NA TO, ABY SME KAŽDÝ FAKTOR MOHLI ZLEPŠIŤ POTREBUJEME DLHODOBÝ PLÁN, HOVORÍ O NAŠOM HOKEJI BÝVALÝ REPREZENTAČNÝ TRÉNER SLOVENSKA DO 18 ROKOV

author
5 minutes, 54 seconds Read

Budúcnosť hokeja na Slovensku nie je iba témou, ktorú medzi sebou rozoberajú fanúšikovia po majstrovstvách sveta. Tréneri, odborníci, funkcionári a v neposlednom rade hráči tvoria budúcnosť jedného z najpopulárnejších športov každodennou prácou. O budúcnosti hokeja na Slovensku, ale aj o jeho aktuálnom nastavení sme sa rozprávali s bývalým trénerom HC’05 Banská Bystrica a bývalým trénerom Slovenska do 18 rokov. Norbert Javorčík pomenoval, na čo všetko by sme pri rozvoji hokeja mali myslieť.

 

Je nastavenie slovenského hokeja v súčasnosti podľa vás správna? Čo by ste prípadne vylepšili?

Ak nastavenie slovenského hokeja znamená snahu zlepšovať celé hokejové hnutie, tak si treba uvedomiť, že je to mimoriadne náročná úloha, nakoľko treba brať do úvahy záujmy odlišných subjektov, ktoré môžu byť navzájom protichodné. Vytvorenie takého rozvojového plánu, ktorý je v konečnom dôsledku vhodný pre všetkých, od amatérov až po profesionálov, od detí až po dospelých, od menších klubov až po tie väčšie, si vyžaduje dlhšie časové obdobie, aby sa mohol takýto plán aktualizovať a postupne vylepšovať. Túto úlohu má na pleciach hlavne SZĽH. V súčasnosti vnímam ako priority zväzu nasledovné oblasti: dobrú prácu so všetkými reprezentačnými družstvami, vytvorenie vhodného systému súťaží pre všetky vekové kategórie, zlepšenie zdieľania informácií medzi zväzom a trénermi a vytvorenie lepších podmienok na rozvoj hráčov v mládežníckych akadémiách. Tieto priority považujem za správne. Myslím si, že urýchlenie niektorých procesov by hokejovému hnutiu pomohlo. Týka sa to hlavne vytvorenia lepších podmienok na tréningový proces v mládežníckych akadémiách a vytvorenie vhodného modelu súťaží. Takisto by som privítal ešte väčšiu podporu dievčenského a ženského hokeja.

Často sa hovorí o potrebe zvládnuť zápasy v hlavách. Čo by sa mohlo s týmto urobiť? 

Mám pocit, že niekedy to je už zaužívané klišé. Veľa prehier sa pripíše tomu, že mužstvo nezvládlo zápas v hlavách. Dôvod je však často prozaickejší. Úspech v akomkoľvek zápase je komplex viacerých faktorov, nielen mentálnej pripravenosti. Taktická, technická, kondičná a zdravotná pripravenosť spolu s faktormi, ktoré nevieme až tak ovplyvniť, ako sú hra súpera, prostredie, spôsob vedenia zápasu rozhodcami, fanúšikovská podpora atď. sú takisto veľmi dôležité. Mentálna príprava by mala pomôcť hráčom a trénerom integrovať všetky faktory ovplyvňujúce výkony a optimalizovať emocionálne nastavenie hráča a tímu. Ak sa hráč, alebo tím dlhšie obdobie zodpovedne pripravuje a má za sebou pozitívnu informáciu z predchádzajúcich zápasov a tréningov, že náročné situácie vie zvládnuť, tak to ja považujem za najlepšiu mentálnu prípravu.

 

Úspech v akomkoľvek zápase je komplex viacerých faktorov, nielen mentálnej pripravenosti.

 

V hokeji pôsobia aj mentálni tréneri. Nakoľko práve takýto mentálni tréneri vám počas vašej kariéry pomohli?

Využiť špecialistov, ktorí nám v tejto oblasti pomôžu je správna cesta. Ako som spomenul vyššie ich hlavná úlohu je podľa mňa pomôcť hráčom a trénerom dosiahnuť svoje maximum v každej zložke športovej prípravy. Pomáhajú napríklad stanoviť si konkrétne ciele, naučia ako zvládať stresové situácie, alebo ako správne komunikovať. Všetko to však smeruje k zlepšeniu v čiastkových cieľoch a následne k úspechu v zápase. Vnímanie mentálnych trénerov len ako „bútľavé vŕby“ alebo motivátorov považujem osobne za nekomplexné.

 

Často sa hovorí o potrebe vychovávať nových hráčov, ktorí sa presadia v NHL, pretože táto súťaž je najkvalitnejšia a ešte viac zocelí hráčov. Vidíte nedostatok hráčov v NHL ako jeden z dôvodov, prečo sme medailu získali posledne v roku 2012?

Českých hráčov je v NHL viac ako slovenských a predsa na cenný kov z MS čakajú rovnako dlho ako my. Pre každé národné mužstvo sú hráči z NHL veľkými posilami počas MS a naše mužstvo nie je výnimkou. Ale ich počet nie je jediným meradlom kvality. Treba si uvedomiť, že náš hokej si nemôže nárokovať medailu z MS každý druhý alebo tretí rok. Aby sa tak stalo je treba každý rok priblížiť kvalitu nášho hokeja ku krajinám, ktoré sú v rebríčku IIHF pred nami. Ak to dlhodobo budeme robiť, tak sa bude postupne zvyšovať aj počet kvalitných slovenských hráčov schopných presadiť sa vo svete. Tento rok bola takým krokom k zvýšeniu kvality slovenského hokeja napríklad podpora mladých hráčov počas MS. Myslím si, že v súčasnosti by sme sa mali tešiť z každého dobrého a odvážneho výkonu nášho tímu a neupínať sa len ku zisku medaily.

V súčasnosti by sme sa mali tešiť z každého dobrého a odvážneho výkonu nášho tímu.

Čo by bolo potrebné urobiť, aby sa podarilo opäť vychovávať hviezdy ako Hossa, Gáborík, Chára atď.?

Plánovať! Kľúč k presadeniu sa väčšieho počtu našich hráčov v NHL a aj zvýšenie šancí na zisk medaily na MS sa skrýva v postupnom zvyšovaní kvality slovenského hokeja ako celku (počet aktívnych hráčov, množstvo finančných prostriedkov, infraštruktúra, kvalita trénerov, kvalita súťaží, atď). Na to, aby sme každý faktor mohli zlepšiť potrebujeme dlhodobý plán a následne dostatok trpezlivosti a energie, aby sme náš plán napĺňali.

Je to len otázka financií, alebo sú tu aj iné aspekty, ktoré by museli vyjsť? 

Zvýšenie objemu financií v slovenskom športe je nevyhnutnosť! Samotné financie však nestačia. Rovnakú dôležitosť má aj postupné zlepšovanie systému výchovy hráčov, čiže správne využitie finančných prostriedkov. Vhodné prostredie, v ktorom sú hráči radi a ktoré generuje vhodné podnety na rozvoj je to, čo nám skutočne pomôže.

Michal Albert, foto Nicole Blankenship,  ilustračné unsplash.com, FB Norberta Javorčíka a FB Jozefa Šima

Similar Posts