MAZUREK SA VYJADRIL, PREČO SA PODĽA NEHO RÓMOM NEDARÍ. MÝLI SA

author
2 minutes, 53 seconds Read

Zodpovednosť za to, čo sa deje v osadách majú podľa Mazureka všetci tí, ktorí „čerpajú obrovské dotácie na to, aby riešili tento problém a nevyriešili nič“. Tvrdo tak reagoval na to, čo nasledovalo po jeho statuse, ktorý publikoval po nedávnej tragédii vo Vrútkach.

Mazurekov status o tom, že útočník mal byť podľa informácií, ktoré mal, rómskej národnosti polícia označila za hoax. Mazurek v relácii Kultur blog naznačil, že nie každý má v občianskom preukaze napísanú reálnu národnosť. Mazurek následne v relácii Kultur blogu pomenoval problém, prečo sa ľuďom z rómskych osád nedarí nájsť prácu a slušne žiť. Mazurek sa nazdáva, že si za to môžu sami. „A zodpovednosť za to má predovšetkým tá populácia, ktorá v tých osadách žije, lebo sama si za to môže. A nech to tvrdí ktokoľvek čo chce, sama si môže za to, ako tam žije. Bolo xy možností, xy projektov, xy vecí, tie výhody, však celý čas o tom hovorím, ktoré sa im dávajú a na všetko kašlú. Česť tým výnimkám, naozaj česť tým výnimkám. A veľká česť poctivým pracujúcim ci.ánom,“ povedal Mazurek.
Je dôležité podotknúť, že Mazurek nemá pravdu v tom, že za nemožnosť získať si prácu si môžu Rómovia sami. Pravdou je to, že medzi zamestnávateľmi či personalistami, ako vysunutými rukami zamestnávateľov je predsudok, že Róm nepodá taký dobrý výkon, aký by chceli, že nebude spoľahlivý, nepríde načas do práce. Je to však diskriminácia na základe farby pleti. Takto diskriminujú mnohí, a to nielen z dôvodu farby pleti. Niektorí diskriminujú na základe veku, pohlavia či strachu, čo okolie povie na to, že daná firma zamestnala daného človeka. Stačí, že človek nemá v poriadku chrup, ktorý si ale z dôvodu chudoby nemôže opraviť a už sa nezamestná. V živote je možné stretnúť sa aj s inými formami diskriminácie. Napríklad nepochopiteľná diskriminácia za úspech. Ak má niekto vysokoškolské vzdelanie 3. stupňa (PhD.), tak býva diskriminovaný z možnosti získať podradnejšiu prácu. A to s odôvodnením, že ju určite nechce robiť, že na menej kvalifikovanú prácu ide len dočasne… No opak je pravdou. Realitou je, že mnoho ľudí s PhD. sa nemá možnosť zamestnať na adekvátnejšej pozícii, preto prijme aj menej hodnotnú pozíciu. Rovnako tak mnohí Rómovia pracovať chcú, no vďaka predsudkom prácu nedostanú, nech sa akokoľvek snažia. V oficiálnej odpovedi však, prirodzene nikto diskrimináciu neprizná, takže na papieri je všetko v poriadku a nediskriminačné. Keď niekto žije s tým, že nech sa akokoľvek bude snažiť, bude to zbytočné, tak ho to zomelie. V spoločnosti by sme ľuďom mali dávať šancu a nie ich hádzať cez palubu len pre akékoľvek stereotypy a predsudky.

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=3mgvPXY-jRU

Foto: print screen: https://www.tvkosice.sk/video/5a3111b54526ca1ec0b868fc 

Similar Posts