PARADOX KOMUNISTICKEJ ČÍNY, KTORÉMU MNOHÍ NEVERIA

author
1 minute, 52 seconds Read

K súčasnej mediálnej scéne patria určite aj geopolitické hry. Zlá komunistická Čína, chudobná Čína, porušené ľudské práva, totalita… A ďalšie podobné heslá sa objavujú v rôznych médiách v snahe oslabiť Čínu. Slováci ako Pavel Dvořák, ktorý 10 rokov žije v tejto krajine a Jaroslav Kurťák, ktorý tu pôsobil v minulosti, vyvracajú rôzne mýty o Číne.

Jedným z mýtov, ktoré sa o komunistickej krajine šíri, je, že je tu všade totálna bieda. Pritom spomenutí dvaja Slováci, najmä Kurťák informoval, že v Číne sa priemerne zarába aj viac ako na Slovensku. K mýtom patrí aj informácia, že je tu bieda, ničoho tu nie je dostatok. Akoby automaticky platili stereotypy z našej skúsenosti so socializmom. No mnohé zábery z Číny ukazujú modernú krajinu.  Je jasné, že vidiek, je chudobnejší, ale to je prirodzené prakticky všade.

No ak si nezainteresovaný človek pozrie na mnohé zábery ukazujúce modernú Čínu, pochopí, že mnohé reči o nadmernej chudobe v celej krajine sú len propagandou. Z mnohých záberov vidieť fungujúcu infraštruktúru, na ktorej je mnoho moderných a drahých áut, vo veľkým mestách všade navôkol množstvo mrakodrapov… Dvořák v jednom z videí opisuje, že v Číne je dokonca veľa luxusu.

Čínska spoločnosť je extrémne konzumná.

A vraj si za to Číňanky a Čínania môžu vlastne sami, lebo príliš podľahli konzumizmu. „Čínska spoločnosť je extrémne konzumná,“ povedal s tým, že v inom videu zdôraznil, že neplatí ani mýtus, že Čína je extrémne veriaca a všade sú budhisti, dokonca mnísi. Dvořák dodal, že veľké množstvo Číny podľahla práve modernosti a s ňou spojeného konzumu. (alb), zdroje: https://www.youtube.com/watch?v=zv5q_-F7KvU&t=1026s, https://www.youtube.com/watch?v=zgU3ntB-OtI&feature=emb_title, foto unsplash.com

 

Similar Posts