IVAN DROPPA: TVRDÝ STROP TROCH, ALEBO PIATICH HRÁČOV BY NEBOL PROSPEŠNÝ PRE KVALITU LIGY

author
4 minutes, 27 seconds Read

Bývalý hráč Chicaga Blackhawks v kanadsko-americkej NHL IVAN DROPPA pred sezónou prestúpil z pozície generálneho manažéra hokejistov Liptovského Mikuláša do HC´05 Banská Bystrica, aby tu pôsobil ako asistent trénera Dana Cemana. Už pred sezónou, keď do mesta pod Urpínom prichádzal, v kútiku duše veril, že zažije práve také majstrovské oslavy, aké sú teraz u trojnásobných majstrov Slovenska skutočnosťou. Je presvedčený, že strop na zahraničných hráčov by lige v súčasnosti nepomohol. S Ivanom Droppom sme sa rozprávali aj o tom, aké by mohlo byť zloženie tímu v budúcej sezóne.

Keď do klubu vtedajších dvojnásobných majstrov Slovenska prichádzal pred sezónou z Liptovského Mikuláša, aby robil asistenta kanadskému trénerovi Baranov, bolo to v istom zmysle riziko. Ivan Droppa však veril, že ostatné dvíhanie pohára Vladimíra Dzurillu by sa mohlo zopakovať už aj s ním ako súčasťou realizačného tímu „Iskry“. „Tak v kútiku duše. Je to taký úspešný tím, tak človek si myslí, že by to mohlo pokračovať a som veľmi rád, že to vyšlo,“ povedal hokejista, ktorý bol Chicagom Blackhawks draftovaný v druhom kole ako voľba číslo 37. Droppa vie, že v meste pri Hrone teraz v prvom rade žnú výsledky tvrdej práce. V tomto banskom meste sa už storočia hovorieva známe porekadlo, že za života v Bystrici, po smrti v nebi. Droppa tieto chvíle po zisku už tretieho titulu pre Baranov považuje za takmer rajské okamihy. „Tak, samozrejme. Neviem, či je to zázrak, ale naozaj aj mužstvo, aj my tréneri, sme robili tvrdo na tom, aby sa to stalo, čiže spolu s vedením si myslím, že sme poskladali veľmi dobrý tím a proste to vyšlo, takže sme všetci radi.“
Mesto pod Urpínom žije hokejom a Droppa si to patrične užil aj pri každodenných okamihoch, keď mu obecenstvo dávalo najavo, že s Baranmi prežíva každý jeden duel. „Človek ide Bystricou a ľudia sa mu zdravia. Čo síce neviem, kto to je, ale odzdravím sa nazad, lebo zrejme z toho hokeja nás poznajú. A toto je super, že tá podpora ľudí v Bystrici je na veľmi vysokej úrovni,“ teší sa bývalý reprezentačný obranca.

Človek ide Bystricou a ľudia sa mu zdravia.

HC´05 si v budúcej sezóne opäť zmeria sily aj v nadnárodnej súťaži, kde zo slovenských účastníkov získa vstupenku len majster súťaže. Droppa ešte netuší, aké budú ciele Baranov v tejto kvalitou nabitej elitnej medzinárodnej klubovej konfrontácii. „Ešte ďaleko je Liga majstrov, že ako to bude, čo bude, neviem na to relevantne odpovedať. Skončili sme jednu, čiže ešte treba týždeň, desať dní dať na to, aby sa niečo utriaslo a aby sme vedeli, čo a ako ďalej,“ povedal bývalý hokejista Kasselu, Norimbergu či Düsseldorfu.
Už počas celej tretej majstrovskej sezóny sa medzi ľuďmi povráva, že plánom vedenia Tipsport ligy je zaviesť limit na počet legionárov v jednom tíme. „Neviem sa k tomu vyjadriť, pretože neviem aký bude strop, či vôbec bude strop, neviem. Ale ja si myslím, že momentálne v extralige asi nejaký tvrdý strop troch alebo piatich hráčov by nebol prospešný pre kvalitu ligy. Takže, možno, že sa tým môžeme zaoberať postupom času, že sa to bude nejako znižovať, ale momentálne si nemyslím, že nejaký strop piatich cudzincov je tá cesta,“ povedal bývalý hráč NHL, nemeckej DEL, ale aj našej najvyššej súťaže s tým, že mať v tíme kvalitného zahraničného hráča je prospešné aj pre Slovákov.

Takže, možno, že sa tým môžeme zaoberať postupom času, že sa to bude nejako znižovať, ale momentálne si nemyslím, že nejaký strop piatich cudzincov je tá cesta.

Od zahraničnej kvality sa totiž dokážu veľa naučiť aj slovenskí hokejisti v tíme Baranov, nehovoriac o konkurenčných tímoch, ktoré pri konfrontácii s legionármi nabitými klubmi, akými je však nielen HC´05, získavajú aj praktickú skúsenosť s medzinárodnou konfrontáciou. „Tu v Bystrici vyberáme, myslím si, že veľmi kvalitných cudzincov. Že to nie sú, ako niekde počúvam, že treťotriedni, štvrtotriedni Kanaďania. Vôbec nie. To sú hráči, ktorí proste hrajú AHL a potrebujú len priestor na to, aby sa mohli ukázať. Bystrica im tú možnosť dá a vieme aj z minulosti, že tí hráči, ktorí boli v Bystrici konkrétne, že sú teraz niekde inde, napr. v KHL, v nemeckej lige, švajčiarskej lige, čiže oni nebudú takí zlí hráči, ako my to prezentujeme, alebo fanúšikovia iných klubov prezentujú,“ uzavrel 47-ročný asistent trénera banskobystrických hokejistov.

M. Albert, foto autor

Similar Posts