BOLA BY TRAGÉDIA, KEBY SA SLOVÁCI DO TOHO ZAPOJILI, HOVORÍ EXPREMIÉR VLADIMÍR MEČIAR

author
3 minutes, 1 second Read

Bývalý slovenský predseda vlády Vladimír Mečiar sa v relácii Hovory M, ktorú odvysielali 16. apríla na Slobodnom vysielači, vyjadril, že si neželá vojnu Ukrajiny s Ruskom. Vyjadroval sa v situácii, keď sme ešte nepoznali fakt, že ruské vojská sa zo západu Ruskej federácie stiahli a svoje manévre označili za vojenské cvičenie. Mnohé krajiny EÚ, ale aj USA či samotná Ukrajina hovoria o provokácii zo strany Ruska. Ukrajine, ale ani západným štátom sa nepáči aj to, že polostrov Krym je dnes súčasťou Ruskej federácii a hovoria priam o anexii. V ostatnom období sa situácia sa ešte viacej slovne zdramatizovala po zisteniach českej strany o výbuchu vojenských skladov vo Vrběticiach, za čo podľa českých zistení môžu ruskí agenti. Nasledovalo vyhostenie niekoľkých diplomatov z ruskej ambasády v Prahe, pridalo sa aj Slovensko, Litva. Lotyšsko a Estónsko.

Mečiar 16. apríla pripomenul, že vojenská sila Rusov je obrovská. „Samozrejme, že teraz, keď Rusi prisunuli jednotky a tá ich sila je, zdá sa, naozaj veľká, tak sa Ukrajina snaží nejakým spôsobom reagovať na vzťahy všade vo svete a prezident obtelefonováva jednotlivé štáty, dostáva uistenie o podpore, ale materiálnej a morálnej a politickej. Ale nie vojenskej. Bola by tragédia, keby sa Slováci do toho zapojili. Ukrajinci sú naši bratia, ale aj Rusi sú naši bratia,“ povedal expremiér Vladimír Mečiar v relácii Hovory M na Slobodnom vysielači s tým, že napr. Nemci vetovali vstup Ukrajiny do NATO kým si nevyrieši vlastné vmútorné problémy.

Bola by tragédia, keby sa Slováci do toho zapojili. Ukrajinci sú naši bratia, ale aj Rusi sú naši bratia.

Mečiar sa vyjadril aj k postoju Slovenskej republiky. „Zaráža ma, a to treba povedať, že tam sa absolútne rozchádzam s tým, čo robí slovenské ministerstvo zahraničných vecí a slovenská politika, že slovenskí predstavitelia hovoria – Budeme žiadať a tlačiť, aby sa vyvinul väčší tlak na Rusko, čiže tá pozícia je antiruská,“ vysvetlil expremiér a bývalý šéf Hnutia za demokratické Slovensko. „Namiesto toho, aby sme išli do pozície hľadania kompromisu, nie násilného riešenia, tak sa preferuje nátlak, na ktorý už dnes Rusi nereagujú. Už im je to jedno,“ povedal expremiér SR s tým, že Rusi majú jasný pohľad práva národov na sebaurčenie. „A keď národ rozhodne, že tam nechcú byť, tak platí to, čo rozhodol, lebo tí tam bývajú, je to ich zem,“ opísal Mečiar postoj Rusov s tým, že náš štátny tajomník Martin Klus chce zvýšiť tlak na Ruskú federáciu. No rezort zároveň dodáva, že chceme mať dobré vzťahy aj s Ruskom.

Nazdával sa Mečiar v polovici apríla, že dôjde ku konfliktu? „Povedať, že ten konflikt nebude, sa nedá. Skôr je pravdepodobné, že bude,“ prognózoval Mečiar v relácii zo dňa 16. apríla. Medzitým už ruská strana stiahla vojská zo západu Ruskej federácie. Mečiar požaduje od Ukrajiny, aby aj ona plnila dohody. Vojnu si neželá. „Treba hľadať celkom iné riešenia,“ doplnil expremiér SR Vladimír Mečiar. (alb), ilustračná foto unsplash.com, zdroj: https://hearthis.at/slobodnyvysielac/hovory-m-39-2021-04-16/

Similar Posts