ZDENO CÍGER O PRÁCI S MLÁDEŽOU: NAŠŤASTIE SA NENUDÍM

author
3 minutes, 36 seconds Read

Zdeno Cíger, náš niekdajší vynikajúci hráč, ktorý hral v NHL za Edmonton Oilers a New Jersey Devils, 19. októbra oslávil 50. narodeniny. Za KĽÚČ OD… mu prajeme všetko najlepšie a želáme mu veľa síl do jeho veľmi dôležitej práce – keď sa venuje mladým hokejistom aj zo sociálne slabších rodín. Vo februári sme s ním v relácii Slobodný šport na Slobodnom vysielači robili rozhovor, z ktorého sme prepísali pár otázok a odpovedí.

Ako sa máte tie ostatné mesiace? Vieme, že robíte veľa s mládežou, tak asi to máte také ubehané.
Našťastie sa nenudím. Takže, naozaj, ten hokej obnáša naozaj veľa času, hej, veľa trpezlivosti, takže každodenná práca, keď chceme niečo vychovať, naučiť tie deti, takže, naozaj, veľa času.

Mali sme tu, v Slobodnom športe, ako milí poslucháči už vedia, aj hokejistov – bývalého brankára Jara Majzela, bývalého brankára Popradu, Zvolena a Banskej Bystrice, ale napríklad aj súčasného hokejistu Banskej Bystrice Tomáša Ziga. A teraz máme opäť hokejovú tému. A práve Jaro Majzel spomínal, v prvej, alebo tretej relácii, že on si veľmi váži Zdena Cígera, pretože ako jeden z mála, ak nie jediný bývalý hokejista NHL, ktorý zarobil teda nejaké trošku väčšie peniaze, ako bežní hokejisti v extralige, takže ako jediný vlastne prišiel a pomáha tomu mládežníckemu hokeju, ako vyslovene, do slova a do písmena, že s nimi robí. Ako vieme, že aj Gáborík postavil štadión, takže tam je tiež tá pomoc, ale Majzel si veľmi vážil, že ste išli práve aj do pomoci tým sociálne slabším. Že prečo ste sa rozhodli… Mohli ste sa vlastne venovať svojím koničkom, záľubám, ale napriek tomu ste išli do tejto tvrdej práce. Prečo?
Ono to všetko nejako tak prirodzene prišlo. To bola téma dlhoročná, už keď som hrával hokej, aj keď som začal trénovať, stále sme sa o tom bavili s kolegami zo spoluhráčmi. A asi je to to, čo som tak cítil a snažil som sa niečo dať, vrátiť to, čo som ja dostal, od svojich trénerov a od ľudí vlastne keď som začínal. Tak ja si myslím, že ej to veľmi dôležitá taká podpora, odovzdať teda to, čo som sa naučil.

A asi je to to, čo som tak cítil a snažil som sa niečo dať, vrátiť to, čo som ja dostal, od svojich trénerov a od ľudí vlastne keď som začínal.

Vy ste vo svojej kariére hrali aj za viaceré aj zvučné tímy, tak v NHL je každý tím vlastne zvučný. Samozrejme, že niektorý má trošku väčšiu tradíciu, než ten druhý, alebo, že tak pristupujú možno s nejakou väčšou láskou, alebo nadšením. Ten Edmonton, samozrejme, asi bol hokejovejší, to ste sa aj neraz vyjadrili, ale tak skúste tak v skratke, že ako si tak spomínate na toto pôsobenie v Amerike.
Áno, celé sa to začalo v New Jersey. Vlastne tam som bol draftovaný. Tam som začínal. A nikdy som ani nesníval o tom, že sa mi niečo také podarí, takže to bolo naozaj niečo výnimočné. Ale, ako ste spomínali, ten Edmonton bol pre mňa taký najkrajší, najhokejovejší… Lebo si myslím, že aspoň pre mňa bolo dôležité prostredie, kde žijem. A vlastne aj ten hokej potom sa ľahšie robí, keď ste v tom hokejovom prostredí. Lebo, naozaj, to je dôležité.
(alb)
Zdroj: relácia Slobodný šport na Slobodnom vysielači. 

Viac si môžete vypočuť na tomto linku: https://hearthis.at/slobodnyvysielac/slobodny-sport-08-2019-02-27/ 

Archív všetkých relácií: https://hearthis.at/slobodnyvysielac/set/slobodn-port/ 

Similar Posts