CHCEME 18 MILIÓNOV. INAK DO VODY PRIMIEŠAME KYANOVODÍK. STANĚK OPÍSAL SITUÁCIU AKO Z AMERICKÉHO FILMU, NO ZÁVER VÁS ZARAZÍ

author
2 minutes, 0 seconds Read

Technická infraštruktúra prechádza na systém smart-technológií, teda umelú inteligenciu a optimalizačné riadenie pomocou počítačových algoritmov. „Jednou z kľúčových oblastí, ktorá je prvá, je to senzorické meranie únikov vody a senzorické meranie dodávok vody. Vrátane umelej inteligencie, ktorá riadi vodárenskú sústavu,“ povedal prof. Peter Staněk, analytik a prognostik SAV na prednáške o vode, počas konferencie Pamäť slovenskej krajiny.

Staněk však v tejto súvislosti opísal situáciu, ktorá znie ako z katastrofického filmu, no príbeh má prekvapivý záver. „Na vedenie vodárenskej sústavy príde e-mail. Oznamuje. Odložíte 18 miliónov švajčiarskych frankov na tento účet, alebo do vody namiesto fluóru bude primiešaný kyanovodík. Hovorím o skutočnom prípade spred jeden a pol roka v jednom švajčiarskom kantóne,“ povedal Staněk s tým, že vedenie kantónu túto sumu zaplatilo.

Hovorím o skutočnom prípade spred jeden a pol roka v jednom švajčiarskom kantóne.

„Lebo nikto si nevezme na triko riziko, že by naozaj nejaký šialenec primiešal do tej vody kyanovodík,“ doplnil a dodal, že je nevyhnutné uvedomiť si dôležitú vec. „Voda, plyn, elektrina, doprava. Štyri kľúčové oblasti, ktoré vďaka technológiám smart budú prechádzať pod riadenie umelou inteligenciou, počítačovými programami a technológiami, ktoré budú vyžadovať senzorické systémy a optimalizačné riadenie,“ povedal bývalý poradca expremiérov Mečiara a Fica. No zdvihol pomyselný varovný prst, že takéto systémy je možné napadnúť hackermi. „Odborníci v počítačovej kriminalite vám povedia, že neexistuje neheknuteľný program,“ dodal s tým, že kľúčové pre budúcnosť bude okrem iného aj vytvorenie bezpečnostných systémov pre vodárenské spoločnosti. Zabránenie podobných situácií, ktoré Staněk opísal, nie sú sci-fi a nepatria len do amerických filmov. Realita zo Švajčiarska vytvára predpoklad na to, že spoločnosť sa bude musieť zaoberať bezpečnosťou vodárenských sústav. No dôležité bude aj vyriešenie ďalších problémov, ktoré s vodou súvisia.
(alb), zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=o4MxSpOoX_I&t=36s, foto ilustračná Dimitri Houtteman / unsplash.com

Similar Posts