LIBERÁLNA GAZETA WYBORCZA SPÁJA VÍŤAZSTVO ČAPUTOVEJ AJ S VRAŽDOU KUCIAKA

author
2 minutes, 22 seconds Read

Jeden z najväčších poľských denníkov – Gazeta Wyborcza – pri informovaní o tom, že Čaputová bola slávnostnou inauguráciou uvedená do pozície prezidentky, pridal aj zmienku o vražde novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Dziennik.pl písal aj o pokrikoch „Hanba!“ Poľské médiá o inaugurácii Zuzany Čaputovej na post prezidentky SR.

 

Konzervatívnejší poľský denník Dziennik.pl okrem všobecných informácií, že ide o prvú ženu v pozícii slovenskej hlavy štátu – čo unisono napísali všetky poľské médiá – spomenul aj fakt, že počas prechodu pomedzi ľudí okrem pozitívnych emócií zožala aj hlasy nespokojných. „Zvolená prezidentka bola sprevádzaná potleskom, ale v dave boli aj výkriky hanba,“ napísal Dziennik. Zároveň si v jej prejave všimli, že podľa Čaputovej si Slovensko „dobre poradilo s rozpadom spoločného štátu Čechov a Slovákov, s nevyhnutnými ekonomickými reformami, ktoré okrem iného znamenali aj to, že ako jediné z Vyšehradskej štvorky – v ktorej sú okrem neho Poľsko, Česká republika a Maďarsko – je v eurozóne. Vymenúvajúc úspechy Slovenska opakovala heslo: Podarilo sa nám.“

Zvolená prezidentka bola sprevádzaná potleskom, ale v dave boli aj výkriky hanba.

Denník komentoval aj ďalšiu z inauguračných častí a pripomenul, že kampaň pred prezidentskými voľbami bola ostrá. „Niektorí komentátori poukázali na to, že počas volebnej kampane niektorí slovenskí biskupi povedali, že je hriechom poskytnúť podporu liberálnemu kandidátovi,“ dodal Dziennik.
V príspevku o Čaputovej prevzatí Grassalkovichovho paláca liberálny denník Gazeta Wyborcza píše aj o Kuciakovi a v emotívnom backgrounde aj o Čaputovej nastavení kampane – na súboj dobra so zlom. Podvedome tak akoby dával Čaputovej nálepku „dobro“ a vláde nálepku „zlo“. „Prezidentským voľbám na Slovensku predchádzala vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice vo februári 2018. Kuciak sledoval spojenia zločineckého sveta s politikmi. Po jeho smrti Slováci protestovali proti súčasnej vláde a žiadali nezávislé vyšetrovanie. Čaputová povedala, že tragédia bola jedným z dôvodov, pre ktoré sa rozhodla kandidovať. Čaputová vo svojej kampani hovorila o zápase dobra so zlom.“
Portál Interia.pl píše, že „v predvolebnej kampani sa venovala pozornosť jej liberálnym názorom vrátane súhlasu s registrovaným partnerstvom osôb rovnakého pohlavia a so súhlasom adopcie detí týmito pármi. Pri kritike tejto veci Čaputová odpovedala, že ide o jej osobné presvedčenie, nie volebný program“.

(alb), foto konecnyfoto  https://www.zonerama.com/konecnyfoto/Photo/4532179/172387654

Similar Posts