé kolo proti Torontu ukázali výborný hokej, nátlakovú hru, aktivitu, neustále búšenie do súpera, až napokon Canadiens zvládli aj takú psychologickú nevýhodu ako stav 1:3 na zápasy, keď boli len malý krôčik od vyradenia. Ale oni to dali.

A keď sa po porážke Bostonu jedna z veží v Toronte rozosvietila Montrealskými farbami, to bolo v Toronte kriku… Pre skompletizovanie hokejového zázraku by teraz bolo najideálnejšie vyhrať veľký hokejový grál. Ale, aj keby to nevyšlo, tak už aj finále po 23 rokoch je neuveriteľné. Slovákov tento klub pobláznil ešte v roku 2010, keď s Halákom v bránke išiel až do konferenčného finále, kde ho vyradila Philadelphia. Následne mnohých Slovákov nahneval, keďže veľkého slovenského strojcu úspechu vymenili do St. Louis a uprednostnili pred ním Pricea. Pritom o Halákovi počas spanilej cesty do konferenčného finále fanúšikovia naspievali pieseň Jaroslav Halák nám vráti Stanley Cup. Dnes už možno viacerí Slováci odpustili uprednostnenie Pricea pred Halákom a sú opäť Montrealom okúzlení. Hoci Tomáš Tatar sa už dlho na ľade neukázal a zrejme ani neukáže. Montreal by si za svoje doterajšie výkony zaslúžil Stanley Cup. A najviac ikonickým finále by bolo finále s Islanders, to by bol ďalší hokejový zázrak. Ale viacej favorizovaná je Tampa, ktorý jeden s duelov vyprášila Ostrovanov 8:0. No o to, kto si finále zahrá s Montrealom rozhodne až siedmy duel medzi Černákovou Tampou a Islanders. No Montreal je už len samotným postupom do finále najväčším zázrakom sezóny a už teraz je morálnym víťazom celej NHL. Za svoju nezlomnosť, silu, odhodlanie. Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com

Similar Posts