ŽIVÝ ONLINE-PRENOS Z DIVADLA BOL PRE NÁS VÝZVOU, NA KTORÚ SME NEBOLI TECHNICKY, ANI TEORETICKY PRIPRAVENÍ, HOVORÍ LUKÁŠ BRUTOVSKÝ ZO SKD

author
2 minutes, 11 seconds Read

O záležitostiach, ktoré museli divadlá urobiť pre to, aby mohli prejsť na online-vysielanie v dobe pandémie, sme sa rozprávali aj s umeleckým šéfom Slovenského komorného divadla v Martine Lukášom Brutovským.

Čo všetko ste museli pre to urobiť, aby ste mohli prejsť na nové online-formy predstavení? Čo všetko to obnášalo? Museli ste k tomu niečo zakúpiť, obstarať?

Živý online-prenos z divadla bol pre nás výzvou, na ktorú sme neboli technicky, ani teoreticky pripravení, takže sme sa vyslovene učili za pochodu. Okrem iného sme sa naučili napríklad to, že akákoľvek technická pripravenosť zoči-voči výpadku siete neznamená nič. Ale zistili sme aj to, že naši diváci o nás majú záujem aj vo virtuálnom priestore – a to je nesporne veľká výhoda, že môžeme udržiavať kontakt aspoň takto.

Zistili sme aj to, že naši diváci o nás majú záujem aj vo virtuálnom priestore.

Koľko ste už zrealizovali a koľko v najbližšom období plánujete zrealizovať online-podujatí?

Počas tzv. prvej vlny sme sprístupnili niektoré záznamy z nášho video-archívu. Neskôr sme sa pokúsili o pár spomínaných živých streamov (inscenácia Fóbie, online divadelný kvíz, predpremiérová diskusia Nepili
sme čaj…), ale streamovali sme už aj zo záznamov – Úklady a láska, Muflón Ancijáš alebo silvestrovský maratón predstavení z cyklu www.narodnycintorin.sk. Ten trval od 16:30 až do polnoci, to bola pre nás nová skúsenosť, verím, že si to užili aj diváci.

Počas tzv. prvej vlny sme sprístupnili niektoré záznamy z nášho video-archívu.

V súvislosti s novou dočasnou formou predstavení ste vytvorili aj nejaké špeciálne podujatie špeciálne pre online-predstavovanie? Alebo prípadne o nejakom takomto diele uvažujete?

Ak vyslovene nejde len o vetranie archívov, online výstup si väčšinou predsa len vyžaduje živý „vstup“, živé stretnutie pred kamerou, fotoaparátom. Takže aj tu sme limitovaní epidemiologickou situáciou. Ale boli by sme radi, ak by sa nám podarilo napr. zorganizovať ďalšie vydanie online divadelného kvízu, tentokrát už bez spomínaných problémov
s internetovým pripojením… Uvažujeme aj o vlastnom podcaste, ktorý by neskôr mohol presahovať medze pandémie a stať sa bežnou súčasťou nášho „repertoáru“.

(alb), foto ilustračné unsplash.com

Similar Posts