SOM ZA ODTLAČKY PRSTOV. BOLO BY TO BEZPEČNEJŠIE, HOVORÍ RENÁTA BOGDÁNI V SERIÁLI O KĽÚČOCH

author
3 minutes, 16 seconds Read

Časopis KĽÚČ OD… sa pýta na špeciálne otázky v súvislosti s kľúčmi a to rôznych ľudí športového či spoločenského sveta. Úsmevné situácie v súvislosti s vymknutím či stratou kľúčov zažila aj novinárka Renáta Bogdáni.

Čo vám napadne ako prvé, v súvislosti so slovom kľúč?
Zámka, husľový kľúč, vlámanie…

Koľko kľúčov so sebou nosievate vy?
Čím menej, aby ich strata bola čo najmenšia.

Áno, často strácame kľúče. Stratiť kľúč je vždy dráma.

Už ste niekedy stratili nejaký kľúč?
Áno, často strácame kľúče. A občas sa ich podarí aj zalomiť do dverí. Stratiť kľúč je vždy dráma. A čím viac ich na to zväzku bolo, tým horšie. Nám sa raz stalo, že som kľúč stratila v Tornali. Po príchode do Rožňavy nám to došlo: kľúče nikde! Zrejme sme mali volať zámočníka, no netušili sme, koľko by pýtal. Alebo sme mohli vylomiť dvere. No manželov kolega mu poradil hovädinu, nech rozbije okno. Vraj má plno starých po dvore. Muž aj rozbil, aj sme sa dostali do bytu. No až vtedy prišli na to, že tie staré okná nám proste nepasujú. Teda sme si poriadne zavarili. A na noc to museli zadebniť latami.

Už ste sa niekedy vymkli? Aké to bolo?
Na vymknutie si nespomínam, no nedávno sa mi podaril kúsok, o ktorom som napísala aj jednu súťažnú poviedku: ja som sa zamkla! Je to zrejme bežná vec: zájdete do spálne, zavriete dvere. No tie nové dvere sa zasekli ! A nešlo to otvoriť. Spálňa je na poschodí, dosť sa bojím výšok, teda som nemala odvahu zliezť. Strávila som v spálni dlhých 5 hodín, kým sa dcéra vrátila zo školy. Ani jej sa dvere nepodarilo vypáčiť, ani jej priateľovi. Prisunuli mi rebrík pod okno, no ešte stále mi to prišlo ďaleko a nechcela som riskovať pád z okna. Až manželovi sa podarilo tie dvere vylomiť. Odvtedy máme spálňové dvere bez kľučky.

Prisunuli mi rebrík pod okno, no ešte stále mi to prišlo ďaleko a nechcela som riskovať pád z okna. Až manželovi sa podarilo tie dvere vylomiť. Odvtedy máme spálňové dvere bez kľučky.

Myslíte si, že klasické kľúče tu zostanú ešte dlho, alebo ich úplne nahradia čipy? Čo si prajete vy?
Ja som za odtlačky prstov. Bolo by to bezpečnejšie. Veď klasické kľúče aj čipové karty sa dajú rovnako ľahko ukradnúť!

Čo je vašim kľúčom k úspechu?
Mojou najväčšou devízou je zrejme moja tvrdá povaha. Ono v dnešnej dobe ľudia príliš zdôrazňujú empatiu a takt. No ak človek nie je dostatočne odolný a vytrvalý, tak sa proste vzdá. Lebo nezvládne všetky tie úskalia a neúspechy, ktoré jeho životná cesta obnáša. Aj mne napríklad mnohí vytýkajú, že mojim básňam nie je rozumieť a nerozumiem im zrejme ani ja sama. No poézia má v sebe zvláštne čaro. A často ňou dokážeme vyjadriť aj veci, ktoré by próza už neuniesla, alebo by sme proste nenabrali odvahu ich len tak vyklopiť. Ja mám rozpísaných viacero básnických zbierok. Nie že by som si robila o nich nejaké ilúzie. No sú to denníky mojich nálad. Možno v nich po rokoch s údivom objavím svoje terajšie ja. Alebo sa v nich uvidí aj niekto iný.

M. Albert, foto kalisphoto.eu

Similar Posts