VOJENSKÁ SILA JE V SÚČASNOSTI ROVNAKO DôLEŽITÁ, AKO ÚROVEŇ VZDELÁVANIA ČI ZDRAVOTNÍCTVA, HOVORÍ NOVINÁRKA O OSLAVÁCH SNP

author
3 minutes, 8 seconds Read

Aktuálne otázky v súvislosti so 75. výročím vzniku Slovenského národného povstania sme položili aj Renáte Bogdáni – regionálnej novinárke, zakladateľke Gemerskej pobočky OZ Pars Artem, literátke a poetke. Okrem iného prezradila svoj pohľad na úlohu médií pri informovaní o významných sviatkoch: „Médiá by mali byť sprostredkovateľom. Určite nie mienkotvorným činiteľom.“

Chystáte sa do Banskej Bystrice na oslavy 75. výročia SNP?
– Oslavy som si všimla, svoju účasť ešte zvažujem. Záleží hlavne od toho, či natrafím na zájazd, čo by tam mal namierené.

Na čo sa najviac tešíte?
– Môj obľúbenec je Meky Žbirka, teda na jeho vystúpenie.

Čo pre vás SNP znamená?
– Je v ňom kus histórie a samozrejme aj odkaz pre súčasnosť, že nebuďme slabosi a nebojme sa prejaviť svoj názor, ani zaň bojovať.

Ste za to, aby súčasťou osláv SNP bola aj veľká pompézna vojenská prehliadka?
– Áno, bolo by to skvelým doplnením programu.

Čo hovoríte na fakt, že ak by sa niečo podobné dialo v Moskve, médiá by to pravdepodobne opísali ako manifestáciu vojenskej sily či provokáciu.
– Mňa by to netrápilo. Vojenská sila je v súčasnosti rovnako dôležitá, ako úroveň vzdelávania či zdravotníctva.

Akú úlohu majú médiá pri takýchto významných sviatkoch podľa vás?
– Médiá by mali byť sprostredkovateľom. Určite nie mienkotvorným činiteľom. Sme predsa slobodné bytosti s právom na vlastný názor!

Zdá sa vám podpora vycestovania zo strany štátu (napr. vlaky do Bystrice v deň SNP zadarmo) ako dostatočná?
– O tých vlakoch zadarmo som ešte nepočula. Otázne je, či vás zadarmo dovezú zo Zvolena, alebo povedzme aj z Košíc.

Máte rada Banskú Bystricu?
– Párkrát som tam bola. Je tam silné zastúpenie literátov, fotografov, krásne kníhkupectvo s príjemnou atmosférou, galéria s dielami renomovaných umelcov, butik s ľudovými krojmi… Takže jednoznačne áno, Bystrica je kolískou umenia, čo sa mi nesmierne ľúbi.

Pieseň od Nedvědovcov, Banská Bystrica, je o pokojnom meste pri Hrone, kde ľudia v noci pokojne spia. Pred 75. rokmi to také nebolo. Čím si podľa vás slávne banícke mesto zaslúžilo, že sa stalo aj metropolou SNP? Môže za to práve situovanie uprostred hôr?
– Samozrejme. Hory sú podstatným elementom partizánskej vojny. A centrálna poloha Banskej Bystrice pomohla tiež.

Ak by malo vzniknúť ďalšie národné povstanie, napr. len virtuálne, bez zbraní, tak proti komu alebo čomu by v prvom rade malo byť?
– Proti vykorisťovaniu, za zlepšenie práv robotníckej triedy. Ono ľudia chvália demokraciu, ako najväčší výdobytok, no musia robiť aj 12 hodín denne a ak čo i len ochorejú, už na ich miesto čakajú ďalší traja. V takomto rozpoložení robotník nemá žiadne slovo a stáva sa len bezbrannou bábkou v rukách vykorisťovateľov. O tom, že veľká časť podnikov je v rukách zahraničných investorov a sme pre nich len lacnou pracovnou silou je snáď už aj škoda hovoriť. Ďakujem za príležitosť vyjadriť svoju mienku. Kus mi je ľúto, že sme rozhovor ukončili negatívami. Prajem čitateľom užiť si sviatky SNP v pohode a zdraví. A nezabúdajte: ak sme vtedy neboli ovce, nemusíme nimi byť ani dnes!

Michal Albert,

Zdroj fotografie protifašistickí bojovníci TU

Similar Posts