IVAN ŠVARNÝ PRIPOMENUL DÔLEŽITÝ ASPEKT PRI VÝCHOVE HOKEJISTOV: CHCENIE HRÁČA ZLEPŠOVAŤ SA, BYŤ SÁM SEBE ŤAHÚŇOM A MOTIVÁTOROM

author
3 minutes, 43 seconds Read
O aktuálnom nastavení slovenského hokeja a o nápadoch, ako prispieť k vychovaniu ďalších veľkých mien, sme sa rozprávali s hokejistom Nitry, ktorý ešte ako hráč Slovana Bratislava ako jediný hráč domácich skóroval v exhibičnom zápase proti klubu NHL New York Rangers. Rozprávali sme sa s bývalým slovenským hokejovým reprezentantom a majstrom Slovenska z roku 2012 Ivanom Švarným.
Je nastavenie slovenského hokeja v súčasnosti podľa vás správna? Čo by ste prípadne vylepšili?
Myslím si, že slovenský hokej sa uberá správnym smerom. To, čo deklaroval pri nástupe Miroslav Šatan, sa veľmi pomaličky napĺňa, ale iba smerom k reprezentácii. Je to každopádne stále beh na dlhú trať, preto nechcem ani kritizovať, ani obhajovať, lebo nevidím do štruktúr SZĽH.
Často sa hovorí o potrebe zvládnuť zápasy v hlavách. Čo by sa mohlo s týmto urobiť? 
Je to najdôležitejší faktor v športe i v bežnom živote. Zoberme si koľko človek, či športovec venuje času svojej fyzickej kondícii (posilovňa, beh, plávanie) a koľko venuje času mentálnemu tréningu (mentálny coaching, meditácie, vizualizácie…). A tu nám vznikne viditeľný rozdiel. A čo by sa s tým mohlo urobiť? Začal by som tým, že v každom tíme by mal byť človek, či už tréner alebo mentor, ktorý vie pracovať s ľudskou mysľou, hlavou. Dnes by to malo byť v kluboch už samozrejmosťou, podobne ako kondičný tréner a v neposlednom rade fyzioterapeut. Dnes už to je základ úspešného tímu.
V hokeji pôsobia aj mentálni tréneri. Nakoľko práve takýto mentálni tréneri vám počas vašej kariéry pomohli?
Zo skúsenosti viem, že nie v každom klube pôsobí takýto človek. Preto si vyhľadávam sám takýchto ľudí, či už ide o mentálneho trénera, kondičného trénera alebo človeka, ktorý vie pracovať s ľudskou mysľou a vie ju nastaviť. Mne osobne s kondíciou pomáha už 15. rok Igor Ziman, s ktorým som nadmieru spokojný. S nastavením hlavy a mysle mi pomáha p. Kovačičová a poslednú dobu úzko spolupracujem na tejto úrovni s p. Tiborom Michalkom, ktorý nastavuje mysel aj iným športovcom ako hokejistom. Momentálne viem aj o dvoch hráčoch z NHL, s ktorými pracuje.
Často sa hovorí o potrebe vychovávať nových hráčov, ktorí sa presadia v NHL, pretože táto súťaž je najkvalitnejšia a ešte viac zocelí hráčov. Vidíte nedostatok hráčov v NHL ako jeden z dôvodov, prečo sme medailu získali posledne v roku 2012?
Nemyslím si, že nedostatok hráčov v NHL je dôvodom posledného získania medaile v roku 2012. Nie vždy hráč z NHL je zárukou úspechu. Aj správne vybraní domáci hráči dokážu hrať vynikajúci hokej. Mal by to byť mix pracovitých hráčov.
Nie vždy hráč z NHL je zárukou úspechu. Aj správne vybraní domáci hráči dokážu hrať vynikajúci hokej.
Čo by bolo potrebné urobiť, aby sa podarilo opäť vychovávať hviezdy ako Hossa, Gáborík, Chára atď.?
Odborne sa venovať mládeži, systematicky s ňou pracovať a zabrániť odchodu hráčov do zahraničia. Hráčom vytvoriť  podmienky, pri ktorých budú  s radosťou hrať doma a tak sa môžu stať aj vzorom pre nastavajúcu generáciu hokejistov.
Je to len otázka financií, alebo ktoré iné veci je ešte potrebné urobiť?
Samozrejme aj financie zohrávajú v tom veľkú rolu, okrem toho vybavenejšie posilňovne, skatemill, strelnice, kondiční tréneri, fyzioterapeuti, mentálni tréneri, lepšie podmienky pre regeneráciu a v neposelednom rade hlavní tréneri. Za predpokladu týchto podmienok môže Slovensko produkovať kvalitných hokejistov a netreba zabudnúť čo je najdôležitejšie, a to je samotné chcenie hráča sa zlepšovať, byť si sám sebe ťahúňom a motivátorom.
Michal Albert, foto ilustračné unsplash.com a FB Viktor Volosin.

Similar Posts