OTVORENÝ LIST ZUZANE ČAPUTOVEJ: PREČO SA DO BOJA S COVID-19 ZAPÁJA SELEKTIVITA A GEOPOLITIKA?

author
3 minutes, 14 seconds Read

Nedávno sa prezidentka SR Zuzana Čaputová vyjadrila k aktuálnej situácii v súvislosti s ochorením COVID-19 na Slovensku. V tejto súvislosti sa prezidentky pýtame v otvorenom liste pár dôležitých otázok.

 

Vážená pani prezidentka. Hovoríte, že situácia je závažná. Je aj adekvátne závažné správanie štátu? Prečo nie je prevencia? Prečo nie je výzva k dlhodobému posilňovaniu imunity? Prečo sa aj vitamín D výraznejšie nepodáva? Prečo je problém s liekmi ako invermectín?

Čo sa týka prevencie, preventívneho pôsobenia na ľudí, tak už dlhodobo sa napríklad telocvikári boria s tým, že počet ich hodín sa znižuje. A aj na tých, ktoré sú, sú často tie hodiny len odfláknuté, len aby boli. Česť výnimkám.

Pokiaľ ide o potraviny, dlhodobo sa vie, že rôzne choroby sú najmä aj zo stravy. Prečo štát netlačí na skvalitňovanie potravín? Prečo štátne orgány nepôsobia proti tým, ktorí vyrábajú nekvalitné a choroby vytvárajúce potraviny? Prečo nedochádza k závažnej štátnej činnosti v tomto smere?

Počúvať vedecký hlas. To považujete za dôležité a cítite, že to bolo zanedbané. Ale prečo sa vedecké hlasy selektujú? Prečo len určití vedci môžu povedať svoje vedecké výsledky, resp. len hlasy niektorých sú prezentované a považované za relevantné? Často rozhoduje práve príslušnosť vedcov do nejakého geopolitického rámca?

Hovoríte, že pandémia je vysoko odborná, a nie politická. Ale aj pri tom, ako sa politická špička stavia ku Sputniku, sa ukazuje, že je to politické. Alebo prečo potom nevystúpite proti Veronike Remišovej, ktorá nákup Sputnika zastavila?

Nastal až neskorší lockdown. Rozhodne. Ale v tejto súvislosti prečo sa nepozriete, ako napríklad lockdown fungoval v Číne? Prečo zase červené oči? Prečo sa nepozriete na krajinu, ktorá už koronavírus dávno porazila?

Už dávno sa od štátu, od predstaviteľov štátu, ale aj vrátane Vás, očakáva ďaleko viacej aktivít, nielen tlačovky.

Testovanie, že sa ľudia tam nakazia a že chodia následne po “svete“ veselo s falošnou negativitou, to už mnohí vedia, alebo aspoň tušia. Ale nestačí to povedať. Treba urobiť rázny krok proti. Hlavný veliteľ ozbrojených síl predsa môže stopnúť použitie armády na takéto skutočne nezmyselné účely.

„Nemáme dáta, nemáme dobrý manažment tej pandémie,“ povedali ste na tlačovej konferencii. Ale toto nestačí len tak skonštatovať. Veď vy sa ako hlava štátu máte právo zúčastňovať aj na rokovaniach vlády, kde môžete už len samotnou prítomnosťou nútiť vládu k zodpovednejšiemu konaniu. Prečo tak nekonáte?

Pani prezidentka, vyzývam Vás k výraznejšiemu zapojenia sa do manažovania procesov v súvislosti s korona-krízou. Vy máte právo zúčastňovať sa na rokovaniach vlády, kde už len samotnou prítomnosťou dosiahnete, že vládni predstavitelia môžu byť v rozhodnutiach zodpovednejší.

Pýtajte sa ich, prečo namiesto riešení sa rozhoduje cez červené oči geopolitiky a selektujú sa ľudia nie podľa toho, aký prinesú nápad, ale podľa toho, odkiaľ sú. Pýtajte sa, či v takejto závažnej situácii sa máme hrať na podobné nezmysly, alebo úspešne riešiť koronavírus, ako ho úspešne vyriešili napríklad v Číne.

M. Albert, foto ilustračné unsplash.com

Similar Posts