BRANKÁR BANSKEJ BYSTRICE MARCEL MELICHERČÍK TO 16. FEBRUÁRA AKOBY PREDPOVEDAL: STAŤ SA MÔŽE HOCIČO

author
5 minutes, 32 seconds Read

S hokejom začínal v rodnom Poprade, kde 8 sezón pôsobil v drese Kamzíkov. Neskôr bol strážcom svätyne Sparty Praha či bielych tigrov z Liberca. Po pôsobení v HC Košice, kde získal aj majstrovský titul, sa presunul do nadnárodnej ligy EBEL. Vyskúšal si hokej na severe Talianska – hájil farby HC Bolzano. Nasledoval prestup do Nemecka, kde chytal za Heilbronner Falken či EC Kassel Huskies. V sezóne 2019-2020 bol najprv bez klubu, pripravoval sa v rodnom Poprade, keď ho v rámci posilnenia mužstva pred blížiacim sa play-off angažovala majstrovská Banská Bystrica. V drese Baranov odchytal aj zaujímavý zápas proti Liptovskému Mikulášu, keď úradujúci majster deklasoval Liptákov vysoko 9:0. V kalendári sa písal dátum 16. február a vtedy nikto ani len netušil, že ligu ukončí pandémia koronavírusu. Rozhovor nám poskytol brankár HC´05 MARCEL MELICHERČÍK.

Marcel, ako hodnotíš dnešný zápas? Vychytaná nula, aké to bolo?
Ja si myslím, že perfektný zápas. Každý hráč hral výborne. Ako mužstvo sme hrali dobre. Od začiatku sme nastúpili vo vysokom tempe, mali sme šťastie, že sa nám to udržalo, ako sa malo, že tie góly padli. Takže nič viac som si nemohol od tohto zápasu priať.

Bolo to dopredu v tom tíme cítiť, že v tomto zápase o nič nejde, že pravdepodobne bude víťazstvo? Aj viaceré opory vlastne dostali pauzu, aj hlavný brankár Beskorowany.
To by som nepovedal. Nikto nevie, čo sa stane dopredu. Dajme tomu, že podobne slabší súper, Nové Zámky, nás vytrápia veľmi pekne. Takže v hokeji nikto nevie, čo sa stane. Tréner by si takisto nedovolil nejako uľahčiť. Ale čo sa týka brankára, tak nie som tu nejaký dlhší čas. Plán bol, aby ma dostali čo najviac, ako môžu, do zaťaženia. A on (Beskorowany, pozn. red.) odchytal dva ťažké zápasy. Za dva dni máme ďalší ťažký zápas, takže to bolo také skôr rozloženie síl, to je tá filozofia, čo tu je v posledných týždňoch. Posilňuje sa, máme široký káder, vďaka Bohu je veľa zdravých hráčov, takže tréner má asi príjemné starosti s tým, že trošku to rotovať musí. A prišiel papierovo slabší súper, tak tí mladší hráči dostali šancu a myslím, že sa jej chopili najlepšie, ako mohli.

A už tam v tom závere, keď Mikuláš hral prvú presilovku, tak si sa možno bál, aby neprišiel prvý gól Liptákov?
Ako úprimne mi to je jedno. Tri body sú najdôležitejšie. Tri body sa počítajú. Či sú proti Košiciam, Slovanu či s Mikulášom, sú to ďalšie tri body. A aj ja mám dobrý pocit, keď už sa ten zápas odohráva tak ku koncu, už tých pár sekúnd, že dajme tomu je už jasné, že sa to už nezvráti, takže tej jeden gól je úplne ukradnutý, či už je to 9:0, alebo 9:1, to je jedno. Tri body sú najdôležitejšie.

Pri poslednom play-off, keď bol náhradný brankár Lisutin, tak ten si v play-off nezachytal ani jediný raz. Tu je možno teraz nejaká dohoda, že sa to bude nejako rotovať?
Ja si myslím, že to je ešte veľmi ďaleko. Zápasov je dosť. Ale, ako som spomenul, je to skôr príprava na to, aby bolo viacej variant. Hocičo sa môže stať. Môže brankár ochorieť, môže mať nejaké zranenie. Môže sa stať hocičo a treba byť na to pripravený. A nielen brankári, ale aj hráči, máme viacero hráčov, hovorím, sú to teraz asi príjemné starosti, že tá kvalita je dosť veľká a počet tých hráčov je veľký, takže treba to prerotovať. Ale myslím, že to je tá lepšia stránka, ako vyhorieť, že dvaja-traja sa zrania a potom je problém v tej najdôležitejšej časti sezóny.

Môže sa stať hocičo a treba byť na to pripravený.

Je teraz už taká nálada, že naozaj, ide sa na štvrtý titul v rade?
Nepovedal by som. Ideme pekne skromne, čo sa dnes ukázalo, od zápasu k zápasu. Či je to ťažší súper, alebo ľahší súper papierovo. Takou filozofiou ideme a myslím, že to je tá najlepšia cesta.

Aký je to pocit, že môžeš hrať v tíme s Mlynarovičom, lebo s ním si hrával aj v Poprade?
Tak my sme sa stretli aj teraz v Poprade, keď som tam trénoval, keď som bol bez klubu. Takže poznám viacero chlapcov, už som pár rokov na hokejovom trhu, takže sme sa stretli. Takže je to príjemné. Je to dobré mužstvo, dobrý klub, výborná kvalita hráčov, takže veľmi som sa tešil, že som sem mohol prísť.

Už si medzi hráčmi možno vyberáte nejakého súpera do play-off?
Nie. Toto si myslím, že sa nikdy nevypláca špekulovať. Najlepšie je skončiť čo najvyššie a brať to ako prípravu. Ako hovorím, od zápasu k zápasu. Žiadne špekulácie. Natrénovať si tú našu hru, aby sme my boli čo najlepšie pripravení.

Nemyslím to tak, že úmyselne vypúšťať nejaké zápasy, ale, že človek by si prial možno viac Miškovec či Nitru…
Ja si myslím, že nie. Väčšinou sa to potom vypomstí. Treba hrať naplno a s takou dobrou poctivou hrou ísť do ďalšieho zápasu. Žiadne skratky, ani kľučky nefungujú.

Žiadne skratky, ani kľučky nefungujú.

V zásade, s takou Nitrou sa napríklad Bystrici ostatné obdobie darí… Keby to bola Nitra, tak asi je to super.
Ešte je veľa zápasov do konca. Ešte ani nemôžeme počítať kde skončíme. Stať sa môže hocičo. A ja ani neviem kde hráme o dva zápasy. Ja sa sústredím na ten najbližší. Takto to ja vnímam.

M. Albert, foto archív KĽÚČ OD…

Similar Posts