RECEPTOM REMIŠOVEJ JE NEKRADNÚŤ A ZEFEKTÍVŇOVAŤ

author
3 minutes, 3 seconds Read

RAŠI TVRDÍ, ŽE NOVÁ VLÁDA NAKUPUJE DRAHŠIE A VYŽADUJE TRESTNO-PRÁVNU ZODPOVEDNOSŤ. REMIŠOVÁ PRIPOMÍNA KROKY BÝVALEJ VLÁDY: NA TÝCHTO OBCHODOCH PÁNA KIČURU SME PREROBILI 10 MILIÓNOV EUR.

Vo včerajšej (24. 4.) relácii Na hrane boli podpredsedníčka vlády pre informatizáciu Veronika Remišová a jej predchodca Richard Raši. Okrem iného sa rozprávali aj o bývalom šéfovi štátnych hmotných rezerv Kajetánovi Kičurovi, ale aj o niektorých sporných nomináciách súčasnej vlády. Richard Raši pripomenul, že pri nomináciách ktorejkoľvek strany trpí aj najsilnejšia vládna strana. „Keď vám vadí táto nominácia, povedzte to jasne,“ povedal Raši Remišovej. Narážal na nomináciu Anny Bilecovovej na pozíciu generálnej tajomníčky služobného úradu Ministerstva vnútra.

Debata sa viedla aj o nákupe zdravotníckych materiálov z čias bývalej vlády a porovnávanie s podobnými nákupmi za vlády Igora Matoviča. „Terajšia vláda nakúpila testy drahšie, ako ich ten netransparentný Kičura nakúpil,“ povedal podpredseda strany Smer-SD. Veronika Remišová mu oponovala s tým, že práve Kičura významne zlyhal. „Na týchto obchodoch pána Kičuru sme prerobili 10 miliónov eur,“ dodala. Richard Raši si myslí, že vina je už aj na strane súčasnej vláde, ktorá bývalého šéfa štátnych hmotných rezerv odvolala a ďalšie nákupy už robila bez neho. „Vláda Igora Matoviča nakúpila drahšie,“ povedal Raši s tým, že keď nová vláda nakupuje drahšie, tak nech tí, čo to spôsobili, budú trestnoprávne zodpovední.

Témou relácie Na hrane boli aj investície do hospodárstva v čase krízy spôsobenej koronavírusom. Receptom Remišovej je nekradnúť, ale zároveň aj zefektívniť rôzne procesy. Vicepremiérka zdôraznila, že prvý krok, ktorý vo svojom rezorte urobila, bolo zrušenie tendra za 20 miliónov eur. Peniaze na tomto rezorte sa podľa nej za Rašiho „odlievali prúdom“. Bývalý vicepremiér oponoval aj na otázku moderátora, prečo bývalá vláda v čase konjunktúry neušetrila viac peňazí, aby sa pripravila na možné krízy. Raši zdôraznil, že 12. najnižšie zadĺženou krajinou v rámci EÚ. Navyše sa nedalo predpokladať, že príde koronavírus a nebola na to pripravená žiadna krajina. Raši dodal, že za jeho pôsobenia sa vytvárali kroky k tomu, aby sa mohlo zjednotiť nakupovanie rôznych licencií a softvérov. Tie predtým kupovali ministerstvá samostatne a Rašiho ambíciou to bolo dostať, ako sa hovorí, „pod jednu strechu“.

Súčasná vicepremiérka zodpovedná aj za čerpanie eurofondov sa vyjadrila aj k aktuálnej snahe vlády čerpať prostriedky Európskej únie na účel vysporiadania sa s následkami koronavírusu. „V čo najväčšej miere sa budeme stačiť použiť eurofondy na pomoc,“ povedala s tým, že ambíciou je, aby to boli 2 miliardy eur. Momentálne sú v projektoch nezazmluvnené približne 4 miliardy eur, na sanáciu po kríze by mala ísť polovica z tohto objemu. Raši v relácii poznamenal aj to, že podľa neho programové vyhlásenie súčasnej vlády nereflektuje na situácie, ktoré na Slovensku nastanú aj ako následok nového koronavírusu. (alb), zdroj: Na hrane, TV JOJ, 23. 4. 2020, foto print screen relácie

Similar Posts