ZOŠTÁTNENIE STRATEGICKÝCH PODNIKOV KOTLEBOVCI NEPOVAŽUJÚ ZA KOMUNISTICKÉ ZNÁRODNENIE

author
1 minute, 45 seconds Read
Programy politických strán sú neraz také podobné, až to postupne vedie k zániku klasických politologických poučiek. Pravicové strany ponúkajú aj ľavicové riešenia (zvyšovanie sociálnych istôt) a naopak, ľavicové strany realizujú aj pravicové metódy (napr. znižovanie daní).

Počas kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré budú 29. februára, zaujal aj bilbord Kotlebovcov – Ľudovej strany Naše Slovensko: „Zoštátnime strategické podniky! Lacnejšia elektrina, teplo aj voda.“ Toto sa však už dlhodobo považuje za heslo komunistického hnutia. Ak sa aj pozrieme na klasické politilogické poučky, tak spoločenským systémom, ktorý presadzuje štátne vlastníctvo a štátom riadené výrobné prostriedky, je socializmus. V socializme sa zase komunistické hnutie snaží smerovať k tomu, aby socializmus, ktorý je pre komunistov medzistupňom medzi kapitalizmom a komunizmom, dospel práve ku komunizmu (beztriedna spoločnosť s reálnym spoločným vlastníctvom výrobných prostriedkov a ekonomickým výnosom spravodlivo rozdeleným pre všetkých), ktorý v bývalej ČSSR nikdy nebol dosiahnutý. Aj preto je obsahovo nesprávne socializmus nazývať komunizmom.

Aj súčasná kampaň pred parlamentnými voľbami ukázala koniec klasických poučiek. Opýtali sme sa preto europoslanca Milana Uhríka, či sa ĽSNS inšpirovala v bode zoštátnenia strategických podnikov práve komunistickým hnutím, ktoré dlhodobo o nevyhnutnosti vlastnenia výrobných prostriedkov hovorí. Uhrík takúto inšpiráciu popiera: „Zoštátnenie strategických podnikov v našom ponímaní neznamená komunistické znárodnenie. S komunistami to nemá nič spoločné,“ povedal s tým, že vlastníctvo strategických podnikov v rukách štátu je aj bežným demokratickým javom, napr. v  Nemecku či v Maďarsku. „Cieľom je zaistiť strategickú bezpečnosť a cenovú dostupnosť komodít v kľúčových odvetviach hospodárstva, ktoré majú slúžiť všetkým ľuďom,“ uzavrel europoslanec.

Zdroj:
https://wol.jw.org/sk/wol/d/r38/lp-v/101990806

Michal Albert

Similar Posts