BUDEME MAŤ POD KONTROLOU STÁLE VIAC AKO DNES, HOVORÍ JANA CIGÁNIKOVÁ O SNAHE ŠTÁTU POVOLIŤ SLEDOVANIE LOKALIZAČNÝCH DÁT MOBILNÝCH OPERÁTOROV

author
2 minutes, 39 seconds Read

V súvislosti s epidémiou koronavírusu sa objavujú aj informácie, ako výborne to zvláda Čínska ľudová republika. Zavedením tvrdých opatrení však nesmerovala k zvýšeniu diktatúry, ako na Slovensku radi moderne opakujeme, ale tie opatrenia smerovali k tomu, aby bolo preventívne zabránené nákaze ďalších. Na Slovensku sa namiesto takýchto opatreniach namiesto toho radšej dookola rozpráva len o rúškach. Ale Čína to zvládla nielen vďaka rúškam, ale aj mnohých ďalším opatreniam, ktoré však ani Číňania nebrali ako prejav diktatúry, ale prejav pomoci. Opisujú to aj Slovák žijúci v Číne. Poľka, ktorá žije tiež Šanghaji to potvrdzuje. Preto sme sa poslancov Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) opýtali, či budú v rámci poukazovania na príklady dobrej praxe poukazovať na to, čo pozitívne sa deje v Číne a odporúčať vláde, aby prijala také opatrenia ako v Číne. Pretože vďaka ním Čína už takmer definitívne porazila koronavírus na svojom území. „Budete pripomínať vláde nevyhnutnosť zaviesť opatrenia z Číny, alebo budete hovoriť slová o diktatúre, alebo sa k tomu postavíte ľudsky a uznáte, že je Čína úspešná, a to len vďaka tvrdým prísnym opatreniam?“ Toto sme sa pýtali poslancov NR SR s tým, že kontrola zavedená v Číne však nastala práve preto, aby bol prehľad o pohybe ľudí, nie za účelom ich sledovania, ale pomoci. Aby sa tam mohli identifikovať všetci tí, ktorí nakazení sú. Lebo na Slovensku nikto nemá prehľad kde som, čo robím, s kým tam som a teda či som bol v kontakte s nakazeným, a teda či aj ja nešírim nákazu. Číňania by však prehľad o mojom pohybe mali, v záujme mojej bezpečnosti a v záujme iných. Preto sme sa poslancov opýtali aj na to, či vedia o Čínskych opatreniach a či sa budú snažiť zaviesť ich na Slovensku v záujme víťazstva v boji s koronavírusom.
Odpovedala nám aj členka zdravotníckeho výboru Národnej rady SR Jana Cigániková zo SaS. „Pohyb osôb tiež budeme sledovať prostredníctvom mobilných operátorov,“ napísala s tým, že hoci to nie je dokonalý spôsob, keďže mnoho ľudí si mobily aj úmyselne nechá doma, alebo ich proste z praktických dôvodov (nabíjanie) nebudú môcť mať so sebou, vždy je to lepšie, ako bola absencia prehľadu pred zavedením tohto opatrenia. „Tých nebudeme mat pod kontrolou. Ale budeme mat pod kontrolou stále viac ako dnes,“ uzavrela Cigániková.

Národná rada Slovenskej republiky dnes pokračuje v rokovaní aj o tomto bode programu. Opozičný Smer-SD tvrdí, že vláda chce takto ľudí sledovať. Vládna koalícia tvrdí, že to tak nie je a chcú mať len prehľad o ľuďoch, ktorí sa nachádzajú v karanténe.

M. Albert, foto ilustračná unsplash.com / Luis Villasmil

Similar Posts