ĽUDSTVO UBLIŽUJE SEBE SAMÉMU, AJ PLANÉTE ZEM. NIET DIVU, ŽE ĽUDSKÁ HLÚPOSŤ UŽ KRÚŽI AJ OKOLO ZEME, HOVORÍ NOVINÁRKA A BLOGERKA

author
3 minutes, 48 seconds Read

Jednou z jej vízií je, že v budúcnosti bude možné pochovávať na mesiaci a na planéte Mars bude skládka vesmírneho odpadu. Sama, ak by to bolo možné, by chcela mať vlastný popol roztrúsený na mesiaci – a to z jediného dôvodu: aby ju všetci jej blízki videli pri nočnom pohľade na oblohu. Rozprávali sme sa s literátkou, spisovateľkou, novinárkou či blogerkou RENÁTOU BOGDÁNI.

Vesmírna loď Crew Dragon úspešne vyštartovala. Môžeme v tomto prípade parafrázovať okrídlenú vetu, že je to malý krok pre človeka, ale veľký pre ľudstvo?
Spojitosť tam určite je, no nemyslím, že by sme si mali privlastniť frázu Neila Armstronga, ktorú vyslovil po pristátí na mesiaci. Skôr by som hľadala iné, výstižnejšie pomenovanie na opis tohto výnimočného kroku.

Máte aj vy sen cestovať do vesmíru? Alebo vzhľadom k tomu, aká je ešte vysoká cena „letenky“ si uvedomujete, že prijateľnej ceny sa pravdepodobne nedožijeme, resp. ak nemáme šancu našetriť?
Mám takú neštandardnú víziu: ak by na mesiaci zriadili pohrebisko, rada by som tam mala dovezený svoj vlastný popol. A ľuďom, nech sú kdekoľvek na zemi, by stačilo len zahľadieť sa na hviezdnu noc, aby ma videli odpočívať v pokoji. Za života sa dostať do vesmíru zrejme nestihnem, ani po tom extra nebažím.

Mám takú neštandardnú víziu: ak by na mesiaci zriadili pohrebisko, rada by som tam mala dovezený svoj vlastný popol.

Čo hovoríte na medializované informácie, že už teraz je aj obežná dráha zeme preplnená množstvom vesmírnych objektov vrátane kozmického odpadu? Trpí aj tento projekt vďaka ľudskej hlúposti a nenásytnosti, honbe za bezbrehým ziskom?
Ľudstvo ubližuje sebe samému, aj planéte Zem. Niet divu, že ľudská hlúposť už krúži aj okolo Zeme. Zrejme potrebujeme viac úcty ku stvoreniu, viac premyslených krokov a do budúcna si viem predstaviť aj veľké upratovanie tohto kozmického odpadu.

Čo by sa muselo stať, aby sa nielen táto oblasť, ale aj iné oblasti ľudského skúmania či pôsobenia, takýmto spôsobom neprehriali?
Neprehriali či neprehrali?

 

Neprehriali, aj keď objavili ste v tom zaujímavú slovnú hračku. A veru, je to pravdivá slovná hračka; „prehriať“ môže v konečnom dôsledku znamenať „prehrať“.

Zrejme potrebujeme prekonať samých seba. Zbaviť sa sebeckých a národných záujmov a naučiť sa medzinárodnej aj ľudskej spolupráci. No ohľadom výskumu je teraz najdôležitejšia asi tá vakcína proti koronavírusu. V médiách sa už kryštalizuje spor medzi finančnými záujmami vývojárov farmaceutického priemyslu na jednej strane a snahou WHO o vakcináciu populácie plošne, bez ohľadu na finančné možnosti jednotlivých krajín. Mimoriadne ľudomilne vyznievajú aj vyhlásenia Angely Merkelovej, že Nemecko chce finančne podporiť tento výskum práve z dôvodu, aby si vakcínu mohli dovoliť aj chudobné krajiny. Mimochodom, Slovensko je v tomto boji vydané napospas silným mocnostiam. No zároveň máme veľké šťastie a najmiernejší priebeh v Európe.

Zrejme potrebujeme prekonať samých seba. Zbaviť sa sebeckých a národných záujmov a naučiť sa medzinárodnej aj ľudskej spolupráci.

Kam najďalej očakávate, že sa dostane tento výskum? Veríte, že za vášho života sa napr. začne komerčne lietať na mars? Alebo na takúto zmenu je potrebné ešte aspoň nejakých 50 rokov výskumu?
Komerčné lety sú možné. Otázkou ostáva, či v priebehu budúcich 50 rokov. A tiež, či sa nájde aspoň jediný občan z našej malej krajiny, ktorý by si tento let na Mars mohol finančne aj zdravotne dovoliť.
No majúc na pamäti slová Stephena Hawkinga si viem celkom jasne predstaviť, že planéta Zem bude pre ľudstvo časom pritesná a že si tu tie podmienky zdevastujeme natoľko, aby sme boli nútení expandovať do vesmíru. Ak aj len tým pohrebiskom na Mesiaci či skládkou vesmírneho odpadu na Marse.
M. Albert, foto ilustračná fotografia mesiaca, autor M. Albert

Similar Posts