UTIECŤ DO USA, ALEBO EÚ? ROZDIEL JE PRIEPASTNÝ. NEW YORK TIMES PÍŠE O TOM, ŽE UTEČENCOM ZO STREDNEJ AMERIKY SA CESTA DO USA NEOPLATÍ, DO EÚ TO MAJÚ VÝRAZNE LACNEJŠIE

author
2 minutes, 38 seconds Read

Migranti sú v Amerike nevítaní – pozerajú sa na Európu – napísali na titulnej strane dnešného The New York Times. Ich novinárka Melissa Vida napísala príspevok plný emócií, podčiarknutý príbehmi predovšetkým obyvateľov stredoamerického Salvádoru túžiacich po stabilnejších podmienkach života. Times sa zastavujú predovšetkým aj nad nákladmi, ktoré sú nevyhnutnou vstupenkou do Ameriky alebo Európy. Porovnávajú čísla 2000 a 8000 amerických dolárov. Ide o platbu priekupnímom, ktorí si z imigrácie urobili luxusný biznis. „Utečenci sa snažia nájsť lacnejšiu transatlantickú cestu, než sa pokúšať o to, aby prechádzali cez Mexiko,“ píšu noviny založené v roku 1851.

Gang zabíjal na trhovisku
New York Times pokračujú silnými emóciami – nezabudli pridať ani príbeh 53-ročnej Maríe Marroquín, pre ktorú bol už aktuálny salvádorský život neznesiteľným, preto sa rozhodla pre rázny krok. V spomienkach jej zostávajú živé spomienky na útok gangu, pri ktorom recidivisti zabili obchodníkov z trhoviska. Jej bratranca uniesli a doteraz je nezvestný. Bol to pre ňu jasný signál pre emigráciu. „Ale na rozdiel od mnohých Salvádorčanov, ktorí sa taktiež snažia emigrovať, bolo jej kľúčovým rozhodnutím, že sa rozhodla ísť cez Atlantický oceán do Európy, namiesto toho, aby sa pripojila k desiatkam tisícom ľudí, prechádzajúcim na sever v nádeji, že dôjdu do USA a získajú tam azyl,“ vykreslili situáciu potvrdzujúcu, že Európa je pre utečencov finančne výhodnejšia. „V túto chvíľu by bolo číre bláznovstvo ísť do Ameriky, povedala parafrázujúc Trumpovo presadzovanie prísnejšej politiky pre prisťahovalcov,“ dodávajú noviny, ktoré založil Raymond spolu s Jonesom.

Mnoho migrantov zistilo, že cesta do Európy je bezpečnejšia a omnoho lacnejšia než zaplatiť pašerákom, aby sa dostali cez Mexiko do Ameriky.

Nárast je cítiť
Nárast počtu obyvateľov Salvádora smerujúcich do Európskej únie, a to prevažne do Španielskeho kráľovstva, je faktom, ktorý zamestnáva úrady dominantnej krajiny Pyrenejského polostrova. New York Times pridávajú aj závratné číslo z poslednej dekády – veľký nárast, a to len podľa oficiálnych údajov. „A miera prisťahovalectva sa zrýchľuje.“ A neodrádza ich ani väčšia vzdialenosť v porovnaní s dominantnou krajinou amerického kontinentu. „Mnoho migrantov zistilo, že cesta do Európy je bezpečnejšia a omnoho lacnejšia než zaplatiť pašerákom, aby sa dostali cez Mexiko do Ameriky,“ dodáva autorka príspevku s tým, že 53-ročná María už má syna v Belgicku. „Keď ušetrila dosť peňazí, zarezervovala si let do Bruselu. Niekoľko dní po prílete požiadali o azyl,“ uviedlo na titulnej strane jedno z najznámejších amerických periodík.

Michal Albert, zdroj NY Times 12. 6. 2019, s. 1., foto ilustračné Pixnio.com

Similar Posts