ZUZANA PALENČÍKOVÁ: V SÚČASNEJ PANDEMICKEJ SITUÁCII ROZUMIEME HLADU, KTORÝ MAJÚ ĽUDIA PO KULTÚRE

author
1 minute, 16 seconds Read

V súvislosti s pandémiou koronavírusu sa aj mnohé divadlá snažia nájsť spôsob, akým jednak na scéne prežiť, udržať pracovné miesta a zároveň priniesť verejnosti to, čo majú v poslaní.

 

Niektoré divadlá preto prešli na online vysielanie. Na takúto možnosť sme sa opýtali aj predstaviteľov mestského divadla v Žiline.

 

„Myslíme si, že žiaden stream nedokáže sprostredkovať to, čo vzniká naživo medzi hercami, herečkami a divákmi. V súčasnej pandemickej situácii rozumieme hladu, ktorý majú ľudia po kultúre, a ktorý sa dá momentálne saturovať len online,“ prezradila Zuzana Palenčíková.

Myslíme si, že žiaden stream nedokáže sprostredkovať to, čo vzniká naživo medzi hercami, herečkami a divákmi.

Prišli však zo zaujímavou možnosťou. „Rozhodli sme sa preto uviesť niekoľko online záznamov našich starších inscenácií z archívu na YouTube kanáli Mestského divadla Žilina. Doposiaľ sme uviedli záznamy predstavení inscenácií hier S. Belbela Mobil, R. Schimmelpfenniga Žena z minulosti, I. Stodolu Bačova žena a M. Walczaka Poľovačka na losy,“ vysvetlila Palenčíková s tým, že pripravili aj online dramatizáciu Dostojevského románu Idiot a P. Hadkeho Podzemné blues.

Išlo „o 48 hodín dostupné streamy, na ktorých uvedenie sme si zakúpili autorské práva prostredníctvom agentúr LITA a SOZA“. (alb), foto ilustračné unsplash.com

Similar Posts